Ελλάδα Xωρίς ρεύμα φτωχά νοικοκυριά στην Αγία Βαρβάρα

Xωρίς ρεύμα φτωχά νοικοκυριά στην Αγία Βαρβάρα

-

Διαβεβαιώσεις ότι θα εξετάσει προσωπικά τι έχει συμβεί με την καθυστέρηση επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικονομικά ασθενή νοικοκυριά της Αγίας Βαρβάρας και θα δοθεί άμεσα λύση αλλά και ότι προωθείται επέκταση του μέτρου για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στις οποίες έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τη ΔΕΗ, έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

30 εκατ. ευρώ

«Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 30 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων και την κάλυψη των αναγκών πολιτών με χαμηλά εισοδήματα που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ. Ετοιμάζουμε επέκταση του μέτρου για τους ευάλωτους καταναλωτές. Είναι μέτρα βραχυπρόθεσμα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και θα δώσουν λύση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ, Νάντιας Γιαννακοπούλου.

«Σας διαβεβαιώνω ότι θα έρθω σε επαφή να δω τι έγινε, αν έχουν ρεύμα και θα φροντίσουμε να έχουν γρήγορα. Πρέπει πράγματι να γίνει μια κουβέντα για τους ανθρώπους που, όταν πατάνε το διακόπτη στο σπίτι τους, δεν ανάβει η λάμπα. Να είστε βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση νοιάζονται και δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο» ανέφερε ο κ. Σκρέκας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Δύσκολοι οι όροι της ΔΕΗ

Από την πλευρά της, η κα Γιαννακοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση «να εφαρμόσει άμεσα μέτρα και στη δεύτερη φάση της πανδημίας, όπως είχε κάνει στην πρώτη φάση, για να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε οικονομικά ασθενή νοικοκυριά της Αγίας Βαρβάρας».

«Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να ζουν άνθρωποι χωρίς ρεύμα. Κάντε ό,τι κάνατε στη πρώτη φάση της πανδημίας. Οι όροι που θέτει η ΔΕΗ είναι πολύ δύσκολοι για τις προκαταβολές και είναι αδύνατον (για του ευάλωτους καταναλωτές) να πληρώσουν», υπογράμμισε η κα Γιαννακοπούλου.

«Η προσήλωση της κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι πολύ μεγάλη και το αποδεικνύει καθημερινά στηρίζοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά που, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως είναι το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και οι δυσκολίες πρόσβασής τους, ανταπάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και συμπλήρωσε:

«Το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και ριζικά. Ένα ποσοστό 30% στην ΕΕ αντιμετωπίζει το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε εκ βάθρων».

Συνοδεία των ΜΑΤ

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος είχε προχωρήσει στην καταγγελία πως κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκαν στην Αγία Βαρβάρα με τη συνοδεία ΜΑΤ για να κόψουν το ρεύμα σε νοικοκυριά που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Ο δήμαρχος με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς, είχε καταγγείλει πως κλιμάκια του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) μαζί με ΜΑΤ έκοψαν το ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά της περιοχής.

Όπως ανέφερε στην επιστολή του ο δήμαρχος, πρόκειται για νοικοκυριά που «περιμένουν αγωνιωδώς να καταβληθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να πάρουν τρόφιμα από το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ), το Συσσίτιο του Δήμου και φάρμακα από Κοινωνικό Φαρμακείο για την καθημερινή τους επιβίωση, με παιδιά που υποχρεώνονται σε τηλεκπαίδευση από την ίδια την Πολιτεία και αδυνατούν να ανταποκριθούν».

Ανεπάρκειες στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Στο μεταξύ ο κ. Σκρέκας μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια με στόχο να μειωθούν τόσο οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όσο και η ενεργειακή φτώχεια που, σύμφωνα με στοιχεία, κυμαίνεται στο 30% στην ΕΕ.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, που έκανε λόγο για «ανεπάρκειες του τρέχοντος Προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”» και που τόνισε την ανάγκη «επιβολής νέων περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων επιλογής», ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι ήδη η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα και σύντομα θα δώσει λύση.

«Στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην επόμενη φάση και μέσα από διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία όπως είναι η ηλικία του κτιρίου, το ετήσιο εισόδημα αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μιας περιφέρειας. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα “εξοικονομώ” ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και από την άλλη nα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

«Η εφαρμογή του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” έχει πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά, κοινωνικά οικονομικά. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου.

Φιάσκο

Σε δήλωσή της η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου υποστήριξε ότι η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατέληξε σε «φιάσκο» όπως ακριβώς είχε γίνει και στις προηγούμενες Περιφέρειες.

Η κα Νοτοπούλου, σημειώνει ότι για άλλη μια φορά επιστήμονες και πολίτες αναγκάστηκαν να βρεθούν αντιμέτωποι με μία απαξιωτική διαδικασία  που δημιουργεί ανισότητες και στρεβλώσεις. Για άλλη μια φορά το σύστημα «έπεσε» μόλις άνοιξε και πάνω από δέκα χιλιάδες συμπολίτες μας στην ΠΚΜ αποκλείστηκαν από την διαδικασία, όχι διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά διότι δεν πρόλαβαν να κάνουν την εισαγωγή στο σύστημα.

«Για ένα “click away” βρέθηκαν έξω από μια σημαντική ενίσχυση των νοικοκυριών τους, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που έχει πλήξει τα νοικοκυριά και σε μία περιοχή που απειλείται ιδιαίτερα από την ενεργειακή φτώχεια», συμπληρώνει.

Την στιγμή μάλιστα, υπογραμμίζει η κα Νοτοπούλου που ο νέος  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αναβάλει την έναρξη της διαδικασίας για 14 ημέρες προκειμένου, όπως είχε δηλώσει, να αξιολογηθούν τα ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος.

«Και ενώ ο ίδιος, όσο και η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ, αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις και τα αιτήματα των αρμόδιων φορέων και επιμελητηρίων για την αναθεώρηση του συστήματος αιτήσεων. Ήταν ο ίδιος ο κ. Σκρέκας που δήλωνε στις 20/3/2018 ότι «το ‘Εξοικονομώ ΙΙ’ εξελίσσεται σε φαρσοκωμωδία» για τους ίδιους ακριβώς λόγους», τονίζει η κα Νοτοπούλου.

Να ερευνήσει τις καταγγελίες

Αγνόησαν  όμως, όπως υποστηρίζει η βουλευτής  και τις καταγγελίες για προνομιακή ένταξη αιτήσεων στο Πρόγραμμα συγκεκριμένων συμβούλων ή πολλαπλών εντάξεων από μια ηλεκτρονική διεύθυνση, καθώς και δημοσιεύματα για χρήση παράνομου λογισμικού για την δυνατότητα πολλαπλής και γρήγορης εισαγωγής αιτήσεων. Ενέργειες που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και γεννούν κατάφορες αδικίες.

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διερευνήσει τις καταγγελίες αυτές και να δώσει απαντήσεις, να επικαιροποιήσει, να εκσυγχρονίσει και να θωρακίσει τις διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα, και κυρίως να διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την ένταξη περισσότερων συμπολιτών που βρέθηκαν εκτός για ένα click, επισημαίνει.

«Οτιδήποτε άλλο θα είναι σιωπηρή αποδοχή αποτυχίας. Μια ρεαλιστική πρόταση θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους και να υπαχθούν στο Πρόγραμμα ως επιλαχόντες, όπως ακριβώς είχε κάνει και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018», καταλήγεις την ανακοίνωσή της η βουλευτής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Λευτέρης Πετρούνιας – «Δικαίωση για όσους με πίστεψαν, ραντεβού στο Παρίσι»

Μετά από το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο το 2016 ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στους...

Τζανάκης – «Ο εμβολιασμός να γίνει προϋπόθεση για όσους εργάζονται στον τουρισμό»

Τη σημασία του εμβολιασμού, ιδιαίτερα για όσους εργάζονται στον κλάδο τον τουρισμό, επισήμανε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης...

Τεντόγλου – Μυθικές ατάκες μετά το χρυσό – «Τι έκανα; Πήγα στο τελευταίο άλμα και τους το έκλεψα»

Η «χρυσή» του νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ήταν η αφορμή για να γνωρίσει καλύτερα το πανελλήνιο την…...

Αιγάλεω – Χειροπέδες σε 18χρονο για επιθέσεις σε γυναίκες

Για τέσσερις επιθέσεις εναντίον γυναικών, στο Αιγάλεω και στο Χαϊδάρι, σε βάρος των οποίων προέβη σε άσεμνες χειρονομίες, κατηγορείται...

Κοροναϊός : Έντονες αντιδράσεις για τους κλειστούς ναούς στις Γιορτές

«Ιερό αντάρτικο» για τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο των γιορτών ξεκινούν, όπως όλα δείχνουν, Ιεράρχες μετά την απόφαση...

Επίσημο: Ανανέωσε με Σέκνεφελντ ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε κι επίσημα την ανανέωση της συνεργασίας του με τον Μπαρτ Σένκεφελντ μέχρι το 2023. Αναλυτικά η ανακοίνωση:...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς