Οικονομία Ύφεση 5,8% φέτος, αλλά ανάπτυξη 5,6% του χρόνου

Ύφεση 5,8% φέτος, αλλά ανάπτυξη 5,6% του χρόνου

-

Βασικό σενάριο συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας κατά 5,8% διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ετήσια έκθεση της νομισματικής πολιτικής καθιστώντας ως τη μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας μία τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας. Παρά τη βαθιά ύφεση του 2020, προβλέπεται οι απώλειες σχεδόν να ανακτηθούν έως το 2022, με ανάπτυξη 5,6% το 2021 και 3,7% το 2022.

Τα δημόσια οικονομικά θα παρουσιάσουν έλλειμμα και το χρέος θα αυξηθεί το 2020 δοκιμάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα έκτακτα επεκτατικά μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης, σε συνδυασμό με την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και των δημόσιων εσόδων, αναμένεται να προκαλέσουν επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης και του χρέους. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα 2,9% του ΑΕΠ το 2020.

Το βέβαιο είναι πως η απρόβλεπτη έκβαση της υγειονομικής κρίσης δοκιμάζει την ακρίβεια των μακροοικονομικών προβλέψεων, τόσο για την πορεία της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το ήπιο σενάριο που έχει εκπονήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στην παρούσα έκθεση – το οποίο υποθέτει μια πιο σύντομη μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα -, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,4% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 5,8% και 3,8% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο – το οποίο συνδέεται με μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση του κοροναϊού-, οι συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να είναι πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια και η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι βραδύτερη: το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9,4% το 2020, ενώ θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2021 και 4,5% το 2022.

Ως συνέπεια της αύξησης της ανεργίας και της επιδείνωσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ωστόσο μεσοπρόθεσμα, και καθώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα βελτιώνονται, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συμβάλει θετικά στην οικονομική δραστηριότητα. Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι επενδύσεις εκτιμάται να επηρεαστούν αρνητικά από την πανδημία, ενώ θα ενισχυθούν σημαντικά κατά την περίοδο 2021-2022.

Επιπλέον, οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να μειωθούν το 2020, επηρεαζόμενες από την υποχώρηση της εξωτερικής ζήτησης, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις αναμένεται να σημειώσουν πολύ μεγάλη μείωση το 2020. Οι ναυτιλιακές εισπράξεις θα επηρεαστούν αρνητικά από την κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας, όμως οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν με υψηλούς ρυθμούς τα επόμενα δύο χρόνια.

Oι κίνδυνοι

Αυτό που τρομάζει τους αναλυτές και διατυπώνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ο κίνδυνος που σχετίζεται με τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας. Στους παράγοντες αβεβαιότητας, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι η αναμενόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως απόρροια της προβλεπόμενης ύφεσης, που θα περιόριζε την παροχή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθυστερώντας την ανάκαμψη των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι παράγοντες αυτοί, όπως προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος, θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση της ανάκαμψης, σε σημαντική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και σε εκ νέου αύξηση του ήδη πολύ υψηλού δημόσιου χρέους. Εκτός των αβεβαιοτήτων που συνδέονται με την πανδημία, διατυπώνεται και ο κίνδυνος μιας επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Οι κίνδυνοι που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον συνδέονται με μία αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, μια επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το Brexit.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τρόμος για τον Τζόρτζεβιτς: Ληστές μπήκαν στο σπίτι του ενώ αυτός βρισκόταν μέσα

Εφιαλτική βραδιά έζησαν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και η σύζυγός του, που λίγο έλειψε να έλθουν αντιμέτωποι με τους διαρρήκτες...

Επικίνδυνος ιός στα κινητά – Ποιες εφαρμογές πρέπει να διαγράψετε

Δυστυχώς στις μέρες μας το malware βρίσκει πολλούς τρόπους να εισέλθει στη συσκευή μας, με έναν από αυτούς να είναι και...

Γώγος: Αυτά είναι τα τρία «κόκκινα» νησιά που μας απασχολούν – Πώς θα αποφευχθούν τα τοπικά lockdown

Για τα «κόκκινα» νησιά στα οποία η θετικότητα κυμαίνεται από 4% έως και 5,5% μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος...

Συνεχίζει να γράφει ιστορία ο Μαρτίνς: Ξεπέρασε τον Λεμονή σε νίκες

Πλώρη για την κορυφή και για να γίνει ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού έχει βάλει ο Πέδρο...

Ακάρ: Θα συναντηθούμε με τους Έλληνες – Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας

Τη συνάντηση αξιωματούχων της Ελλάδας και της Τουρκίας προανήγγειλε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εν μέσω των προσπαθειών...

Γαλλία: 3.466 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

Η Γαλλία κατέγραψε σήμερα 3.466 νέα κρούσματα κορονοϊού για τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός πολύ μικρότερος των 19.348...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς