Οικονομία Τελεσίγραφο Κομισιόν: Ολοκληρώστε άμεσα Κτηματολόγιο και Χωροταξικό

Τελεσίγραφο Κομισιόν: Ολοκληρώστε άμεσα Κτηματολόγιο και Χωροταξικό

-

Τελεσίγραφο στέλνει η ΕΕ στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου καθώς και του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Έτσι θα βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναφορά της για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προγραμμάτων σταθερότητας των κρατών μελών, που δημοσιεύθηκε προ ημερών.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη να ολοκληρωθούν τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (ΕΧΠ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες που θα διασφαλίσουν μια πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η αναθεώρηση του παρωχημένου ΕΧΠ για τις ΑΠΕ, η οποία είχε προκηρυχτεί το 2018, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, θέτοντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και κατ΄ επέκταση στην «πράσινη» μετάβαση. Μάλιστα, δύο ημέρες πριν τις εκλογές ο τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς έδωσε άλλη μια παράταση για την ολοκλήρωση του μελετητικού αντικειμένου έως τις 27 Μαρτίου 2024.

Όσο για τις τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα προχωρούν δίχως ένα EXΠ για τον τουρισμό ήδη από το 2017 όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει το πρώτο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό του 2009, το οποίο είχε επανέλθει σε ισχύ το 2015 οπότε είχε ακυρωθεί από τους ανώτατους δικαστές το δεύτερο ΕΧΠ του 2014.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη γενικότερη έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού για το σύνολο της επικράτειας αλλά και στις χρονοβόρες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που, όπως υπογραμμίζουν, εμποδίζει τις επενδύσεις. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι, παρά τις μεταρρυθμίσεις για την επίσπευση της έκδοσης και ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων, οι διοικητικές προθεσμίες στην πράξη δεν τηρούνται. Περαιτέρω το σχετικό μητρώο πιστοποίησης ιδιωτών περιβαλλοντικών επιθεωρητών ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο

Η Κομισιόν εφιστά επίσης την προσοχή στο ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000» περιοχές, γεγονός που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για το πλούσιο φυσικό οικοσύστημα της Ελλάδας, και επίσης «πνίγει» την οικονομική δραστηριότητα στις συγκεκριμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, η ΕΕ υποδεικνύει ότι εάν είχαν εκδοθεί τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα και οι Υπουργικές Αποφάσεις για την προστασία και διαχείριση περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών θα παρείχαν ασφάλεια δικαίου για τις επιτρεπόμενες επενδύσεις στο 30% της ελληνικής επικράτειας που καταλαμβάνουν οι περιοχές Natura.

Επιπλέον, στις συστάσεις της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Επιπλέον, εστιάζει στην καταχώρηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία όπου καταγράφονται όπως υπογραμμίζεται «εκτεταμένες καθυστερήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, που επηρεάζουν αρνητικά στις μεταβιβάσεις και τους πλειστηριασμούς ακινήτων».

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, έως σήμερα έχει συλλεχθεί το 72% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα ενώ συνολικά για το 99,2% της χώρας η κτηματογράφηση είτε έχει ολοκληρωθεί, είτε οι μελέτες βρίσκονται υπό εξέλιξη, αναφέροντας ότι η κτηματογράφηση σχεδιάζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. Ωστόσο, με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων βρίσκεται στο 87% και απομένει η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε πέντε περιοχές (τις λεγόμενες και «ορφανές») με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2025 καθώς και η μετάπτωση των δύο παλαιών Κτηματολογίων (Πρωτευούσης και Δωδεκανήσων) στη νέα δομή που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Λεκλέρκ: «Ήταν φρικτό…»

Στον πρώτο αγώνα της σεζόν στη Formula 1 η Ferrari δεν τα πήγε όπως θα περίμενε με τον Κάρλος...

Με μέτρο το κραγιόν: Αύξηση στις τιμές των καλλυντικών για το καλό του περιβάλλοντος

Το ταξίδι του κακάο μέχρι να φτάσει στην καφετέρια που πίνεις τη σοκολάτα σου περνά μέσα από ένα εργοστάσιο...

Δεν μπορείς να γίνεις παλαιοχριστιανός

Δεν παρακολούθησα το ντοκιμαντέρ της Ανθής Βούλγαρη για τα Τέμπη. Ούτε σκοπεύω να το κάνω. Ακουσα ότι ήταν εξαιρετικό....

Έκτη και εκτός ημιτελικών η Περισίδου στα 60μ. εμπόδια

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά των 60 μέτρων με εμπόδια, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου...

Νοίκιασαν σπίτι ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, μετά την… έξωση από την «Κιβωτό»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», την ώρα που οι Αρχές καλούνται να κινηθούν σε...

Ρυθμίσεις οφειλών: Δανειολήπτρια έσωσε το σπίτι της στο «παρά πέντε» μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

Τη στιγμή που ο εξωδικαστικός  μηχανισμός προχωράει για τη ρύθμιση με το Δημόσιο, το πρόβλημα με τα funds εξακολουθεί...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς