Οι θεραπείες προσώπου με σπέρμα σολομού έχουν αποκτήσει δημοτικότητα στον τομέα της αισθητικής, με πολλές διασημότητες, όπως η Κιμ Καρντάσιαν και η Τζένιφερ Άνιστον, να τις προτείνουν. Η πρώτη έγινε γνωστή για τη συγκεκριμένη παρέμβαση στην εκπομπή The Kardashians, όταν δήλωσε ότι «έκανε μια περιποίηση προσώπου με σπέρμα σολομού» και συνέχισε με λεπτομέρειες για τις ενέσεις που δέχτηκε. Αντίστοιχα, η Άνιστον αναφέρθηκε σε αυτή τη θεραπεία στη Wall Street Journal και εξέφρασε την απορία της σχετικά με τη διαδικασία.
Οι θεραπείες αυτές είναι γνωστές και με τον επιστημονικό όρο «θεραπείες με πολυνουκλεοτίδια». Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό dr Richard Westreich, τα πολυνουκλεοτίδια αποτελούν μικρά κομμάτια DNA και RNA που, όταν εισαχθούν στο δέρμα, ενδέχεται να ενισχύσουν την παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων και κολλαγόνου, προσφέροντας στο δέρμα εμφάνιση υγιούς και ενυδατωμένης επιδερμίδας.
Η πρακτική αυτή είναι πιο διαδεδομένη στην Ευρώπη και την Κορέα από το 2015, με τις ενέσεις να γίνονται απευθείας στο δέρμα. Στις ΗΠΑ, όμως, οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από τον FDA. Εκεί, γίνεται εφαρμογή του σπέρματος σολομού μέσω microneedling, τοποθετώντας το στο δέρμα μετά από μια θεραπεία με μικροβελόνες.
Αξιοσημείωτο είναι το κόστος της διαδικασίας, με το microneedling να κοστίζει περίπου 500 δολάρια και τις ενέσεις σπέρματος σολομού να φτάνουν τα 900 με 1.000 δολάρια. Ένας βιοχημικός εξήγησε ότι τα νουκλεοτίδια του DNA του σολομού είναι παρόμοια με αυτά του ανθρώπου, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες αποβολής και φλεγμονών στον οργανισμό.
Παρά τη δημοτικότητα των θεραπειών αυτών, η αποτελεσματικότητα τους παραμένει αμφίβολη. Μια αναφορά του 2024 αναφέρει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα τους, με μερικές μελέτες να δείχνουν βελτιώσεις στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, ενώ άλλες δεν εντοπίζουν κανένα όφελος. Η Δρ. Lauren Taglia, δερματολόγος, επισημαίνει την ανάγκη για περισσότερες έρευνες πριν συστήσει αυτές τις θεραπείες στους ασθενείς της, υπογραμμίζοντας ότι οι αντιδράσεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Πηγή: tanea.gr