Πολιτική Μητσοτάκης: Ολοι φταίμε όμως η τραγωδία έγινε με εμάς...

Μητσοτάκης: Ολοι φταίμε όμως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας

-

Για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των οικογενειών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη.

«Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμη διαρκεί. Θέλω αν εκφράσω για ακόμη μια φορά τη δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων», σημείωσε.

Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, θα ήταν πρακτικά αδύνατον να συμβεί αυτό το δυστύχημα. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό», τόνισε.

«Ολοι φταίμε»

«Όλοι φταίμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Όμως, η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας», τόνισε. «Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω»

Στη συνέχεια υποσχέθηκε απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου με κέντρο την ασφάλεια.

«Τα τρένα μας όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα έχουμε δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια. Αυστηροποιούμε το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. «Οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο», είπε, ανάμεσα σε άλλα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στους «εργατοπατέρες» και στο «προβληματικό» κράτος, το οποίο τόνισε ότι θα αλλάξει ή «τώρα ή ποτέ» για να γίνει πράξη αυτό που άκουσε στη Λάρισα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία «ποτέ ξανά».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Μητσοτάκη

«Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων και γι’ αυτό θα επαναλάβω τη δημόσια συγγνώμη. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί αυτό το δυστύχημα θα ήταν αρκετά αδύνατο να συμβεί. Η τεχνολογία θα είχε αποτρέψει από το να συμβεί το αδιανόητο. Το έργο της τηλεδιοίκησης θα λειτουργεί σε λίγους μήνες από τώρα. Αυτό κάνει τον προσωπικό μου πόνο ακόμα μεγαλύτερο αφού δεν προλάβαμε το κακό» είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Διοικήσεις και συντεχνίες. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη. Ομως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι. Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο αλλά μπορώ να εγγυηθώ:

  • Απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και δίκαιη κρίση όσων εμπλέκονται,
  • Άμεσες πρωτοβουλίες για τους σιδηροδρόμους (τεχνολογία και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού).

Ακούγοντας τους διαλόγους αισθάνθηκα οργή και ντροπή. Έχω υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματά μου σε δημιουργική δράση και αυτό θα κάνω».

«Μέχρι τέλη καλοκαιριού η τηλεδιοίκηση»

«Τα τρένα μας θα κινούνται το συντομότερο δυνατόν με τη μέγιστη ασφάλεια. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες. Αυστηροποιούμε άμεσα στο πλαίσιο για καταστροφές και κλοπές στο δίκτυο, κάνουμε προσλήψεις. Θα κινήσω γη και ουρανό για να ολοκληρωθεί το συντομότερο το έργο της τηλεδιοίκησης. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει τελειώσει το έργο», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως θα υπάρξουν κονδύλια για το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα θα γίνει ασφαλής και έχει ζητηθεί συνδρομή.

Οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι. Και οι γονείς τους… Όσο σημαντικό είναι να δώσουμε τόπο στη θλίψη και την γιορτή και να μην επιτρέψουμε να γίνει σπίθα για εθνικό διχασμό. Στο παρελθόν αποδείχτηκε στα Τέμπη πόσο δύσκολος είναι ο εκσυγχρονισμός στη χώρα. Σε μία χώρα όπου σώθηκαν ζωές με ηλεκτρονικά ραντεβού για ψηφιακές μαστογραφίες, οι πολίτες παίρνουν φάρμακα, με 112 και οι σταθμάρχες δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους μηχανοδηγούς.

Να αφήσουμε πίσω ένα σύστημα που δεν κρύψαμε και θέλουμε να αλλάξουμε και να το αλλάξουμε ριζικά. Οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες από εμάς. Προσωπικά γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η μάχη και το έμαθα καλά όταν συγκρούστηκα με εργατοπατέρες της δικής μου παράταξης. Δεν έκανα πίσω τότε, δεν θα κάνω τώρα. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος που παίρνει διαφορετικά χρώματα αλλά παραμένει αδρανές. Είναι το προβληματικό κράτος που σας ζητώ να ανατρέψουμε σε όποιον τομέα και με όσα εμπόδια συναντήσουμε.

Το ποτέ ξανά θα μετατραπεί σε τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση της χώρας. Η δική μας απάντηση είναι τώρα. Προσπαθώντας, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας άμεσα…».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Απολύτως εφικτό να εκλέξει η Νέα Αριστερά ευρωβουλευτές, τονίζει η Αχτσιόγλου

Στόχος της Νέας Αριστεράς είναι να εκλέξει ευρωβουλευτές και αυτός ο στόχος «είναι απολύτως εφικτός», τόνισε η βουλεύτρια Β’2...

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ

Ο Σαντιάγκο Έσε πέρασε από… ανάκριση στα social media του Ολυμπιακού, αποκαλύπτοντας αρκετά πράγματα για τον ίδιο.Ο Αργεντινός μέσος...

«Τερματίστε την κατάληψη» – Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ απειλεί τους φοιτητές με αποβολή

Ο προσωρινός πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, απειλεί με «ακούσια άδεια» τους φοιτητές που έχουν κατασκηνώσει στο πανεπιστήμιο και διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης.«Γράφω σήμερα...

Άγιος Γεώργιος: Αναβίωσαν τοπικά έθιμα σε όλη τη χώρα

Αναβίωσαν και φέτος, ανήμερα της γιορτής του αγίου Γεωργίου, τα τοπικά έθιμα σε ολόκληρη τη χώρα.Τα ξεχωριστά έθιμα του...

Κακοκαιρία : Κόπηκε στα δύο ο Έβρος – Με μπουλντόζα απεγκλωβίστηκαν μαθητές

Η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον Έβρο με πολλές περιοχές να βρίσκονται βυθισμένες στη λάσπη. Η περιοχή του δήμου Σουφλίου αντιμετωπίζει...

Θεσσαλονίκη: Επεσε στον Θερμαϊκό αλλά τον έσωσαν περαστικοί

Στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου έπεσε το πρωί της Κυριακής, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, 66χρονος άνδρας, καθώς βρισκόταν στη νέα...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς