Ελλάδα Στο φως όλα τα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας Intellexa

Στο φως όλα τα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας Intellexa

-

Εξελίξεις δρομολογεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία oυσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να χορηγηθούν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας Intellexa, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μετά την αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Πέντε μήνες μετά το πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ που επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εταιρεία Intellexa, για μη συνεργασία στον έλεγχο που διενεργείται και καθυστέρηση παράδοσης των στοιχείων τα οποία έχουν ζητηθεί, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε, με την υπ’ αρ. 28/2023 γνωμοδότηση του Β’ Τμήματος, πως έναντι της ΑΑΔΠΧ «κάμπτεται» το φορολογικό απόρρητο και θα πρέπει να της δοθούν όλα τα σχετικά φορολογικά στοιχεία.

Συγεκριμένα η υπόθεσης έφτασε να κριθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μετά από ερώτημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην οποία έχει απευθυνθεί η έτερη Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα από το Σεπτέμβριο του 2022 «επικαλούμενη το άρθρο 15 παρ.1 του ν.4624/2019, σύμφωνα με το οποίο, κατά τη διενέργεια ερευνών και ελέγχων, έχει δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα δεδομένα και πληροφορίες που απαιτούνται για τους σκοπούς του σχετικού ελέγχου και την εκτέλεση των καθηκόντων της, χωρίς να μπορεί να της αντιταχθεί κανενός είδους απόρρητο».

Με τη σειρά της ΑΑΔΕ, όπως έχει δικαίωμα ζήτησε γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έτσι το θέμα κλήθηκε να εξετάσει το Β’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που με συντριπτική πλειοψηφία (11-1) γνωμοδότησε ότι «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (φορολογική αρχή) δεν μπορεί να αντιτάξει το φορολογικό απόρρητο έναντι της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά οφείλει, ως αρμόδια δημόσια αρχή να χορηγήσει τα αιτούμενα στοιχεία για την ελεγχόμενη ανώνυμη εταιρεία».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αρμοδιότητες της ΑΔΔΠΧ, προβλέπει πως «οι δημόσιες αρχές παρέχουν τη συνδρομή τους στην Αρχή για τη διενέργεια του ελέγχου».

Άρα, όπως αναφέρεται, «έναντι αυτής κάμπτεται η προστασία του απορρήτου των φορολογικών δεδομένων της ελεγχόμενης εταιρείας και των συναλλασσομένων με αυτή προσώπων, αναφορικά με τις ερευνώμενες εκ μέρους της Αρχής συναλλαγές. Η κάμψη του εν λόγω φορολογικού απορρήτου δεσμεύει και την οικεία φορολογική αρχή (ΑΑΔΕ), η οποία στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να αντιτάξει για τα ως άνω πρόσωπα (ελεγχόμενη εταιρεία και τρίτους) το φορολογικό απόρρητο έναντι της ως άνω Αρχής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τεχνολογία αιχμής στις Ενοπλες Δυνάμεις

Τη σύσταση Ενιαίου Σώματος Πληροφορικής με ειδική μονάδα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο...

Δεκαέξι βαθμούς σε πέντε ματς

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του CAS για τη διακοπή του Ολυμπιακός – ΠΑΟ εξαιτίας της περίφημης κροτίδας βγήκε, ήρθε και...

Αυξάνεται η ζήτηση δεξαμενοπλοίων

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνει τις αποστάσεις των ταξιδιών των δεξαμενοπλοίων όπως και όλων σχεδόν των πλοίων, καθώς...

Βγάζουν φύλλο μόνο κάθε τέσσερα χρόνια

Στη Γαλλία, η εφημερίδα «La Bougie du Sapeur» είναι η μοναδική παγκοσμίως που βγάζει φύλλο μία φορά κάθε τέσσερα...

Συμφωνία για άλλα 116 άρματα Abrams από τις ΗΠΑ υπέγραψε η Πολωνία

Η Πολωνία, χώρα που γειτονεύει με την Ουκρανία, υπέγραψε σήμερα μια συμφωνία για την αγορά 116 αρμάτων μάχης Abrams...

Επιμένει ο Τζήμερος: Αγαμος και άτεκνος υπουργός Οικογένειας είναι λάθος

Αν και η Σοφία Ζαχαράκη απάντησε στα σεξιστικά σχόλια του Θάνου Τζήμερου που χαρακτήρισε με χθεσινή ανάρτηση (27.06) τη νέα...

Πρέπει να διαβάσετε

Τεχνολογία αιχμής στις Ενοπλες Δυνάμεις

Τη σύσταση Ενιαίου Σώματος Πληροφορικής με ειδική μονάδα αντιμετώπισης...

Δεκαέξι βαθμούς σε πέντε ματς

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του CAS για τη διακοπή του...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς