Ο τόνος σε κονσέρβα έχει αποδειχθεί ότι είναι σοβαρά μολυσμένος με υδράργυρο, μια εξαιρετικά τοξική ουσία για την ανθρώπινη υγεία. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch, σε πρόσφατη έκθεσή τους, καταγγέλλουν την κατάσταση αυτή και καλούν τις δημόσιες αρχές και τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ να λάβουν επείγοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτρεπόμενων ορίων για την περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Σύμφωνα με την έρευνα της Bloom, που πραγματοποιήθηκε σε 148 κονσέρβες τόνου από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), το 100% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν βρέθηκαν μολυσμένα με υδράργυρο. Μάλιστα, πάνω από το 50% των κονσερβών υπερέβαιναν το ανώτατο επιτρεπτό όριο, το οποίο είναι 0,3 mg/kg για άλλα είδη ψαριών.
Η έρευνα αναφέρει πως οι τρέχουσες μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο για τον τόνο στην Ευρώπη έχουν καθοριστεί με βάση τα ποσοστά μόλυνσης και όχι τον κίνδυνο που ενέχει ο υδράργυρος για την υγεία. Για τον τόνο, η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα είναι τρεις φορές υψηλότερη από εκείνη που ισχύει για λιγότερο μολυσμένα είδη. Οι ΜΚΟ τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία υγειονομική δικαιολογία για αυτήν την απόκλιση.
Ο υδράργυρος, που προέρχεται κυρίως από βιομηχανικές εκπομπές και εντοπίζεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον ωκεανό, μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο επικίνδυνο τοξικό παράγωγο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει τον υδράργυρο ως μία από τις δέκα πιο επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Οι οργανώσεις αυτές χαρακτηρίζουν την κατάσταση αυτή «σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει ως μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα αυτή που ισχύει για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg. Η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch, επισημαίνει ότι οι δημόσιες αρχές πρέπει να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και οι διανομείς να διαθέτουν μόνο προϊόντα που είναι κάτω από το πιο ασφαλές όριο.
Πηγή: tanea.gr