Ελλάδα Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα και ποιοι αποκλείονται

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα και ποιοι αποκλείονται

-

Έκτακτο επίδομα 200 έως 300 ευρώ ως αντίδοτο στην προσωπική διαφορά των συντάξεων ανακοίνωσε – επισήμως – η κυβέρνηση δίνοντας αναλυτικά τις κατηγορίες όσων θα λάβουν το επίδομα. Στόχος της οικονομικής ενίσχυσης είναι να ενισχυθεί το σύνολο των συνταξιούχων –  ακόμη και αυτών – που δεν  ωφελήθηκαν καθόλου ή ωφελήθηκαν μερικώς, από τις πρόσφατες αυξήσεις.

Πότε θα πληρωθεί

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί έως τις 31 Μαρτίου, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.

Δικαιούχοι είναι 1.112.000 συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά, ενώ το ύψος της σύνταξή τους φθάνει έως τα 1.600 ευρώ.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο στόχος του είναι η ενίσχυση όσων συνταξιούχων  δεν ωφελήθηκαν καθόλου ή ωφελήθηκαν μερικώς από τις αυξήσεις που δόθηκαν πρόσφατα, δηλαδή: από την  έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ των Χριστουγέννων.

Από τις αυξήσεις που προήλθαν από την κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Από τις αυξήσεις της τέταρτης δόσης επανυπολογισμού του νόμου  Βρούτση.

Και από την αύξηση κατά 7,75% που δόθηκε πρόσφατα.

«Θεσπίζουμε μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια» τόνισε ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, ενώ πρόσθεσε ότι «το ύψος της παροχής διαμορφώθηκε με βάση τις δημοσιονομικές  δυνατότητες».

Τα ποσά και οι κατηγορίες

Το επίδομα και οι κατηγορίες στις οποίες θα κατανεμηθεί διαμορφώνονται ως εξής:

Επίδομα 300 ευρώ. Το ποσό αυτό θα λάβουν περίπου 560.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.100 ευρώ. Αναλυτικά πρόκειται για περίπου 120.000 συνταξιούχους (περίπου το 5% του συνόλου) που διατηρούσαν προσωπική διαφορά και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 800 – 1000 ευρώ τον μήνα. Αυτή κατηγορία δεν πήρε καμία από τις αυξήσεις που προαναφέρθηκαν.

Περίπου 370.000 συνταξιούχοι με σύνταξη έως 800 ευρώ και προσωπική διαφορά  οι οποίοι κατά προηγούμενο διάστημα έλαβαν μόνο την έκτακτη καταβολή των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα.

Κοντά στις 70.000 συνταξιούχοι με συντάξεις μεταξύ 1.000 – 1.100 ευρώ τον μήνα, που διατηρούσαν προσωπική διαφορά και είχαν μόνο μια μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο 36 ευρώ τον χρόνο.

Επίδομα 250 ευρώ. Το ποσό αυτό θα λάβουν 394.000 συνταξιούχοι που  έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Η συγκεκριμένη κατηγορία διατηρεί προσωπική διαφορά και το τελευταίο διάστημα ωφελήθηκε μόνο μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο με 111 ευρώ ετησίως. Επίσης μια κατηγορία συνταξιούχων (περίπου 94.000)  με συντάξεις  έως 1.100 ευρώ το μήνα που έλαβαν μέρος της πρόσφατης αύξησης της σύνταξής τους έως 3,49%.

Επίδομα ύψους 200 ευρώ.  Πρόκειται για 158.000 συνταξιούχους που θα λάβουν το συγκεκριμένο ποσό. Δικαιούχοι είναι 33.000 συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 έως και 1.600 ευρώ και έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%. Και επιπλέον 125.000 συνταξιούχοι, με συντάξεις έως 1.100€ που και έλαβαν – προσφάτως – αύξηση από 3,5% έως 6,99%.

Δεν θα λάβουν επίδομα, οι συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ. Η κατηγορία αυτή αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του συνόλου των συνταξιούχων. Όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας οι συνταξιούχοι της κατηγορίας αυτής είχαν σημαντικό όφελος της τάξεως των  500-600 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Καραμανλής αντί να πιέσει τους αναδόχους, τους αποζημίωνε με εκατομμύρια»

«Ο Καραμανλής αντί να πιέσει τους αναδόχους για τα έργα ασφαλείας, τους αποζημίωνε με εκατομμύρια για τις πιέσεις του...

Εθνική Ελλάδας: Αποκαλυπτήρια για τη νέα εμφάνιση

Με ένα εντυπωσιακό βίντεο η Εθνική Ελλάδας σε συνεργασία με τη Nike, παρουσίασε τη νέα πρώτη της εμφάνιση, που...

Credti Suisse: «Σχεδόν μηδενική η έκθεση των ελληνικών τραπεζών»

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Credit Suisse είναι «σχεδόν μηδενική», ανέφερε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος,  Γιάννης...

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι συστήνει Βρετανός ιστορικός στην κυβέρνηση Σούνακ για τα Ελγίνεια

To think tank, Policy Exchange έκανε μία έρευνα σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα με την οποία, το...

Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας – Απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις

Στην αντεπίθεση περνά η Τουρκία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400. Με ανακοίνωση που...

ΕΕ: Φορολογική απάτη σε 14 χώρες

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποκάλυψε το μεγαλύτερο διασυνοριακό σχέδιο απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς