Πολιτική Μητσοτάκης: Ολοι φταίμε όμως η τραγωδία έγινε με εμάς...

Μητσοτάκης: Ολοι φταίμε όμως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας

-

Για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των οικογενειών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη.

«Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμη διαρκεί. Θέλω αν εκφράσω για ακόμη μια φορά τη δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων», σημείωσε.

Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, θα ήταν πρακτικά αδύνατον να συμβεί αυτό το δυστύχημα. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό», τόνισε.

«Ολοι φταίμε»

«Όλοι φταίμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Όμως, η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας», τόνισε. «Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω»

Στη συνέχεια υποσχέθηκε απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου με κέντρο την ασφάλεια.

«Τα τρένα μας όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα έχουμε δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια. Αυστηροποιούμε το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. «Οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο», είπε, ανάμεσα σε άλλα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στους «εργατοπατέρες» και στο «προβληματικό» κράτος, το οποίο τόνισε ότι θα αλλάξει ή «τώρα ή ποτέ» για να γίνει πράξη αυτό που άκουσε στη Λάρισα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία «ποτέ ξανά».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Μητσοτάκη

«Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων και γι’ αυτό θα επαναλάβω τη δημόσια συγγνώμη. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί αυτό το δυστύχημα θα ήταν αρκετά αδύνατο να συμβεί. Η τεχνολογία θα είχε αποτρέψει από το να συμβεί το αδιανόητο. Το έργο της τηλεδιοίκησης θα λειτουργεί σε λίγους μήνες από τώρα. Αυτό κάνει τον προσωπικό μου πόνο ακόμα μεγαλύτερο αφού δεν προλάβαμε το κακό» είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Διοικήσεις και συντεχνίες. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη. Ομως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι. Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο αλλά μπορώ να εγγυηθώ:

  • Απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και δίκαιη κρίση όσων εμπλέκονται,
  • Άμεσες πρωτοβουλίες για τους σιδηροδρόμους (τεχνολογία και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού).

Ακούγοντας τους διαλόγους αισθάνθηκα οργή και ντροπή. Έχω υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματά μου σε δημιουργική δράση και αυτό θα κάνω».

«Μέχρι τέλη καλοκαιριού η τηλεδιοίκηση»

«Τα τρένα μας θα κινούνται το συντομότερο δυνατόν με τη μέγιστη ασφάλεια. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες. Αυστηροποιούμε άμεσα στο πλαίσιο για καταστροφές και κλοπές στο δίκτυο, κάνουμε προσλήψεις. Θα κινήσω γη και ουρανό για να ολοκληρωθεί το συντομότερο το έργο της τηλεδιοίκησης. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει τελειώσει το έργο», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως θα υπάρξουν κονδύλια για το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα θα γίνει ασφαλής και έχει ζητηθεί συνδρομή.

Οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι. Και οι γονείς τους… Όσο σημαντικό είναι να δώσουμε τόπο στη θλίψη και την γιορτή και να μην επιτρέψουμε να γίνει σπίθα για εθνικό διχασμό. Στο παρελθόν αποδείχτηκε στα Τέμπη πόσο δύσκολος είναι ο εκσυγχρονισμός στη χώρα. Σε μία χώρα όπου σώθηκαν ζωές με ηλεκτρονικά ραντεβού για ψηφιακές μαστογραφίες, οι πολίτες παίρνουν φάρμακα, με 112 και οι σταθμάρχες δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους μηχανοδηγούς.

Να αφήσουμε πίσω ένα σύστημα που δεν κρύψαμε και θέλουμε να αλλάξουμε και να το αλλάξουμε ριζικά. Οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες από εμάς. Προσωπικά γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η μάχη και το έμαθα καλά όταν συγκρούστηκα με εργατοπατέρες της δικής μου παράταξης. Δεν έκανα πίσω τότε, δεν θα κάνω τώρα. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος που παίρνει διαφορετικά χρώματα αλλά παραμένει αδρανές. Είναι το προβληματικό κράτος που σας ζητώ να ανατρέψουμε σε όποιον τομέα και με όσα εμπόδια συναντήσουμε.

Το ποτέ ξανά θα μετατραπεί σε τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση της χώρας. Η δική μας απάντηση είναι τώρα. Προσπαθώντας, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας άμεσα…».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Το σενάριο της τρίτης κάλπης και το νέο διακύβευμα των εκλογών

Τα στελέχη εντός του Μαξίμου το λένε καθαρά: το διακύβευμα της κάλπης μετατοπίζεται πιο εμφατικά στον εκσυγχρονισμό του κράτους,...

Φιλικό με Λιθουανία και ευκαιρία για δοκιμές από Πογέτ

Η Εθνική Ελλάδος μετά τη νίκη επί του Γιβραλτάρ με 3-0 στο Φάρο, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, εκεί όπου...

Ακίνητα: Τα παλιά γραφεία που γίνονται Airbnb και οι 3 ταχύτητες [γραφήματα]

«Χαοτικές» είναι οι διαφορές στην εγχώρια αγορά γραφειακών χώρων, με τη μεσοπρόθεσμη τάση στα ενοίκια να εμφανίζει χαρακτηριστικά σταθερότητας. Από...

Αμερικανικό drone: Το ψέμα των ΗΠΑ για την κατάρριψη στη Μαύρη Θάλασσα – Ο κίνδυνος παγκόσμιας σύγκρουσης

Στα πρωτοσέλιδα των ημερών κυριάρχησε η νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση και δικαίως, γράφει σε άρθρο του στο Daily Reckoning...

Η Τουρκία έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου

Το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου ανακοίνωσε η Τουρκία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια απόφαση που έρχεται μετά από πίεση της Δύσης...

Επίθεση με βιτριόλι – Την Πέμπτη η ώρα των εξηγήσεων για την 36χρονη

Παρουσία της Ιωάννας Παλιοσπύρου, η 36χρονη δράστρια της επίθεσης εναντίον της, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, θα κληθεί αύριο, Πέμπτη,...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς