Ομάδα To CAS αναγνώρισε το τεκμήριο νομιμότητας της απόφασης της...

To CAS αναγνώρισε το τεκμήριο νομιμότητας της απόφασης της ΕΕΑ

-

Οι πανηγυρισμοί στον ΠΑΟΚ ήταν έξαλλοι στο άκουσμα της απόφασης του CAS. Τα όσα ακολούθησαν ξεπέρασαν κάθε βαθμό γραφικότητας και «μύθων» προσπαθώντας στον ΠΑΟΚ να παρουσιάσουν την «νύχτα-μέρα». Δήλωναν δικαιωμένοι παρότι δεν ήταν. Αλλά μήπως ήταν η πρώτη φορά που το έκαναν;

Πριν λίγο έγινε γνωστό το σκεπτικό της απόφασης του CAS που ξεκαθαρίζει τα πράγματα και εξαφανίζει τους πανηγυρισμούς στην πλευρά ΠΑΟΚ.

Ας δούμε όμως τα τέσσερα κομβικά θέματα που θέτει το CAS.

1.Αναφορικά με τη θέση του ΠΑΟΚ πως δεν προβλέπεται η πολυιδιοκτησία στο καταστατικό στην ΕΠΟ και άρα δεν τιμωρείται: φυσικά και τιμωρείται η πολυιδιοκτησία. Η ΕΠΟ, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη υπάγονται στους ελληνικούς νόμους. Για αυτό ο αθλητικός νόμος είναι απευθείας εφαρμοστέος από την ΕΠΟ. Τα επιχειρήματα του ΠΑΟΚ είναι απαράδεκτα. Και έτσι τα απέρριψε όλα.

2. Ο ΠΑΟΚ υποστήριξε επίσης πως μετά την απόφαση της ΕΕΑ και πριν καταλήξει στα πειθαρχικά όργανα, έπρεπε να έχει ασκήσει δίωξη ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας. Το CAS απαντάει ότι δεν απαιτούνταν αυτή η διαδικασία. Ο νόμος αναφέρει ότι μπορούσε να πάει απευθείας στα πειθαρχικά όργανα της Λίγκας και της ομοσπονδίας. Άρα ορθώς έχουν γίνει όλα αυτά.

3. Είναι η απόφαση της ΕΕΑ δεσμευτική για τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ;

Το CAS αναγνωρίζει ότι η ΕΕΑ είναι μία ανεξάρτητη δημόσια διοικητική αρχή. Επίσης αναγνωρίζει ότι οι αποφάσεις της έχουν το τεκμήριο της νομιμότητας. Άρα, είναι καταρχήν νόμιμες και πρέπει να αποδειχθεί πως δεν είναι νόμιμες.

Επίσης το CAS δέχεται ότι ακριβώς λόγω του τεκμηρίου νομιμότητας, τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ δεσμεύονται από τα πραγματικά περιστατικά τα οποία μπορούν να τα επαναξιολογήσουν νομικά.

Το CAS αναφέρει πως τα όργανα της ΕΠΟ δεν μπορούν να αγνοήσουν ή να παραβλέψουν την απόφαση της ΕΕΑ.

Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ σωστά δέχθηκε πως η ΕΕΑ έχει το τεκμήριο της νομιμότητας, και πως αυτή είναι μία δίκαιη αξιολόγηση. Τα δικαιοδοτικά όργανα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τα συμπεράσματα της ΕΕΑ και τίποτα άλλο.

4. Στο νόμο δεν προκύπτει ρητώς πως είναι δεσμευτική, ούτε πως δεν είναι δεσμευτική η απόφαση της ΕΕΑ. Επομένως, θα μπορούσαν να υποστηριχθούν και οι δυο απόψεις, καθώς υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις οι οποίες αναφέρουν πως είναι δεσμευτική η απόφαση της ΕΕΑ.

Εν κατακλείδι, ενώ το CAS θα μπορούσε να επανεξετάσει την ουσία της υπόθεσης, θεώρησε πιο δόκιμο να επιστρέψει την υπόθεση για να επανακριθεί.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης: Πρέπει να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ – Ο κόσμος μας απειλείται από αναταράξεις

Την ανάγκη να ενισχυθεί η ενότητα του ΝΑΤΟ έστειλε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο NATO 2030...

Παναθηναϊκός: Ανακοινώθηκε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς – Συμβόλαιο για έναν χρόνο

Προπονητής του Παναθηναϊκού και επίσημα είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους με τους «πράσινους». Αναλυτικά η...

ΕΕ: Νέες οδηγίες σχετικά με τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση της σύστασης σχετικά με τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας, μεταξύ κρατών μελών της...

ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας: Προειδοποιήσεις σε Κίνα και Ιράν

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σημερινή σύνοδό τους να ενισχύσουν τη συμμαχία «ως το οργανωτικό...

Οι νέοι μισθοί και οι συντάξεις του 2021

Αυξάνονται έως 10,43% οι μισθοί και έως 11,8% οι συντάξεις από το νέο έτος για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους και...

«Ύποπτη φυγής» η σύντροφος του Επστάιν – Πιθανή κατάθεση του πρίγκιπα Άντριου

Την χωρίς όρους προφυλάκιση της Γκισλέιν Μάξγουελ, της πρώην συντρόφου του Τζέφρι Επστάιν η οποία συνελήφθη, ζητούν οι εισαγγελικές...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς