Ελλάδα Το bullying σκορπά τον τρόμο και σκοτώνει

Το bullying σκορπά τον τρόμο και σκοτώνει

-

Το θέαμα που αντίκρισαν οι γονείς του 14χρονου μαθητή τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Μαΐου όταν μπήκαν στο δωμάτιό του ήταν τρομακτικό: ο νεαρός είχε απαγχονιστεί με μια ζώνη κρατώντας στα χέρια το κινητό του, χωρίς να έχει αφήσει κάποιο σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του οι συμμαθητές του, τόσο στην αστυνομία όσο και στα μέσα ενημέρωσης, γνωστοποίησαν ότι ο άτυχος νεαρός είχε επανειλημμένα πέσει θύμα bullying στο σχολείο όπου φοιτούσε. Ωστόσο οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ της τραγωδίας εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα.

Οι καταθέσεις συγγενών και συμμαθητών συνεχίζονται στη ΓΑΔΑ με τις πρώτες μαρτυρίες να στοιχειοθετούν το γεγονός ότι πράγματι ο 14χρονος είχε υποστεί ανελέητο bullying, φαινόμενο το οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν διαδεδομένο στο συγκεκριμένο σχολείο.

Συμμορίες ανηλίκων

Οκτώ νέες συμμορίες ανηλίκων στον Κολωνό, στα Κάτω Πατήσια, στου Γκύζη, στην Καισαριανή και αλλού δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ. Με αστυνομικούς να μιλούν για μια αύξηση τους τελευταίους μήνες της βιαιότητας των ανηλίκων και των συμμοριών γύρω από τα σχολεία κατά 10%-15%, σε μία κατάσταση που προβληματίζει ολοένα και περισσότερο τις διωκτικές αρχές.

Κάθε χρόνο σημειώνονται στη χώρα μας περίπου 120 αυτοκτονίες ή και απόπειρες αυτοκτονιών ατόμων ηλικίας έως 22 ετών από τις οποίες ποσοστό 15%-20% υπολογίζεται ότι οφείλονται σε εκφοβισμό στο σχολείο ή σε εκβιάσεις για «ροζ» βίντεο κι άλλες σχετικές απειλές. Το περιστατικό της αυτοκτονίας του 14χρονου διερευνάται ακόμη από την ΕΛ.ΑΣ. και δεν θεωρείται απολύτως ευκρινές. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στο σχολείο όπου φοιτούσε ο νεαρός έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021 και η δράση συμμοριών ανηλίκων που σκορπούσαν τον τρόμο.

Στη δικογραφία αυτής της υπόθεσης εμφανιζόταν η δράση δύο-τριών ανηλίκων που δρούσαν στο συγκεκριμένο σχολείο και μιλούσαν, σε μηνύματα που αντάλλασσαν στα κινητά τους, για «σφαγεία», για χρήση «σιδερογροθιών» κ.λπ. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ανήλικοι, πέρα από τις αναρτήσεις – επιδείξεις ισχύος στα social media – φαίνεται να αντελήφθησαν την έρευνα που πραγματοποιούσαν οι αστυνομικοί και στα κινητά τους έφθασαν εντολές για «γενικό αφοπλισμό», απόκρυψη των όπλων, διαγραφή στιχομυθιών ή φωτογραφιών από τις επιθέσεις τους κ.λπ.

Ορισμένα από τα μέλη της συμμορίας έχουν φυλακισθεί, όμως θεωρείται ότι η υποβάθμιση της περιοχής, ο ιδιότυπος «μιμητισμός» των ανηλίκων κ.λπ. ανατροφοδοτεί τη βία με την εμφάνιση νέων συμμοριών που προχωρούν και σε κλοπές, μικροδιακίνηση ναρκωτικών κ.λπ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. περίπου 350 ανήλικοι ξυλοκοπούνται σε δηλωθέντα συμβάντα (πολλά αποφεύγονται να καταγγελθούν με τον φόβο των αντιποίνων) και περίπου 400 ληστεύονται από μέλη άλλων συμμοριών.

Οι γειτονιές της βίας

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο τα δικαστήρια της Αθήνας απασχολούν περίπου 1.700 υποθέσεις με κατηγορούμενους ανηλίκους, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν κλοπές, σωματικές βλάβες και διακίνηση ναρκωτικών. Με τον αριθμό των συμμοριών των ανηλίκων που δρουν στην Αττική και προχωρούν σε τουλάχιστον 20-30 ξυλοδαρμούς συμμαθητών τους ή άλλων παιδιών και εφήβων κάθε μήνα να ξεπερνούν τις 35 (κυρίως πέριξ του κέντρου της Αθήνας και στα νότια προάστια, όπως Σεπόλια, Κολωνό, Παγκράτι, Καλλιθέα, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Γαλάτσι, Αγιος Δημήτριος, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό και αλλού).

Με επιθέσεις που γίνονται για ασήμαντη αφορμή και για λόγους επιδεικτικούς και ψευτοκυριαρχίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η πρόσφατη συμπλοκή με αιχμηρά αντικείμενα μεταξύ μαθητών των σχολείων των Σεπολίων (όπου δεχόταν τον εκφοβισμό ο 14χρονος ) και του Παγκρατίου στο άλσος Βεΐκου υπήρξε λόγω φωτογραφίας που ανακαλύφθηκε ενός μαθητή θύματος της επίθεσης με μία έφηβη που πήγαινε στο άλλο σχολείο.

Διαδικτυακά παιχνίδια φρίκης

Οι Αρχές έχουν ερευνήσει και το ενδεχόμενο ο θάνατος του 14χρονου να οφείλεται στην προσπάθεια «πρόκλησης συσκότισης» ή αλλιώς «blackout challenge», του διαδικτυακού δηλαδή παιχνιδιού που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους για να ανεβάσουν στη συνέχεια το βίντεο σε ιντερνετική πλατφόρμα. Σε ένα «παιχνίδι» (υπάρχουν κι άλλα παρόμοια, όπως το «Choking Game» και το «Pass Out Challenge») που έχει προκαλέσει περισσότερους από 10 θανάτους παιδιών στις ΗΠΑ. Μάλιστα για τον θάνατο μίας 10χρονης τον Δεκέμβριο του 2021 στην Πενσυλβανία οι γονείς στράφηκαν νομικά κατά της διαδικτυακής πλατφόρμας που φιλοξενεί αυτό το φονικό «παιχνίδι».

Ωστόσο, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι δεν βρέθηκε οτιδήποτε σχετικό στο Διαδίκτυο σε πρόσφατη αναζήτηση. Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπήρξε οποιοδήποτε στοιχείο στο κινητό του 14χρονου που να υποδηλώνει ότι προσπαθούσε να παίξει παιχνίδια ασφυξίας μέσω Internet. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ερευνήσει το ενδεχόμενο αυτοχειρία ανηλίκου να οφείλεται σε προσπάθεια συμμετοχής ή «μίμησης» σε επικίνδυνο παιχνίδι μέσω Διαδικτύου, χωρίς όμως και πάλι να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Παρόμοιο ενδεχόμενο είχε εξετασθεί με την αυτοχειρία στις αρχές Μαρτίου 2021 ενός 15χρονου στο Κερατσίνι που βρέθηκε απαγχονισμένος στο πόμολο της ντουλάπας με έναν αυτοσχέδιο βρόγχο από λουράκι σκύλου. Μία από τις περιπτώσεις που ερεύνησαν οι αστυνομικοί είναι ο άτυχος νεαρός να συμμετείχε στη μακάβρια διαδικτυακή πρόκληση της «Μπλε Φάλαινας».

Πρόκειται για διαδικτυακές «δοκιμασίες» που ξεκίνησαν από τη Ρωσία όπου ζητείται από τους συμμετέχοντες να αγοράσουν όπλα και διάφορα αιχμηρά αντικείμενα και στη συνέχεια να κάνουν μία σειρά από πράγματα επικίνδυνα για τη ζωή τους. Ο ρώσος δημιουργός αυτού του παιγνιδιού έχει ομολογήσει ότι οδήγησε στην αυτοκτονία τουλάχιστον 16 μαθήτριες. Ωστόσο οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. δεν φαίνεται να ανέδειξαν ότι αυτός ήταν ο λόγος της αυτοχειρίας του 15χρονου πριν από έναν χρόνο. Παρόμοια περίπτωση με αυτή της αυτοχειρίας του 14χρονου στα Σεπόλια εμφανίζεται και το απονενοημένο διάβημα, τον Ιούλιο του 2018, ενός 15χρονου που αυτοκτόνησε στο σπίτι του στην Αργυρούπολη σε ηλικία μόλις 15 ετών. Αίτιο αυτοκτονίας φέρεται να αποτέλεσε το bullying που δεχόταν για αρκετό καιρό από συμμαθητές του.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μουντιάλ: Πώς βλέπει το Μαρόκο ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Το Μαρόκο επελαύνει στο Μουντιάλ. Ελάτε τώρα… Ποιος, αλήθεια, ανέμενε ότι το Σάββατο το απόγευμα ο ένας από τους...

Ρωσία: Πού θα πάει ο Πούτιν αν χάσει τον πόλεμο; – Αυτό είναι το μυστικό του σχέδιο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει σχέδιο να αυτοεξοριστεί στην Νότια Αμερική σε περίπτωση που χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζει...

Δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Τηλεφώνημα για βόμβα ενώ απολογείται ο αστυνομικός για τον 16χρονο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν γίνει τρία προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικών στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης στο 112 λίγο...

Οικονόμου: Το σκηνικό βίας και ανομίας στα όργανα της τάξης δεν θα γίνει ανεκτό

Σε συνεχή επικοινωνία με την κοινότητα των Ρομά βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου που...

Παρουσιάζεται την Παρασκευή το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Αύριο, Παρασκευή, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα, όπως επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προσθέοντας πως μέλημα της κυβέρνησης είναι...

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη – Διερεύνηση για κύκλωμα με διασυνδέσεις και στην Κύπρο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον απόηχο της υπόθεσης βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκης, καθώς διερευνώνται και στην Κύπρο καταγγελίες που αφορούν κύκλωμα που φαίνεται πως...

Πρέπει να διαβάσετε

Μουντιάλ: Πώς βλέπει το Μαρόκο ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Το Μαρόκο επελαύνει στο Μουντιάλ. Ελάτε τώρα… Ποιος, αλήθεια,...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς