Ελλάδα Αλβανικά ΜΜΕ: Η Αθήνα έχει σκληρύνει τη στάση για...

Αλβανικά ΜΜΕ: Η Αθήνα έχει σκληρύνει τη στάση για την ένταξη Αλβανίας στην ΕΕ στη «σκιά» της υπόθεσης Μπελέρη

-

Σε διπλωματικό επεισόδιο έχει οδηγήσει η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη με το ρήγμα στη σχέση Αθήνας και Τιράνων όλο και να βαθαίνει, ιδιαίτερα μετά τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία για ενδεχόμενο βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα πρωταγωνιστεί στα αλβανικά ΜΜΕ τα οποία αναφέρονται εκτενώς στην υπόθεση και πως έχει εξελιχθεί μετά την προφυλάκιση του υποψήφιου -τότε- δημάρχου της Χιμάρας.

«Η Αθήνα αποφασίζει την τύχη του Φρέντι Μπέλερη ως προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ» γράφει σε τίτλο του το αλβανικό μέσο Top Channel.

«Η Αθήνα έχει σκληρύνει τη στάση της για τις προϋποθέσεις ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπόθεση Μπελέρη» γράφει και συνεχίζει:

«Η Ελλάδα κατέθεσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι το θέμα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας θα αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας.

Η Αθήνα είχε μπλοκάρει την κοινή επιστολή των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα για την υπόθεση Μπελέρη

»Τονίζεται επίσης ότι από εδώ και στο εξής για την Αθήνα το θέμα της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ θα θεωρείται σχετικό με τη θέση που θα δείξουν τα Τίρανα για το ζήτημα Μπελέρι, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ως απόδειξη παραβίασης των όρων που πρέπει υποψήφια για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Πριν από λίγες εβδομάδες η Αθήνα είχε μπλοκάρει την κοινή επιστολή των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα για την υπόθεση Μπελέρη. Όμως, σε μια στιγμή διπλωματικών διαβουλεύσεων με τους εταίρους, η Ελλάδα έχει δεχτεί πολύ ισχυρές πιέσεις τόσο από το επίσημο Βερολίνο όσο και από την ισπανική προεδρία να αλλάξει τη θέση της, σύμφωνα με το Top Channel.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει, εξετάζοντας το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Αλβανίας στην επόμενη φάση της σχετικής διαδικασίας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επτάμηνη απαγόρευση ορκωμοσίας του Μπέλερ ως δήμαρχος Χιμάρας αποτελεί παράβαση. κράτος δικαίου όπως περιγράφεται από τις συνθήκες και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τις απειλές της για μπλοκάρισμα της ένταξης της Αλβανίας»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα απειλεί να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για την Αλβανία, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα γίνει εμπόδιο στην πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ, αλλά φαίνεται ότι η Αθήνα δεν κάνει πίσω» γράφει η ιστοσελίδα Shqiptarja.

«Το επίσημο Βερολίνο χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ισχυρισμό της Ελλάδας να παρεμποδίσει την πορεία ένταξης της Αλβανίας για την υπόθεση Μπελέρη ενώ η Ισπανία πιέζει και την Ελλάδα να δεχτεί την υπογραφή της επιστολής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα Τίρανα, ώστε η Αλβανία να ανοίξει τις διαπραγματεύσεις για τα τρία πρώτα κεφάλαια.

»Η Αλβανία ολοκλήρωσε με επιτυχία την προκαταρκτική φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, τη διαδικασία ελέγχου, την περασμένη Παρασκευή μετά από 14 μήνες διαπραγματεύσεων».

«Πρώτα επίλυσης της υπόθεσης»

«Η Ελλάδα προειδοποιεί την Αλβανία: Χωρίς επίλυση της υπόθεσης Μπέλερη, δεν υπάρχει συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», γράφει το Oranews.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει δισταγμό για την πρόοδο της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας εάν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σχετικά με την ανάληψη καθηκόντων από τον δήμαρχο Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη.

Τον Οκτώβριο, η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε την αποστολή της επιστολής των «27» για το άνοιγμα μιας σειράς Κεφαλαίων στο σημείο εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ με την Αλβανία.

Το άρθρο κλείνει με τις δηλώσεις υπουργών και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: «Η Αθήνα, με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και την αποστολή στα Τίρανα του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος επισκέφθηκε τον Φρέντι Μπελέρι στις φυλακές Δυρραχίου, έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πίεσης που έχει στη διάθεσή της».

Τελευταία Νέα

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ο εθισμός των χωρών της Δύσης στα φτηνά εργατικά χέρια

Καθώς η μετανάστευση φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως, δημιουργείται μια συζήτηση μεταξύ των οικονομολόγων σχετικά με το εάν ορισμένες...

Εσείς φοράτε ακόμα skinny jeans το 2024;

Κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια, σαν να μην είχαμε αρκετά να ανησυχούμε, τα παντελόνια όλων άρχισαν να φαίνονται λάθος....

H «ηλιθιότητα» είναι πιο επικίνδυνη από την τεχνητή νοημοσύνη

Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού αμυντικού ομίλου Leonardo δήλωσε την Παρασκευή ότι ανησυχεί περισσότερο για την «ηλιθιότητα» των χρηστών...

Αγρότες στη Θεσσαλία: «Δεν έχουμε λάβει ούτε 1 ευρώ με 100% ζημιές» – Oργή κατά της κυβέρνησης

Απελπισμένοι είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας. Δηλώνουν με δάκρυα στα μάτια ότι δεν ακόμα έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ...

Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στήριξης των Ρώσων που πολεμούν στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου στήριξης των στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία...

Ιωάννινα: Θρίλερ με 30χρονο που εντοπίστηκε νεκρός σε ξενοδοχείο

Μυστηριώδης θάνατος 30χρονου μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου καταγράφηκε στα Ιωάννινα.Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεσηΠιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του epiruspost.gr,...

Πρέπει να διαβάσετε

Ο εθισμός των χωρών της Δύσης στα φτηνά εργατικά χέρια

Καθώς η μετανάστευση φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως, δημιουργείται...

Εσείς φοράτε ακόμα skinny jeans το 2024;

Κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια, σαν να μην είχαμε...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς