Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ : Παρέμβαση βουλευτών για την προστασία εργαζομένων σε...

ΣΥΡΙΖΑ : Παρέμβαση βουλευτών για την προστασία εργαζομένων σε ευπαθείς ομάδες

-

To ζήτημα της εργασίας για τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά για το διάστημα μετά την 31ην Δεκεμβρίου 2020, ανέδειξαν στη Βουλή 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Οι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «σκοπιμότητες και ασάφειες δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Ευπαθείς ομάδες και εξ αποστάσεως εργασία

Στην ερώτηση υπενθυμίζεται ότι βάσει του ορισμού της έννοιας των «ευπαθών ομάδων εργαζομένων» του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και της ΠΝΠ που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι βουλευτές, από τέλη του έτους 2020, υπάρχει μια ασάφεια ως προς το πλαίσιο που διέπει την εργασία για τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα, και συγκεκριμένα για το διάστημα μετά την 31ην Δεκεμβρίου 2020.

Και εξηγούν:

«Αρχές του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους δημοσιεύτηκε η Υ.Α. Δ1α/ΓΠ.οικ. 3060/2021 (ΦΕΚ 89/Β` 16.1.2021), και ακολούθησε η Υ.Α. Δ1α/ΓΠ.οικ. 3060/2021 (ΦΕΚ 89/Β` 16.1.2021), βάσει των οποίων καθίσταται υποχρεωτική η προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας όπου είναι εφικτό.

»Σύμφωνα όμως με εργαζόμενους, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όταν απευθύνονται στα τμήματα προσωπικού των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούνται, προκειμένου να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας απουσίας, γίνονται αποδέκτες αρνητικών απαντήσεων, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την υπαγωγή στις εφαρμοστέες κατά περίπτωση έκτακτου χαρακτήρα ρυθμίσεις.

»Αδιαμφισβήτητα οι ευπαθείς ομάδες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο να νοσήσουν από τον ιό και το ελάχιστο που μπορεί να γίνει από την Κυβέρνηση είναι να μεριμνά τα δέοντα για την προστασία των ομάδων αυτών.

Για τους λόγους αυτούς οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει το πλαίσιο που διέπει την εργασία για τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα, για το διάστημα μετά την 31ην Δεκεμβρίου 2020».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Δικαιοσύνη για την 20χρονη Καρολάιν ζητά το Twitter

«’Εσπασε» μετά από 6 ώρες κατάθεσης ο 32χρονος πιλότος και ομολόγησε τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Ο πιλότος που παρίστανε τον συντετριμμένο σύζυγο...

Δήμητρα της Λέσβου: Συγκινεί το γράμμα της δασκάλας του

Το τρυφερό και γεμάτο πόνο γράμμα της δασκάλας του Δημητράκη Καλογιάννη ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook η...

Εξοργίζει η σκηνοθεσία της ληστείας μετά φόνου από τον 32χρονο

Από συντετριμμένος σύζυγος και πατέρας, που προκαλούσε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη, σε αδίστακτο συζυγοκτόνο, που προκειμένου να καλύψει...

Κικίλιας: Μόνο με κοινό πλαίσιο η αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να είναι επιτυχής

Η εξέλιξη της πανδημίας, η πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων των κρατών – μελών και το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό τέθηκαν...

Δηλώσεις Covid: Πώς θα κλειδώσουν την έκπτωση φόρου για τα χαμένα ενοίκια οι ιδιοκτήτες

Νέα ευκαιρία έχουν οι ιδιοκτήτες ακίνητων για να κερδίσουν έκπτωση φόρου ίση με το 30% των ενοικίων που έχασαν από το...

Λαμία: Μητέρα ξυλοκόπησε άγρια το 6χρονο παιδί της

Σοκ προκαλεί, ο άγριος ξυλοδαρμός ενός 6χρονου αγοριού από την ίδια του την μητέρα, με αποτέλεσμα το παιδί να...

Πρέπει να διαβάσετε

Δικαιοσύνη για την 20χρονη Καρολάιν ζητά το Twitter

«’Εσπασε» μετά από 6 ώρες κατάθεσης ο 32χρονος πιλότος και ομολόγησε...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς