Ελλάδα Υπόθεση Novartis: Απόλυτη διαφωνία στα πορίσματα των εισαγγελέων

Υπόθεση Novartis: Απόλυτη διαφωνία στα πορίσματα των εισαγγελέων

-

Νέα δεδομένα στο  δικαστικό σκηνικό με φόντο την πολύκροτη υπόθεση της Novartis , δημιουργούν τα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα που συνέταξαν οι  αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης , σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η ποινική αποτίμηση με βάση το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου δείχνει το δρόμο για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη σε σχέση με τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης  στην υπόθεση της Novartis και τη διαβίβαση στη Βουλή του φακέλου για δέκα πολιτικά πρόσωπα, για επτά εκ των οποίων η δικογραφία έχει πλέον τεθεί στο αρχείο.

Το «δια ταύτα» του  συναδέλφου του, επίσης  αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη  καταλήγει σε εκ διαμέτρου αντίθετο αποτέλεσμα περί αρχειοθέτησης της δικογραφίας τόσο για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, όσο και για τους επίκουρους συναδέλφους της κ.κ. Χρήστο Ντζούρα και  Στέλιο Μανώλη.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ανώτατος εισαγγελέας  με το πόρισμά του, βάζει νέες παραμέτρους  για άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, εκτός του πεδίου των ήδη ελεγχόμενων ,ζητώντας επί της ουσίας να ξεκινήσει νέος κύκλος ερευνών για πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα των μαρτύρων κατηγορίας και έχουν εξεταστεί τόσο στην τακτική δικαιοσύνη , όσο και στη Βουλή στο πλαίσιο της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λ.Σοφουλάκης ζητά να ερευνηθούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών  συγκεκριμένες πράξεις , που κατά την κρίση του  συνδέονται με τον συνάδελφό του, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος με αναφορές του είχε αναφερθεί στα περί «Ρασπούτιν», την τέως εισαγγελέα εφετών Ελένη Ράικου , αλλά και με τρεις ιδιώτες, που έχουν είτε την  ιδιότητα του μάρτυρα , είτε του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Novartis. Μίας δικογραφίας, που όπως λένε δικαστικές πηγές, μοιάζει με «λερναία ύδρα».

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σοφουλάκης ζητά  ποινικό έλεγχο για :

*Τον εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή  σχετικά με τα  αδικήματα της ψευδορκίας και της ψευδούς  καταμήνυσης αναφορικά με  όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και προανακριτική επιτροπή. Επιπλέον , ζητά να διενεργηθεί έρευνα για παράβαση καθήκοντος σχετικά με  τα στοιχεία τα οποία φέρεται να αρνήθηκε  να παραλάβει από τους Αμερικανούς  στη διάρκεια ταξιδιού με τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, στη Βιέννη, την περίοδο που ήταν επόπτης του έργου τους, αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι μηνύσεις , σε συνδυασμό με τις αναφορές του κ. Αγγελή αποτέλεσαν τη βάση για τη διενέργεια  της προκαταρκτικής εξέτασης  από τους κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη ,αλλά και τη βάση για τη διενέργεια της έρευνας από τη Βουλή, που κατέληξε  στην πρόταση από την πλειοψηφία για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δ.Παπαγγελόπουλου.

*Την εισαγγελέα  Ελένη Ράικου: Ζητά τη διενέργεια έρευνας για  ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση για τις καταθέσεις της, καθώς και για  αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης εξαιτίας της εμπλοκής του συζύγου της στην υπόθεση Novartis.

Τέλος, ζητά κατά περίπτωση να διενεργηθεί έρευνα για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο  στη βασική δικογραφία για τη Νοvartis Νίκο Μανιαδάκη για το αδίκημα της ψευδορκίας, για το πρώην στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας και επίσης κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Φρουζή για ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση και για τον μάρτυρα Νίκο Μανία για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση .

Και τα δύο πορίσματα των  αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη, βρίσκονται ήδη στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελου Ιωαννίδη , ο οποίος αφού μελετήσει, αναμένεται άμεσα να αποφασίσει τόσο για την άσκηση ποινικής δίωξης  , όσο και για την παραγγελία νέου κύκλου ερευνών .

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ο κοροναϊός ίσως είχε φτάσει στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2019

Ο κορωνοϊός Sars-COV-2 είχε μολύνει ανθρώπους σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019 και στις αρχές του...

Πέντε κρούσματα εγκεφαλίτιδας στην Ελλάδα από μολυσμένα τσιμπούρια

Πέντε κρούσματα εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια έχουν καταγραφεί φέτος στη χώρα μας, τα τρία εντοπίστηκαν σε βοσκούς στις περιφέρειες Κεντρικής...

Βίτσας: Ας μας απαντήσει ο κόσμος… είστε μα@@κες και γι΄ αυτό δεν θέλουμε να γραφτούμε στις οργανώσεις σας

Έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης  του κόσμου και οργάνωσης νέων μελών στο κόμμα προτείνει ο πρώην Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, αναγνωρίζοντας πως...

Ζάκυνθος: Στον «αέρα» η σεζόν μετά τις βρετανικές ακυρώσεις

Η βρετανική απόφαση για παράταση του lockdown έχει προβληματίσει έντονα τους επαγγελματίες του τουρισμού, ιδίως στους προορισμούς που βασίζονται...

Πυρκαγιά στη Ζάκυνθο: Συγκλονιστικές εναέριες εικόνες από το Ναυάγιο

Τις πληγές της μετράει η Ζάκυνθος μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Βολίμες και έφτασε ως το...

Χαρδαλιάς: Το νέο εργαλείο για την παρακολούθηση του κοροναϊού – Τα νέα μέτρα όταν υπάρχει έξαρση

Νέο εργαλείο για την καλύτερη επιτήρηση της πανδημίας θα έχουμε στη διάθεσή μας από τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, όπως...

Πρέπει να διαβάσετε

Πέντε κρούσματα εγκεφαλίτιδας στην Ελλάδα από μολυσμένα τσιμπούρια

Πέντε κρούσματα εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια έχουν καταγραφεί φέτος στη...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς