Κόσμος Το Brexit ξυπνά την πολιτική σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία

Το Brexit ξυπνά την πολιτική σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία

-

Το Brexit φαίνεται πως έχει ασκήσει πιέσεις στον κεντρώο πολιτικό χώρο της Βόρειας Ιρλανδίας, ωθώντας περισσότερους πολίτες σε ενωτικές και εθνικιστικές θέσεις.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά το Brexit διαπίστωσε ότι το ποσοστό των κατοίκων της περιοχής που δεν θεωρούν τον εαυτό τους ούτε ενωτικό ούτε εθνικιστή έχει μειωθεί στο 39%. Η έρευνα του οργανισμού Northern Ireland Life and Times (NILT) αποκάλυψε ότι αυτό το ποσοστό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια. Το 2017, οι πολίτες με τις αντίστοιχες θέσεις συγκροτούσαν το 50% των ερωτηθέντων.

Η δημοσκόπηση είχε δείγμα 1.200 ατόμων και διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς και μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι περισσότεροι Καθολικοί χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους εθνικιστή μετά το Brexit. Το ποσοστό τους πλέον αγγίζει το 60% ενώ μόλις δύο χρόνια νωρίτερα βρισκόταν στο 50%.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queens που συμμετείχαν στην έρευνα βρήκαν ότι το 67% των Προτεσταντών πλέον αυτοχαρακτηρίζονται ενωτικοί, σε σύγκριση με το 55% που είχε προκύψει από αντίστοιχη έρευνα του 2018.

Η πλειοψηφία δεν περιμένει ένωση της Ιρλανδίας

Ωστόσο, το 62% των ενωτικών πιστεύει ότι το ενδεχόμενο ένωσης της Ιρλανδίας σε ένα κράτος μέσα στα επόμενα 20 χρόνια είναι απίθανο, ενώ την ίδια άποψη μοιράζεται και το 37% των εθνικιστών.

Το Brexit δεν έχει επηρεάσει δραματικά τη σκέψη των ενωτικών, ακόμη και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Αν και σημειώθηκε ελαφριά αύξηση της τάξης του 7% σε εκείνους που δηλώνουν «Δεν Γνωρίζω» στην προοπτική μιας ενωμένης Ιρλανδίας, το Brexit δεν προκάλεσε καμία αλλαγή στην συντριπτική πλειοψηφία που εξακολουθεί να προτιμά την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο και οι τρεις ιδεολογικές κατηγορίες πολιτών – ενωτικοί, εθνικιστές και εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο κατηγορίες – εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την αποκέντρωση των εξουσιών.

Οι συγγραφείς της έκθεσης σημείωσαν ότι η συντριπτική υποστήριξη της αποκεντρωμένης διοίκησης ήταν αναπάντεχη, αφού επί τρία χρόνια η τοπική βουλή είχε εγκλωβιστεί μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων, αδυνατώντας να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν και το γεγονός αυτό προκάλεσε εκτεταμένο θυμό στην κοινότητα, μόλις το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν το βρετανικό κοινοβούλιο να παίρνει το σύνολο των αποφάσεων που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στον γενικό πληθυσμό, μόλις το 30% δήλωσε ότι θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας ενωμένης Ιρλανδίας εντός των επόμενων 20 ετών.

Πηγή: www.theguardian.com

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ισπανία βγαλμένη απ’ το 2012, σκόρπισε τη Σλοβακία

Βρέθηκαν σε έναν όμιλο με Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία. Αναμφίβολα το μεγάλο φαβορί του ομίλου. Κι όμως, οι Ισπανοί βρέθηκαν...

Μονή Πετράκη: «Αποτρόπαια πράξη η επίθεση με βιτριόλι»

Η επίθεση με βιτριόλι κατά Μητροπολιτών και άλλων συμπολιτών μας συνιστά αποτρόπαια πράξη. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση και καλή επάνοδο...

Πορτογαλία-Γαλλία 2-2: «Χ»άρηκαν και οι δύο

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Euro 2020 απόλαυσαν όσοι παρακολούθησαν το ματς της Πορτογαλίας με την Γαλλία για...

Νομοσχέδιο για τα σχολεία: Θύελλα από εκπαιδευτικούς και αντιπολίτευση

Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου βρέθηκε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών»,...

Μήνυση και αγωγή Μιωνή κατά της Γιάννας Παπαδάκου και του συζύγου της για απάτη

Αγωγή και μήνυση για απάτη και καταδολίευση κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής κατά της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου -και του...

Πράσινο φως για το άνοιγμα των καταστημάτων άναψαν οι λοιμωξιολόγοι

Το πράσινο φως για τη λειτουργία των καταστημάτων, πλην της εστίασης, άναψαν οι λοιμωξιολόγοι κατά τη διάρκεια της πολύωρης...

Πρέπει να διαβάσετε

Ισπανία βγαλμένη απ’ το 2012, σκόρπισε τη Σλοβακία

Βρέθηκαν σε έναν όμιλο με Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία. Αναμφίβολα...

Μονή Πετράκη: «Αποτρόπαια πράξη η επίθεση με βιτριόλι»

Η επίθεση με βιτριόλι κατά Μητροπολιτών και άλλων συμπολιτών...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς