Ελλάδα Βέροια: Φωτογράφιση για την ειρήνη στις ανθισμένες ροδακινιές της

Βέροια: Φωτογράφιση για την ειρήνη στις ανθισμένες ροδακινιές της

-

Τα χρώματα των ανθισμένων ροδακινιών της Ελλάδας έγιναν αντίδοτο σε έναν πόλεμο στην «καρδιά» της Ευρώπης.

Λίγες ημέρες μετά τις πρώτες μάχες στην Ουκρανία, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Ημαθία, οι διαδρομές μέσα στις πολύχρωμες καλλιέργειες έγιναν, μέσα από μερικά φωτογραφικά κλικ, ένα σύμβολο ειρήνης.

«Η βασική ιδέα για τη φωτογράφιση ήρθε από την τωρινή κατάσταση του πόλεμου. Έναυσμα αποτέλεσε η συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας στον διαγωνισμό φωτογραφίας, με θέμα τις ανθισμένες ροδακινιές, που πραγματοποιείται στην περιοχή μας από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας Τ.Ο.Β και την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Κεντροδυτικής Μακεδονίας», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος Β’ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων Δημήτρης Κοντσίδης, επαγγελματίας φωτογράφος από τη Βέροια, που ανέλαβε και συντόνισε την πρωτοβουλία. Μια φωτογράφιση ιδιαίτερη, στην οποία συμμετείχαν μικροί και μεγαλύτεροι κάτοικοι της περιοχής- και όχι μόνο.

«Στη φωτογράφιση που σκεφτήκαμε, συμμετείχαν μικροί φίλοι της φύσης από τις παιδικές χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας. Η οργάνωση έγινε από το Δ.Σ του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας. Όλα τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα», ανέφερε ο κ. Κοντσίδης, σύμφωνα με τον οποίο την ομορφότερη «πινελιά» στα φωτογραφικά καρέ όλης της εκδήλωσης έδωσε η συμμετοχή των μικρών παιδιών της περιοχής, που ξεχύθηκαν στον κάμπο με τις ροδακινιές.

   Σύμβολο ειρήνης οι ανθισμένες ροδακινιές

«Έκλεψαν την παράσταση και μας συγκίνησαν. Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς, που αφιέρωσαν χρόνο για να συμμετέχουν τα παιδιά τους. Ήταν κάτι που δεν έχει γίνει ξανά. Τα μικρούλια απόλαυσαν τη φύση και η εμπειρία ήταν κάτι ξεχωριστό, αφού αφενός κατάφεραν να συμμετέχουν σε μια δράση μετά από καιρό ελέω Covid-19, αφετέρου ήρθαν σε επαφή με τον κάμπο της Βέροιας, που τα τελευταία χρόνια «ταξιδεύει» πια σε όλο τον κόσμο με τις εικόνες του!», εξήγησε ο φωτογράφος.

Τα μικρά «μοντέλα» της φωτογράφισης ειρήνης είδαν από κοντά όλα τα χρώματα που σχηματίζουν «τη μαγική εικόνα που μέχρι τότε έβλεπαν σαν πολύχρωμο σεντόνι να απλώνεται στον κάμπο από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους», ενώ ο κάμπος γέμισε χαμόγελα, σε μια «…ιδανική ευκαιρία να «ξορκίσουμε» και τον πόλεμο και την πανδημία», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτογράφων ΚΔ Μακεδονίας.

Αν υπάρχει ένα μήνυμα που οι συμμετέχοντες στη δράση θα ήθελαν να δώσουν με τις εντυπωσιακές, γεμάτες χρώμα και χαμόγελα φωτογραφίες, που «γεννήθηκαν» από τη δραστηριότητα αυτή των φωτογραφικών φακών, είναι πως ένα δέντρο μπορεί να πει «όχι» στην καταστροφή που φέρνει ένας πόλεμος. «Μακάρι να μπορέσει να γίνει και ο κάμπος αυτός ένα σύμβολο της ειρήνης. Η ομορφιά του ξεχωρίζει από την αρχαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντσίδης.

«Η ειρήνη, η ευημερία και η ευτυχία δεν είναι προνόμιο μερικών, αλλά δικαίωμα όλων. Για παράδειγμα, ο Ηρόδοτος τοποθετεί στη συγκεκριμένη περιοχή τους «κήπους του Μίδα», ο Θεόφραστος ονομάζει τους καρπούς «μηδικά μήλα»… Όλα αυτά μας δείχνουν το καλό που μπορεί να υπάρχει από κάτι τόσο φυσιολογικό, όπως τα καρποφόρα δέντρα που μας προσφέρει η ίδια η φύση», τόνισε ο Έλληνας φωτογράφος.

   Το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας με τις όμορφες φορεσιές

Οι ανθισμένες ροδακινιές όμως δεν συνδυάστηκαν μόνο με τη χαρά των μικρών παιδιών, αφού και το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας βοήθησε για την υλοποίηση ενός ακόμη εντυπωσιακού φωτογραφικού πρότζεκτ, που εξελίχθηκε παράλληλα. «Η έτερη φωτογράφιση έγινε για τη συμμετοχή του Λυκείου στην ειδική κατηγορία που δημιουργήθηκε φέτος από την επιθυμία των συλλόγων να συμμετέχουν και αυτοί στο διαγωνισμό. Κάθε σύλλογος φωτογραφήθηκε, με σκοπό να στείλουν τα μέλη το δικό τους ανοιξιάτικο, γιορτινό μήνυμα», σχολίασε ο κ. Κοντσίδης, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια την προβολή δέχεται με χαρά και η τοπική αγροτική κοινότητα.

«Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε το πρωινό που πήγαμε στην πρώτη τοποθεσία για να βγάλουμε τις φωτογραφίες με τις φορεσιές από τον τόπο μας. Εκεί έτυχε ο ιδιοκτήτης, αγρότης ο ίδιος, να βρίσκεται στο χωράφι του. Με πολλή χαρά μας έδωσε άδεια να χρησιμοποιήσουμε τη γη του και ανέφερε μάλιστα πως όλη αυτή η δημοσιότητα για το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο έχει πολύ μεγάλη αξία για την περιοχή, κάτι που όλο και περισσότεροι αγρότες όπως ο ίδιος αναγνωρίζουν», εξήγησε ο αντιπρόεδρος Β’ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων. Ερωτηθείς για το βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης φωτογράφισης, σημείωσε πως τοποθεσία και επιθυμία πηγαίνουν χέρι χέρι σε αυτές της περιπτώσεις.

Θα ενθουσιαστεί το κοινό με τα φωτογραφικά καρέ; «Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να αρέσει! Το «μυστικό» σε κάθε φωτογράφηση είναι η καλή διάθεση ανάμεσα στους ανθρώπους που συμμετέχουν. Τα κορίτσια που φωτογραφήθηκαν, οι κυρίες από το Δ.Σ. του Λυκείου, είχαμε όλοι μια πολύ καλή συνεργασία κι ελπίζω να αποτυπώθηκε στις εικόνες. Φυσικά σε όλα αυτά πρωταγωνιστής ήταν και το πανέμορφο τοπίο που απλόχερα μας έχει χαρίσει η ίδια φύση σε αυτά τα μέρη. Όλοι που συμμετείχαμε, ευχόμαστε ένα πράγμα: μια αρχή για την ειρήνη», κατέληξε ο κ. Κοντσίδης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τι είναι το speed dating που εφαρμόζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις

Στον αχανή σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Τώρα...

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στον Ασπρόπυργο Αττικής. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο, που...

Γιατί αδειάζουν οι ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ

Οι εντυπωσιακοί πύργοι γραφείων στο αχανές Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των πιο ακριβών εμπορικών ακινήτων στον κόσμο, δεν ήταν ποτέ...

Στις φλόγες εκκλησία 280 ετών στις ΗΠΑ

Παρανάλωμα του πυρός έγινε μία εκκλησία 280 ετών στη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ πιθανότατα από χτύπημα κεραυνού. Η εκκλησία κατασκευασμένη εξολοκλήρου...

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης – Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» δημιούργησε πολλά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ύστερα...

Κύπριος υπ. Αμυνας – Ολοένα πιο επιθετική και απρόβλεπτη η Τουρκία – Η Εθνική Φρουρά να βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα

Καμπανάκι για την τουρκική επιθετικότητα έκρουσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι η περίοδος που διανύουμε είναι...

Πρέπει να διαβάσετε

Τι είναι το speed dating που εφαρμόζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις

Στον αχανή σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης, έναν από τους...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς