Κόσμος Βρετανία : 30% αύξηση της μετανάστευσης προς την ΕΕ...

Βρετανία : 30% αύξηση της μετανάστευσης προς την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit

-

 Ο αριθμός των Βρετανών υπηκόων που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 30% από το δημοψήφισμα για το Brexit, με τους μισούς να αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα στους πρώτους τρεις μήνες από την ψηφοφορία, σύμφωνα με έρευνα.

Ανάλυση των στοιχείων του ΟΟΣΑ και της Eurostat δείχνει ότι η μετανάστευση από τη Βρετανία σε κράτη της ΕΕ αφορούσε κατά μέσο όρο 56.832 πολίτες το χρόνο από το 2008 έως το 2015. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στους 73.542 το χρόνο για το διάστημα 2016-2018.

Εντυπωσιάζουν τα στοιχεία

Η έρευνα δείχνει επίσης 500% αύξηση εκείνων που μετανάστευσαν και στη συνέχεια έλαβαν υπηκοότητα σε άλλο κράτος της ΕΕ. Στην περίπτωση της Γερμανίας, η αύξηση έφτασε στο 2.000% με περισσότερους από 36.000 Βρετανούς να πολιτογραφούνται εκεί μετά το δημοψήφισμα.

«Αυτές οι αυξήσεις είναι τέτοιου μεγέθους που θα περίμενε κανείς να τις δει σε μια χώρα που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από κάποια σημαντική οικονομική ή πολιτική κρίση», τονίζει ο Ντάνιελ Άουερ, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Βερολίνα και του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών του Βερολίνου.

Βιαστικές αποφάσεις

Σύμφωνα με συνεντεύξεις, οι μισοί Βρετανοί επέλεξαν να εγκαταλείψουν γρήγορα τη χώρα τους. «Άλλο ένα σημαντικό εύρημα από τα εμπειρικά δεδομένα που συνδέονται με το Brexit, είναι τα μειωμένα επίπεδα μελέτης και ψυχραιμίας στη λήψη αποφάσεων, και οι αντίστοιχες αυξήσεις στην παρορμητικότητα, τον αυθορμητισμό και τη λήψη ρίσκων», εξηγούν οι ερευνητές.

Αν και η συμφωνία αποχώρησης από την ένωση που υπογράφηκε τον Ιανουάριο εξασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και τα δικαιώματα εργασίας και κατοικίας των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών στην υπόλοιπη ένωση, αποτυγχάνει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης των Βρετανών μεταναστών. Έτσι, οι μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης και κατοικίας τους σε άλλα κράτη-μέλη περιορίζονται.

Ο Ντάνιελ Τέτλου, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, τονίζει ότι «το Brexit ήταν μακράν η κυρίαρχη κινητήρια δύναμη των αποφάσεων για μετανάστευση από το 2016». Η αύξηση στην απόκτηση υπηκοότητας αποτελεί «περαιτέρω απόδειξη ότι ένας αυξανόμενος αριθμός λαμβάνει αποφάσεις μετανάστευσης για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από ορισμένες από τις δυσμενέστερες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει το Brexit στη ζωή τους», συνεχίζει η έκθεση των ερευνητών.

Τι έχασαν οι Βρετανοί λόγω Brexit;

Η κυριότερη απώλεια των Βρετανών πολιτών είναι η ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες εντός της ΕΕ ή η εργασία και η παροχή υπηρεσιών εκτός των συνόρων της χώρας τους. αυτό δεν ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία.

Έτσι, οι Βρετανοί πολίτες είναι υποχρεωμένοι να αποκτήσουν την υπηκοότητα της χώρας κατοικίας τους προκειμένου να εργάζονται ή να προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Αυτό επηρεάζει επαγγέλματα όπως οι λογιστές, οι δικηγόροι, οι αρχιτέκτονες, οι μεταφραστές και οι επαγγελματίες υγείας.

Προς τα πού μετακινήθηκαν;

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη μετανάστευση προς την Ισπανία, όπου υπολογίζεται ότι ζουν 380.000 Βρετανοί πολίτες. Η πολιτογράφηση δεν ήταν έως τώρα απαραίτητη στη χώρα, με αποτέλεσμα πολλοί να ζουν εκεί χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα στοιχεία της Ισπανίας για τη μετανάστευση. Κατά μέσο όρο, μόλις 2.300 άτομα το χρόνο καταγράφηκε πως μετακινήθηκαν στη χώρα μεταξύ του 2008 και του 2015. Μετά από το δημοψήφισμα, ο αριθμός πενταπλασιάστηκε, με 21.250 εγγραφές για τη διετία 2016-2018.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής χώρα ήταν η Γαλλία, η οποία δεν απαιτεί εγγραφή των μεταναστών από την ΕΕ. Μεταξύ του 2008 και του 2015, ο αριθμός των εγγραφών μόλις που ξεπερνούσε τις 500 ανά έτος. Μετά το δημοψήφισμα, ο αριθμός δεκαπλασιάστηκε, με 5.000 εγγραφές στα επόμενα δύο έτη.

Γερμανική υπηκοότητα

Στη Γερμανία, 14.600 Βρετανοί είχαν διπλή υπηκοότητα το 2019. Το 2015, ο αριθμός βρισκόταν μόλις στους… 622. Συνολικά, 31.600 άτομα έχουν καταθέσει αίτηση και έχουν λάβει γερμανική υπηκοότητα στην τριετία μετά το δημοψήφισμα (2016-2019), με άλλα 15.000 γερμανικά διαβατήρια να αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2020. Συνολικά, οι μισοί από τους περίπου 120.000 Βρετανούς στη Γερμανία αναμένεται να έχουν αποκτήσει διπλή υπηκοότητα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Συνεντεύξεις με μετανάστες στη Γερμανία που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα δείχνουν ότι εκείνοι που μετανάστευσαν στην ΕΕ από το 2015 το θεώρησαν «μεγάλο ρίσκο», όμως ήταν προετοιμασμένοι να ανταλλάξουν την ασφάλειά τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε κατοικία και απασχόληση σε 27 χώρες.

Ο Τέτλοου σημειώνει ότι η αύξηση στις πολιτογραφήσεις αποτελεί μια εντυπωσιακή δέσμευση «αφομοίωσης ή ενσωμάτωσης» με αύξηση της γλωσσομάθειας και της εμπλοκής στην κοινότητα. «Παρατηρούμε ένα νέο φαινόμενο κοινωνικής ενσωμάτωσης και έναν επαναπροσδιορισμό της σημασίας του να είσαι Βρετανός και Ευρωπαίος. Το 2019, οι Βρετανοί ήρθαν δεύτεροι στην απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας, αμέσως μετά τους Τούρκους – και με μεγάλη απόσταση από τους Πολωνούς, τους Ρουμάνους, τους Ιρακινούς ή τους Σύριους», πρόσθεσε.

Πηγή: www.theguardian.com

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Pfizer – Αντισώματα για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο

Τουλάχιστον έξι μήνες διατηρείται η ανοσία έναντι του SARS-COV-2 μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα...

To δεξαμενόπλοιο «Αριστοφάνης» σε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Σε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, περισσότερων από 150 ανθρωπίνων ζωών, συμμετείχε  το δεξαμενόπλοιο M/T Aristofanis, συμφερόντων...

Ηλιούπολη – Η ανατριχιαστική κατάθεση της δεύτερης αιχμάλωτης του αστυνομικού μαστροπού

Τις στιγμές κόλασης που έζησε δίπλα στον αστυνομικό Δ.Μ., ο οποίος κατηγορείται ότι εξέδιδε, παρά τη θέλησή της, την...

Κοροναϊός – 1.853 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι – Στους 333 οι διασωληνωμένοι

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κοροναϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα...

Στο νοσοκομείο Ρίου με κοροναϊό τρία βρέφη

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται με κοροναϊό ένα βρέφος μόλις 23 ημερών και δύο ακόμα 13 μηνών και...

Μακέδος (Attica Bank) – Στα 1,5 δισ. ευρώ οι χορηγήσεις

Στη γραμμή της εκκίνησης μπαίνει η Attica Bank και δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της ελληνικής οικονομίας. O...

Πρέπει να διαβάσετε

To δεξαμενόπλοιο «Αριστοφάνης» σε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Σε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, περισσότερων...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς