Επιστήμη & Τεχνολογία Ανθεκτικά βακτήρια από την εμπόλεμη Ουκρανία «απειλούν όλη την...

Ανθεκτικά βακτήρια από την εμπόλεμη Ουκρανία «απειλούν όλη την Ευρώπη»

-

«Πρέπει να παραδεχτώ ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχω συναντήσει βακτήρια τόσο ανθεκτικά» λέει ο Κρίστιαν Ρίσμπεκ, καθηγητής κλινικής βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία.

Ο Ρίσμπεκ συμμετείχε σε μελέτη που δείχνει ότι πολλοί τραυματίες από την εμπόλεμη Ουκρανία φέρουν άκρως ανθεκτικά βακτήρια, ορισμένα από τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με κανένα γνωστό αντιβιοτικό.

«Υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης (…) και αυτό απειλεί ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης» προειδοποιεί ο ερευνητής σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

Ο σουηδός ερευνητής ανταποκρίθηκε σε αίτημα ουκρανών συναδέλφων του για την ανάλυση δειγμάτων από 141 τραυματίες του πολέμου, 133 ενήλικες που είχαν υποστεί εγκαύματα και άλλα τραύματα και οκτώ βρέφη με πνευμονία.

Όλοι οι ασθενείς, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases, πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν από ανθεκτικές λοιμώξεις όσο νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Ουκρανίας, πολλά από τα έχουν γονατίσει απο τον μεγάλο φόρτο εργασίας.

«Παρατηρήσαμε ότι αρκετά αρνητικά κατά Γκραμ βακτήρια παρουσίαζαν ανθεκτικότητα σε αντιμικροβιακούς παράγοντες ευρέως φάσματος, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών αναστολής ενζύμων που δεν έχουν φτάσει ακόμα στην αγορά» αναφέρει ο Ρίσμπεκ.

«Επιπλέον, σχεδόν το 10% των δειγμάτων περιείχε βακτήρια με ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό έσχατης ανάγκης, την κολιστίνη».

»Αν και έχουμε συναντήσει παρόμοιες περιπτώσεις στην Ινδία και την Κίνα, τίποτα δεν συγκρίνεται με την έκταση της ανθεκτικότητας που παρατηρούμε στη μελέτη».

Μάλιστα, έως και το 6% των δειγμάτων περιείχαν βακτήρια με ανθεκτικότητα σε όλα τα αντιβιοτικά που δοκίμασαν οι ερευνητές.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά θεωρούνται τα ανθεκτικά στελέχη του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae, συχνή αιτία πνευμονίας, το οποίο μπορεί να προσβάλλει ακόμα και υγιή άτομα.

«Αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα» λέει ο Ρίσμπεκ. «Είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς Klebsiella με τόσο υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας».

«Αν και μεμονωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Κίνα, το μέγεθος αυτής της κατάστασης ξεπερνά οτιδήποτε είχαμε δει στο παρελθόν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Απολύτως εφικτό να εκλέξει η Νέα Αριστερά ευρωβουλευτές, τονίζει η Αχτσιόγλου

Στόχος της Νέας Αριστεράς είναι να εκλέξει ευρωβουλευτές και αυτός ο στόχος «είναι απολύτως εφικτός», τόνισε η βουλεύτρια Β’2...

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ

Ο Σαντιάγκο Έσε πέρασε από… ανάκριση στα social media του Ολυμπιακού, αποκαλύπτοντας αρκετά πράγματα για τον ίδιο.Ο Αργεντινός μέσος...

«Τερματίστε την κατάληψη» – Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ απειλεί τους φοιτητές με αποβολή

Ο προσωρινός πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, απειλεί με «ακούσια άδεια» τους φοιτητές που έχουν κατασκηνώσει στο πανεπιστήμιο και διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης.«Γράφω σήμερα...

Άγιος Γεώργιος: Αναβίωσαν τοπικά έθιμα σε όλη τη χώρα

Αναβίωσαν και φέτος, ανήμερα της γιορτής του αγίου Γεωργίου, τα τοπικά έθιμα σε ολόκληρη τη χώρα.Τα ξεχωριστά έθιμα του...

Αλέξης Τσίπρας: Ψήφισε για συνέδρους – «Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό, ικανό να εμπνεύσει την κοινωνία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ψήφισε στην ΟΜ Αμπελοκήπων για την εκλογή συνέδρων, ενόψει του 3ου Συνεδρίου του κόμματος. «Χιλιάδες...

Χαρδαλιάς: Οχι σε γενικό lockdown αλλά πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα

Αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις το προσεχές διάστημα, προς όσους δεν τηρούν τα μέτρα για τον κοροναϊό, προαναγγέλλει ο υφυπουργός...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς