Ελλάδα Επιδοτήσεις ενέργειας: Η Αθήνα στις ευρωπαϊκές πόλεις με τη...

Επιδοτήσεις ενέργειας: Η Αθήνα στις ευρωπαϊκές πόλεις με τη φθηνότερη κιλοβατώρα

-

Πολύ χαμηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο κινούνται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα παρά τις μεγάλες αυξήσεις που επωμίζονται τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που εκπονούν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρεία «VaasaETT» και καταγράφουν τις τιμές της κιλοβατώρας ανάμεσα σε νοικοκυριά 33 ευρωπαϊκών πόλεων, η Αθήνα βρίσκεται στην 22η θέση ως προς το ύψος του ρεύματος και 16η στο φυσικό αέριο.

Οι τιμοληψίες του HEPI έγιναν τον Ιανουάριο και δημοσιεύτηκαν στις αρχές του τρέχοντος μήνα και όπως προκύπτει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην πρωτεύουσα της χώρας διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα έναντι των άλλων πόλεων χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφήματος η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι λίγο πάνω από τα 18 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όταν η ακριβότερη πόλη από τις 33, το Βερολίνο, έχει τιμή στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αμέσως μετά την Αθήνα, έρχονται, όπως φαίνεται και στο γράφημα, η Βαρσοβία της Πολωνίας, το Όσλο της Νορβηγίας, το Βίλνιους της Λιθουανίας, η Λιουμπλιάνα της Σερβίας, το Ζάγκρεμπ της Κροατίας, η Σόφια της Βουλγαρίας, η Βαλέτα της Μάλτας, η Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, η Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, το Βελιγράδι της Σερβίας, ενώ η φθηνότερη πόλη είναι το Κίεβο με την τιμή της κιλοβατώρας πάνω από τα 5 λεπτά.

Μειώσεις και αυξήσεις

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τον HEPI τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου καταγράφηκε μείωση της τάξης του 18% στο ρεύμα. Κάτι που έχει να κάνει προφανώς με τις επιδοτήσεις αλλά και με την οριακή αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν στο Βουκουρέστι (46%), στο Βερολίνο (38%), στο Ελσίνκι (37%), στη Ρώμη (31%), στη Στοκχόλμη (26%) κ.ο.κ.

Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στην Αθήνα είναι χαμηλότερη από τη μέση τιμής της Ε.Ε. των 27 κρατών – μελών (26 λεπτά ανά κιλοβατώρα) και κάτω από τη μέση τιμή των 33 πόλεων (περίπου 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Το φυσικό αέριο

Αλλά και στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά που ζουν στην Αθήνα πληρώνουν τους χαμηλότερους λογαριασμούς σε σχέση με τις οικογένειες των άλλων 32 πόλεων.

Σύμφωνα με τον δείκτη HEPI στην πρωτεύουσα η τιμή της κιλοβατώρας είναι λίγο πάνω από τα 9 λεπτά. Ακριβότερες πρωτεύουσες με τιμές από 21 έως και 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι το Άμστερνταμ, η Στοκχόλμη, το Βερολίνο και η Κοπεγχάγη.

Η Αθήνα βρίσκεται στη 16η θέση ως προς το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου και ακολουθούν η Ρίγα της Λετονίας, η Λισαβόνα της Πορτογαλίας, το Ταλίν της Εσθονίας, η Λιουμπλιάνα της Σερβίας, το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, ενώ φθηνότερη πόλη είναι το Κίεβο της Ουκρανίας με τιμή μόλις τα 2,5 λεπτά.

Τα μέτρα στήριξης των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το report που συνοδεύει τον δείκτη HEPI για τον Ιανουάριο, πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν υιοθετήσει διάφορα μέτρα για να περιορίσουν την απότομη άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε μείωση των τιμών, όπως το Άμστερνταμ και το Όσλο.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της μελέτης κάτι τέτοιο συνέβη και με την Αθήνα η οποία από το top 10 των ακριβότερων πόλεων πέρασε στις φθηνότερες.

Ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. περιλαμβάνουν μείωση ή μείωση φόρων και επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην Αυστρία, ο πράσινος φόρος ηλεκτρικής ενέργειας στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι μηδενικός.

Η Κύπρος μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια από 19% σε 9% για τρεις μήνες από τον Νοέμβριο του 2021.

Στις Κάτω Χώρες ο ενεργειακός φόρος μειώθηκε περαιτέρω από 559 ευρώ σε 825 ευρώ για ένα τυπικό νοικοκυριό.

Η πολωνική κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από 23% σε 5% και κατήργησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ισπανική κυβέρνηση επέκτεινε τις μειώσεις φόρων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που άρχισαν να ισχύουν κατά τη διάρκεια του 2021 και περιόρισε το κόστος των πρώτων υλών στο 15%, περιορίζοντας την αναμενόμενη αύξηση των τιμών κατά 84% έως 9%.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Μια άλλη κοινή κατηγορία μέτρων στήριξης είναι η καταβολή κυβερνητικών αποζημιώσεων. Στην Ελλάδα, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος επιδοτούνται από την κυβέρνηση ανάλογα με το επίπεδο κατανάλωσης.

Στη Νορβηγία, εάν η τιμή άμεσης ηλεκτρικής ενέργειας για μια περιοχή υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο, η κυβέρνηση αποζημιώνει τον καταναλωτή καλύπτοντας ένα μέρος της τιμής.

Οι Εσθονοί έχουν εισαγάγει ένα κατώτατο όριο στην τιμή ανά kWh και επιστρέφονται ποσά από την κυβέρνηση για μέρος του λογαριασμού σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του ορίου.

Τέλος, πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης με έμφαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών που απευθύνονται σε ευάλωτους πελάτες, επιχειρήσεις κ.λπ., και ως εκ τούτου δεν αντικατοπτρίζονται στη μέση τιμή ενός τυπικού νοικοκυριού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Σχοινάς: Οποιαδήποτε παραβίαση του δικαιώματος ασύλου είναι απαράδεκτη

Στα εξωτερικά της ΕΕ υπάρχει ανθρωπισμός και αλληλεγγύη τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς επισημαίνοντας ότι «οι ελληνικές...

Εφαρμογή με στόχο την εύρεση θέσεων στάθμευσης σε ιδιωτικούς χώρους

Μια φρέσκια ιδέα που έρχεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος εύρεσης θέσης στάθμευσης, προκειμένου οι πολίτες να...

Τι είναι το speed dating που εφαρμόζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις

Στον αχανή σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Τώρα...

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στον Ασπρόπυργο Αττικής. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο, που...

ΗΠΑ: Boeing φλεγόταν επί 90 λεπτά στον αέρα, αλλά ο πιλότος το προσγείωσε με ασφάλεια

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο που δείχνει τη δραματική προσγείωση αεροπλάνου και συγκεκριμένα Boeing, το οποίο είχε πιάσει φωτιά στον αέρα με αποτέλεσμα να αρχίσει...

Ένας νεκρός και 19 εγκλωβισμένοι σε ορυχείο στην Κίνα

Ένας ανθρακωρύχος έχασε τη ζωή του και άλλοι 19 παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από το έδαφος, μετά την κατάρρευση και...

Πρέπει να διαβάσετε

Σχοινάς: Οποιαδήποτε παραβίαση του δικαιώματος ασύλου είναι απαράδεκτη

Στα εξωτερικά της ΕΕ υπάρχει ανθρωπισμός και αλληλεγγύη τόνισε...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς