Η μελέτη που θα παρουσιαστεί στις 19 Οκτωβρίου στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ έφερε στο προσκήνιο κάποια «εκπληκτικά» ευρήματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τακτική άσκηση δεν φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη και τις γνωστικές δεξιότητες ενός ατόμου, αντίθετα, ενισχύει την ψυχική υγεία. Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη γνωστικών ικανοτήτων όπως η μάθηση και η προσοχή.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 18 έως 87. Η συμμετοχή τους περιλάμβανε συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους, καθώς και συμμετοχή σε τεστ εγκεφάλου που μέτρησαν διάφορες πτυχές της νόησης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι gamers, που αφιέρωναν πέντε ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε βιντεοπαιχνίδια, είχαν γνωστικές επιδόσεις ισοδύναμες με ανθρώπους 13,7 χρόνια νεότερους.
Ο καθηγητής Adrian Owen, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Western του Καναδά, δήλωσε ότι οι σπάνιοι gamers, που έπαιζαν λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα, εμφάνιζαν επίσης πιο θετικές επιδόσεις, ισοδύναμες με άτομα 5,2 χρόνια νεότερα. Αν και οι συμμετοχές εστίασαν στα οφέλη των βιντεοπαιχνιδιών, ο καθηγητής ανέφερε ότι όσοι δεν ακολουθούσαν τις συστάσεις του NHS για σωματική δραστηριότητα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη.
Η μελέτη δείχνει ότι τα είδη των παιχνιδιών που παίζουν οι συχνοί gamers είναι στρατηγικά και ελκυστικά, ενώ μπορούν να ενισχύσουν την οπτική προσοχή και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Υποδεικνύεται ότι τα παιχνίδια όπως το “Minecraft”, “Civilization” και “The Witcher” προάγουν τη γνωστική ικανότητα μέσω επανάληψης και εξάσκησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ερευνητές δήλωσαν πως η απουσία θετικών επιδράσεων της μέτριας άσκησης στη νόηση σχετίζεται με τη διάρκεια της άσκησης και ενδέχεται οι βραχυπρόθεσμες εντατικές προπονήσεις να έχουν άλλα ευεργετικά αποτελέσματα. Αυτά τα ευρήματα στο μέλλον θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιλογή δραστηριοτήτων που προάγουν την υγιή γνωστική γήρανση.
Πηγή: tanea.gr