Κόσμος Τουρκία: Ενισχύει με drones την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά και τη...

Τουρκία: Ενισχύει με drones την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά και τη στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη

-

Η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της συμμαχία με τη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη, συνάπτοντας μια εμπιστευτική συμφωνία για την παροχή εκπαίδευσης, όπλων και επιθετικών drones, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη εξακολουθεί να υπόκειται στο εμπάργκο του ΟΗΕ για φονικά όπλα, σημειώνει η agenzianova (στη φωτογραφία αρχείου από το Twitter, επάνω, Ντμπεϊμπά, αριστερά, και Ερντογάν).

Δύο στρατιωτικές συμφωνίες

Ο προσωρινός πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, υπέγραψε κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη δύο στρατιωτικές συμφωνίες με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Η πρώτη συμφωνία αφορά «την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δυνατοτήτων της στρατιωτικής αεροπορίας στη Λιβύη», και η δεύτερη αποτελεί συνέχεια του τουρκο-λιβυκού στρατιωτικού μνημονίου συνεννόησης που υπογράφηκε το 2019, σύμφωνα με σημείωμα της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Λιβυκές πηγές ανέφεραν στην agenzianova ότι η πρώτη συμφωνία – το περιεχόμενο της οποίας παραμένει μυστικό – προβλέπει την προμήθεια drones, την παροχή εκπαίδευσης και όπλων.

Αυτή η τελευταία περίπτωση θα παραβίαζε το εμπάργκο που εποπτεύει η επιχείρηση EuNavFor Med – Ειρήνη, με διοικητή τον ιταλό ναύαρχο Στέφανο Τουρτσέτο.

Η Τουρκία έχει αρνηθεί τρεις φορές φέτος αίτημα επιθεώρησης, στο πλαίσιο της επιχείρησης Ειρήνη, πλοίων με τουρκική σημαία στην κεντρική Μεσόγειο, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα στη Λιβύη.


Από την τελευταία συνάντηση Ντμπεϊμπά – Ακάρ στην Κωνσταντινούπολη

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της τουρκικής εταιρείας Avrasya Shipping, προκαλώντας την οργή της Αγκυρας.

«Οι Τούρκοι έχουν επιλέξει πλευρά»

Ομως, οι συμφωνίες που υπογράφηκαν σηματοδοτούν ένα νέο, περαιτέρω βήμα προς τα εμπρός για την τουρκο-λιβυκή συμμαχία: η κυβέρνηση της Τρίπολης θα λάβει νέα drones και τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιεί εξ αποστάσεως, κάτι που μέχρι τώρα ήταν προνόμιο μόνο των Τούρκων.

Μια πολιτική απόφαση, επίσης, ισχυρής υποστήριξης προς τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, σε βάρος της παράλληλης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Φατί Μπασάγκα, που τώρα υποστηρίζεται μόνο από την Αίγυπτο.

«Οι Τούρκοι έχουν επιλέξει την πλευρά και υποστηρίζουν ανοιχτά τον Ντμπεϊμπά. Εχουν εκλογές το 2023 και δεν θέλουν να βρεθούν σε θυελλώδη νερά στη Λιβύη, κρίνοντας την κυβέρνηση Μπασάγκα ως όλο και πιο αδύναμη», επισημαίνει η agenzianova.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τακτική άσκηση «Tornado 1» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα κοντά στο Μπάνι Ουαλίντ συμμετείχε και ο διοικητής της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη, στρατηγός Οσμάν Αϊτάς.

Παρόντες ήταν και ιταλοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και ο νέος ακόλουθος Αμυνας της ιταλικής πρεσβείας στην Τρίπολη, Φραντσέσκο Μαρίνο. Η Ιταλία παρείχε (και συνεχίζει να εγγυάται) την εκπαίδευση των Λίβυων τόσο στον τομέα της αποναρκοθέτησης όσο και στον στρατό και τις δυνάμεις που σχηματίστηκαν από τους Καραμπινιέρους.

Νομικά απαράδεκτη

Αλλά, εάν η ιταλική κυβέρνηση περνά από την επιτροπή κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών όποτε θέλει να προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, η Τουρκία απλώς αξιοποιεί το Μνημόνιο του 2019, αγνοώντας τις διατάξεις του ΟΗΕ.

Η συμφωνία Τρίπολης – Αγκυρας έγινε ανεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επειδή χρησίμευσε για να κερδηθεί ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας κατά τη σύγκρουση 2019-2020, αλλά σήμερα φαίνεται νομικά απαράδεκτη: αντιτίθεται στο εμπάργκο του ΟΗΕ και επίσης παραβιάζει τη μεταβατική φύση των εθνικών αρχών της Λιβύης.

Και όχι μόνο. Ενισχύει την αντιπαλότητα με την Αίγυπτο και την Ελλάδα και περιπλέκει τη μόνη πραγματική συμφωνία που είναι δυνατή στη Λιβύη: αυτή μεταξύ του Ντμπεϊμπά και του στρατηγού Χαφτάρ.

«Οι γιοι του στρατηγού κινούνται προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: ο Μπελγκάσεμ ακολουθεί την αδιάλλακτη θέση της Αιγύπτου, ενώ ο Σαντάμ είναι πιο διατεθειμένος να συμβιβαστεί.


Ο Ντμπεϊμπά παρακολουθεί τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Tornado 1» στη Λιβύη

»Ο πατέρας δεν έχει πάρει ακόμη ξεκάθαρη θέση, αλλά είναι όλο και πιο επιφυλακτικός μετά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης», προσθέτουν οι λιβυκές πηγές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλί Μπακίρ, ανώτερο εξωτερικό ερευνητή του Ατλαντικού Συμβουλίου και ειδικού για την Τουρκία, οι δύο στρατιωτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη θα επιτρέψουν στους Λίβυους να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες.

Drones ή καλλυμένος… εξοπλισμός

«Αυτό που κατανοούμε για τις συμφωνίες μεταξύ Ντμπεϊμπά και Τουρκίας είναι ότι έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι εντελώς νέες, αλλά μάλλον μια εφαρμογή αυτού που συμφώνησαν τα μέρη στην αρχική συμφωνία του 2019», σχολιάζει ο Μπακίρ.

Σύμφωνα με τον λίβυο δημοσιογράφο Μαχμούντ Χασάν, που θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του Χαφτάρ, η Τουρκία προσπαθεί να πουλήσει στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Baykar, Bayraktar Akinci, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λιβύη.

Ενα μοντέλο που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο θα παρουσίαζε προβλήματα και θ’ αντιμετώπιζε εύκολα τ’ αντιαεροπορικά.

Ο Μπακίρ, ωστόσο, πιστεύει ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν δεν αφορούν καθόλου την προμήθεια του Ακιντζί: «Εάν υπάρξει επείγουσα ανάγκη, πιθανότατα αυτά τα drones θα πιλοτάρουν οι ίδιοι οι Τούρκοι».

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η συμφωνία που υπογράφηκε θα μπορούσε να περιλαμβάνει «την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των Λίβυων στο έδαφος και στον αέρα, για να τους επιτρέψει ν’ αμυνθούν και ν’ αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.

»Αυτό πιθανώς περιλαμβάνει ανάπτυξη δεξιοτήτων, εκπαίδευση και εξοπλισμό. Ενα τέτοιο πρόγραμμα δεν πρέπει να θεωρείται ως παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», καταλήγει ο Μπακίρ.

Πηγή: Alessandro Scipione από agenzianova.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ντιμπί Κεϊτά: Το «διαμάντι» του Ολυμπιακού έτοιμο να… λάμψει

Την Κυριακή το μεσημέρι (3/12) ο Ολυμπιακός Β’ πήρε μια εμφατική νίκη με σκορ 3-0 επί των Χανίων εντός...

Fitch: Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή «4άδα» με μείωση χρέους το 2024

Ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα δουν μείωση του χρέους τους το 2024 στην Ευρωζώνη κατατάσσει την Ελλάδα ο...

«Έκλαιγε και φώναζε συνεχώς τη νεκρή μαμά της» – Το δράμα των τραυματισμένων ορφανών στη Γάζα

Πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ στη Χαμάς και μαίνεται εδώ και σχεδόν...

GOV.GR: Ψηφιακός Βοηθός θα καθοδηγεί σε κάθε βήμα τους πολίτες

Ψηφιακό ξεναγό στην ενιαία ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου Gov.gr αναμένεται να «διορίσει» μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ψηφιακής...

Ρέθυμνο: Εκτέλεσαν τον 46χρονο όπως και τα άλλα δύο αδέρφια του

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δολοφονία του 46χρονου στην Αρχοντική Ρεθύμνου και...

Τρόμος στην Εύβοια για απόπειρες απαγωγής παιδιών – Ανάστατοι χιλιάδες γονείς

Τρόμο έχουν προκαλέσει τα περιστατικά αγνώστων που έχουν επιχειρήσει να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά στην Εύβοια, μετά και το σοκαριστικό...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς