Ελλάδα Τέμπη: Επεκτείνεται και σε άλλο σταθμαρχείο η έρευνα, ποιοι...

Τέμπη: Επεκτείνεται και σε άλλο σταθμαρχείο η έρευνα, ποιοι θα καταθέσουν – «Δεν είναι μόνο ανθρώπινο λάθος» λένε οι σιδηροδρομικοί

-

Αύριο Κυριακή 5 Μαρτίου θα απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας ο σταθμάρχης της Λάρισας μετά από προθεσμία που ζήτησε και πήρε σήμερα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του σταθμάρχη, Στέφανο Παντζαρτζίδη έχουν προκύψει νέα στοιχεία για την υπόθεση της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών που επιμένουν ότι η τραγωδία δεν προήλθε μόνο από ανθρώπινο λάθος αφού οι ίδιοι εδώ και χρόνια καταγγέλλουν τις ελλείψεις προσωπικού, την διάλυση των υποδομών και τη μη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης.

Πιθανόν η έρευνα να επεκταθεί και σε άλλο σταθμαρχείο

Στο σταθμαρχείο των Νέων Πόρων αναμένεται να επεκταθεί η έρευνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha. Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι ο αμέσως επόμενος από τον σταθμό της Λάρισας, ενώ πρόκειται για τον τελευταίο σταθμό από τον οποίο πέρασε το εμπορικό τρένο πριν τη φονική σύγκρουση με το επιβατικό τρένο.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εκτός από τον σταθμάρχη Λάρισας, κατάθεση έχουν δώσει τρία ακόμη άτομα. Ποιοι είναι αυτοί;

  • Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Hellenic Train,
  • o προϊστάμενος των μηχανοδηγών Λάρισας
  • και ο προϊστάμενος των εκδοτηρίων στον σταθμό της Λάρισας.

Οι τρεις που κατέθεσαν περιέγραψαν πώς είναι η διαδικασία που ακολουθείται για να βρεθεί ένα τρένο στο «αντίθετο ρεύμα», ενώ σημείωσαν ότι το πού κινείται ένα τρένο είναι ευθύνη του σταθμάρχη.

Κώστας Γενιδούνιας: «Δεν πρόκειται μόνο περί ανθρώπινου λάθους»

Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας μίλησε στο ίδιο κανάλι και επέμεινε ότι η αιτία της τραγωδίας δεν είναι μόνο «ένα ανθρώπινο λάθος». Επισήμανε και πάλι ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους είχαν προειδοποιήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια για τα ζητήματα γύρω από την ασφάλεια και τα συστήματα τα οποία δεν λειτουργούν.

Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζονταν σοβαρά, όπως είπε. Μάλιστα, επισήμανε ότι υπήρχαν υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν, ενώ τα σωματεία είχαν στείλει εξώδικα και είχαν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις.

Και τέταρτη φωνή στο ηχητικό που έχει διαρρεύσει

Νέα στοιχεία προκύπτουν όσο περνούν οι ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η ΕΡΤ, στο ηχητικό που έχει διαρρεύσει υπάρχει και μία τέταρτη φωνή, που πιθανολογείται πως ανήκει σε δεύτερο μηχανοδηγό.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τέταρτη φωνή είναι αυτή που ρωτάει «Βασίλη φεύγω» και παίρνει την απάντηση από τον σταθμάρχη. Είναι ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας από Λάρισα για Βόλο και μιλάει στον μηχανοδηγό που είναι από τον Βόλο.

Τι θα δείξουν τα «μαύρα κουτιά» των τρένων

Δύο ακόμη ζητήματα σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη βάζει ο Χρήστος Γκλαβόπουλος, μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος μηχανικός, δικαστικός πραγματογνώμονας που μίλησε στην ΕΡΤ.

«Πρώτον, αυτό το οποίο δεν προκύπτει από έγγραφο και το οποίο θα πρέπει να προκύψει είναι κατά πόσον ο σταθμάρχης Λαρίσης γνώριζε την επερχόμενη εμπορική αμαξοστοιχία. Δεν έχει βγει στη δημοσιότητα αν γνώριζε ότι πραγματικά στέλνει την επιβατική αμαξοστοιχία στην ίδια γραμμή, δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογική αυτή η ενέργεια. Δεύτερον, βλέποντας την κονσόλα του θα μπορούσε να είχε δει τη διαδικασία προσέγγισης των δύο τρένων ότι πάνε για σύγκρουση.

Αυτό που θα πρέπει να ερευνήσουν οι τεχνικοί πραγματογνώμονες είναι κατά πόσον και η ίδια η κονσόλα δείχνει στην πραγματικότητα. Πώς μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα όταν δεν γνωρίζουμε δύο καίρια σημεία; Πρώτον, αν είχε ενημερωθεί με έγγραφο και δεύτερον, αν η κονσόλα πραγματικά δείχνει αυτό που πρέπει να δείξει».

Ο κ. Γκλαβόπουλος έδωσε έμφαση και στα «μαύρα κουτιά» των δύο τρένων που περιέχουν τον ταχογράφο και κατά πάσα πιθανότητα και τις διάφορες συνομιλίες που γινόταν και στο κόκπιτ μέσα στο χώρο του και τις επαφές.

Όπως εξηγεί: «Το μαύρο κουτί με τις ενδείξεις ταχογράφου των συνομιλιών είναι ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο εύχομαι να μην έχει καταστραφεί από την έκρηξη. Ο ΟΣΕ σε όσα σιδηροδρομικά ατυχήματα έχουμε εμπλακεί υπό κανονικές συνθήκες η ανακριτική αρχή δίνει εντολή στον ΟΣΕ, “βγάλε τον ταχογράφου και πες μας τι γράφει”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήθελα οι πραγματογνώμονες που θα οριστούν να είναι παρόντες με την εξαγωγή του ταχογράφου, αν μπορεί να γίνει, και επίσης την έρευνα και η μελέτη των καταγραφών ταχογράφου να γίνει από ανεξάρτητους πραγματογνώμονες και όχι από τον ίδιο τον ΟΣΕ, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της».

Δεν υπήρχε «πάρτι» στον σταθμό της Λάρισας

Μια από τις καταγγελίες που είχαν γίνει τις πρώτες ώρες μετά τη φονική σύγκρουση ήταν ότι υπήρχε «πάρτι» στον σταθμό της Λάρισας. Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται πλέον υλικό από την κάμερα ασφαλείας στο σταθμαρχείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Alpha από αυτό δεν προκύπτει πως υπήρξε κάποια γιορτή, κάποιο πάρτι, όπως έχουν καταγγείλει περίοικοι, στο σταθμαρχείο. Αντίθετα, σημειώνεται ότι ακριβώς δίπλα από τον σταθμό λειτουργεί ένα καφέ που είναι ανοικτό μέχρι αργά και πιθανότατα η μουσική να προερχόταν από εκεί.

Επίσης, έχει ζητηθεί η άρση απορρήτου τόσο για το κινητό τηλέφωνο του σταθμάρχη όσο και του μηχανοδηγού του επιβατικού τρένου. Οι Αρχές θέλουν να διερευνήσουν αν υπήρξε κάποια επικοινωνία μεταξύ τους, μέσω τηλεφώνου. Αν δηλαδή ο σταθμάρχης προσπάθησε να ενημερώσει τον μηχανοδηγό με κλήση στο κινητό του τηλέφωνο.

Ποιοι θα καταθέσουν

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι επιζώντες επιβάτες. Πάνω από 200 άνθρωποι που βρίσκονταν στο τρένο θα κληθούν να καταθέσουν όλα όσα θυμούνται από το βράδυ της φονικής σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μέση Ανατολή: Ισραήλ, Ιράκ και Ιορδανία κλείνουν τον εναέριο χώρο τους

Το Ισραήλ θα κλείσει τον εναέριο χώρο του στις 21.30 GMT (00.30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε το υπουργείο...

Ένταση μουσουλμάνων με τον ψευτομουφτή σε τζαμί της Θράκης – Επέμβαση της Αστυνομίας

Επεισόδιο σημειώθηκε στο Τέμενος της Σμίνθης με τον ψευτομουφτή Ξάνθης, Μουσταφά Τράμπα, να εκδιώχνεται από τους πιστούς της μουσουλμανικής...

Μέση Ανατολή: Εσπευσμένα σε διαβουλεύσεις με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού...

Όλυμπος: Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τραυματία από δυσπρόσιτο σημείο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ενός τραυματία από δυσπρόσιτο σημείο στον Oλυμπο.Σύμφωνα με την...

Τα Δυτικά Βαλκάνια, το Κόσοβο και η στάση της Αθήνας

Η «φωτιά» που πήγε να «ανάψει» ανάμεσα σε Κόσοβο και Σερβία την Κυριακή έσβησε σε λίγες ώρες. Με παρέμβαση...

Αγγλία – Σενεγάλη 3-0: Στο… ρελαντί στα προημιτελικά τα «τρία λιοντάρια»

Άνετη και… ωραία η Αγγλία πήρε την πρόκριση για τη φάση των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλου του Κατάρ, επικρατώντας...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς