Πολιτική Συνέντευξη Μητσοτάκη: Οι «ιλλουμινάτι», το… κιάλι και το «μαξιλάρι»

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Οι «ιλλουμινάτι», το… κιάλι και το «μαξιλάρι»

-

Ως «πρώτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης όρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως αναμενόταν – την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών. Το πεδίο αυτό «τρώει» πολιτικό κεφάλαιο, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, εμφανιζόμενο πάντα στην κορυφή της λίστας με τις… αγωνίες της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός με την πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου θέλησε να εκπέμψει μηνύματα αυτοπεποίθησης της κυβέρνησης για τη διαχείριση των κρίσεων αλλά και ανθεκτικότητας για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Πίσω από τις λέξεις του Μητσοτάκη (από αυτόν τον απολογισμό πεπραγμένων) κρύβονται βεβαίως και πολιτικά μηνύματα, δεδομένου ότι είναι πια ορατός ο εκλογικός ορίζοντας.

Η απίστευτη ατάκα Μητσοτάκη για το «μαξιλάρι ασφαλείας»

Χαρακτηριστική η αποστροφή του ότι «έλεγα προεκλογικά ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε αφανίσει τη μεσαία τάξη και ότι εμείς θα επιστρέψουμε όσα τους πήρε. Μπορώ να πω ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας». Και για άλλη μία φορά έβγαλε εκτός κάδρου την προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων για αντιμετώπιση της έκρηξης της ακρίβειας. «Εάν προχωρήσουμε σε τέτοια μείωση στη δεύτερη τετραετία, θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν θα διακυβεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας» είπε.

Οι «ιλλουμινάτι»…

Ο Μητσοτάκης έκανε δεικτική αναφορά σε «ιλλουμινάτι» – όπως τους χαρακτήρισε – οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι ασκούν κριτική στην επιδοματική της κυβέρνησης. «Αμφιβάλω αν έχουν πάει ποτέ στο σουπερμάρκετ για να ψωνίσουν για το νοικοκυριό τους», σχολίασε σκωπτικά. Στόχος του, να υπεραμυνθεί της οικονομικής πολιτικής του Μαξίμου στη διάρκεια της πανδημικής περιόδου αλλά και της ενεργειακής κρίσης.

Εξάλλου δήλωσε περήφανος «που είχαμε το θάρρος να ξοδέψουμε χρήματα και να πάρουμε το προσωρινό ρίσκο αύξησης του δημοσίου χρέους για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τη διατήρηση θέσεων εργασίας». Με τον τρόπο αυτό ο Μητσοτάκης επιχείρησε να θυμίσει τις πρωτοβουλίες στήριξης ευάλωτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων, αλλά και να δώσει το ιδεολογικό αποτύπωμα της κυβέρνησης.

Το «στίγμα» αποτυπώνεται σε κάτι που έλεγε προ ημερών από το Νταβός: ότι ο ίδιος πιστεύει σε μια φιλελεύθερη, πατριωτική, προοδευτική προσέγγιση των πραγμάτων. «Δεν βλέπω καμία εγγενή ιδεολογική αντίφαση…» έλεγε. Το πρωθυπουργικό αφήγημα στηρίζεται στις λέξεις «ταχύτητα», «σταθερότητα» αλλά και «προσαρμοστικότητα», κάτι που πιστοποιεί και η αναφορά του στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Πίστεψε», είπε, «ότι θα μοιράσει 50 δις χωρίς να εξηγήσει από που θα βρει τα λεφτά. Έτσι κατέρρευσε η λίρα και η πρωθυπουργός μαζί».

«Δεν θα τη δούμε ούτε με κιάλι»

Στο προεκλογικό αφήγημα εντάσσεται πλέον επίσημα και η επενδυτική βαθμίδα. Ο «εθνικός στόχος» της ανάκτησής της σχετίζεται, όπως προκύπτει από τις πρωθυπουργικές απαντήσεις, με την ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση. Περίπου το είπε ευθέως, με την αποστροφή ότι εάν προκύψει παρατεταμένη εκλογική αστάθεια «ή μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει διαφορετική πολιτική» δεν πρόκειται η χώρα να δει τη βαθμίδα «ούτε με κιάλι».

Μάλιστα σχολίασε με νόημα – με έμμεσες αιχμές στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή – το γεγονός ότι η Κύπρος και η Πορτογαλία έχουν επιτύχει τον στόχο. «Δεν εφάρμοσαν τρίτο μνημόνιο» ήταν η αιχμή του Μητσοτάκη «και δεν κινδύνευσαν με έξοδο από την ευρωζώνη».

Στην κυβέρνηση θεωρούν ρεαλιστική την επίτευξη του στόχου εντός του 2023 ενώ ήδη ο Μητσοτάκης στο μπαράζ επαφών του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός τον είχε στη σκέψη του, όταν πρότασσε στους συνομιλητές του την οικονομική πολιτική του τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Το «μαξιλάρι»

Σε ερώτηση σχετική με το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων, ο Μητσοτάκης επέλεξε επίσης αιχμές για τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τα 37 δις. «Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι…» απάντησε, διευκρινίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σήμερα 39 δισ. ευρώ.

Εξάλλου επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα υπερήφανος» καθώς επρόκειτο για «καταναγκαστικό μαξιλάρι» που του επιβλήθηκε  επειδή κανείς δεν τον εμπιστευόταν».

Είναι σαφές ότι ο Μητσοτάκης επενδύει στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας, επιχειρώντας διαρκώς συγκρίσεις με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αλλά και θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» του Μαξίμου, παρά το οξύ πρόβλημα της ακρίβειας. Κοινώς, στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν ότι οι πολίτες θα κρίνουν όταν έρθει η ώρα της αναμέτρησης όσα έκανε η κυβέρνηση ΝΔ σε σύγκριση με εκείνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους φόρους, την ανεργία, την κρατική στήριξη προς τους πιο ευάλωτους.

Ταυτόχρονα πάντως η Κουμουνδούρου κρατά ψηλά τους τόνους της κριτικής, επιχειρώντας τα δικά της ανοίγματα στην κοινωνία. «Μέσα σε αυτό το νέφος της ακρίβειας που μας πνίγει όλους, έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει και άλλα επιδόματα, ενώ μας κατηγορούσε όσο κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς δίναμε επιδόματα, κάτι που κάναμε για να στηρίξουμε τους ευάλωτους», έλεγε νωρίτερα (ρ/σ Alpha) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Γέφυρα Σερβίων: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών αποκατάστασης – Τι ακολουθεί

Ολοκληρώθηκε «η πρώτη φάση εργασιών αποκατάστασης των ρωγμών και ταυτόχρονα ενίσχυσης με οπλισμό στο προβληματικό σημείο των δύο τενόντων...

ΑΣΕΠ: Εξώδικα από υποψήφιους μετά τα λάθη που έγιναν

Τη νομική οδό φαίνεται ότι ακολουθούν πολλοί υποψήφιοι καταγγέλοντας  τα προβλήματα που είχε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Ο λόγος για...

Τον Ιούνιο έρχεται το πρόγραμμα καταπολέμησης της παχυσαρκίας

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως τόνισε σε ανάρτησή...

Μέντιουμ: Κύκλωμα εξαπατούσε και απειλούσε τα θύματά τους – Είχαν αποσπάσει πάνω από 120.000 ευρώ

Οικογενειακή επιχείρηση εξαπάτησης έστησαν μια 57χρονη και ένας 44χρονος που έπιαναν στα δίχτυα τους ανυποψίαστα θύματα, υποστηρίζοντας πως είναι…...

ΗΠΑ : 1.150 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Πάνω από 1.000 θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ. Τα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 στις ΗΠΑ αυξήθηκαν χθες...

Ανάσταση στον Νέο Κόσμο: Δεκάδες μολότοφ και βεγγαλικά στους δρόμους

Για ακόμα μία χρονιά το βράδυ της Ανάστασης οι δρόμοι στον Νέο Κόσμο της Αθήνας θύμισαν κάτι από «πόλεμο». Όταν...

Πρέπει να διαβάσετε

ΑΣΕΠ: Εξώδικα από υποψήφιους μετά τα λάθη που έγιναν

Τη νομική οδό φαίνεται ότι ακολουθούν πολλοί υποψήφιοι καταγγέλοντας  τα...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς