Οικονομία Στο φουλ οι μηχανές για το σχέδιο των 32...

Στο φουλ οι μηχανές για το σχέδιο των 32 δισ. ευρώ

-

Λιγότερα μπάνια για το οικονομικό επιτελείο και αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην κυβέρνηση έχουν ήδη βάλει φουλ τις μηχανές για να κερδίσουν το στοίχημα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εχοντας καλλιεργήσει, ομολογουμένως, πολλές προσδοκίες στους πολίτες και με τον πήχη ψηλά, τα αρμόδια στελέχη βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να καταρτιστεί ένα άρτιο σχέδιο για την αξιοποίηση του ευρωπακέτου ύψους 32 δισ. ευρώ.

Το τελικό εθνικό πλάνο – που θα προωθηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς – αναμένεται να βασίζεται στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, το οποίο προγραμματίζεται προς τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Κρίσιμη περίοδος είναι το φθινόπωρο, καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα κράτη-μέλη θα καταθέσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  προς έγκριση και στη συνέχεια η εκταμίευση των ποσών προσδοκάται από τις αρχές του επόμενου έτους.

Η δημιουργία της ειδικής task force στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο εν λόγω μεταρρυθμιστικό μακροχρόνιο σχέδιο. Τα πρόσωπα-κλειδιά που επέλεξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πέντε: ο αναπληρωτής υπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού του Γραφείου Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού.

Γέφυρα

Αποτελούν, μεταξύ άλλων, τη γέφυρα με τους επικεφαλής των υπουργείων, οι οποίοι θα εναρμονίσουν τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη με τις πολιτικές προτεραιότητες, συντονίζοντας τις δράσεις και εποπτεύοντας την πρόοδο βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκονται γρήγορες κινήσεις για την εκπόνηση του πλάνου με συγκεκριμένες δράσεις από το 2021 έως το 2023, με στόχο να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου. Εκτός από τις επιδοτήσεις ύψους 19 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το 2023, η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον επιχορηγήσεις 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μέχρι το 2027.

Η χρήση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 32 δισ. συνολικά (12,5 δισ. δάνεια) θα είναι τα κρίσιμα έτη 2021-2023. Τo 70% είναι πόροι που θα δεσμευτούν τα έτη 2021, 2022, ενώ τα υπόλοιπο 30% μέχρι το τέλος του 2023. Βαρύτητα δίνεται στη χρηματοδότηση επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων, όπου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μεσοπρόθεσμο και μακροχρόνιο ορίζοντα.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης: Οι ευχές στα παιδιά που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές

«Καλή επιτυχία σε όλες και όλους. Με πίστη και αισιοδοξία» ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα...

Ινδία: Απεβίωσε ο «πατριάρχης» της… μεγαλύτερης οικογένειας του κόσμου

Ημέρα πένθους η σημερινή για το κρατίδιο Μιζοράμ της Ινδίας, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Ζιόνα Χάνα, ο...

AstraZeneca μόνον σε άνω των 60 ετών – Ισχύει η δεύτερη δόση με ίδιο εμβόλιο

«Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η...

Πώς «τρύπωσε» ο Καλίν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, στο πλαίσιο της...

«Δεν λειτουργώ ως χωροφύλακας» λέει ο Τσίπρας μετά το μπαράζ αποκαλύψεων για στελέχη

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις συνεχείς αποκαλύψεις για πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες έχουν πλήξει για μία...

Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν ένα lockdown στην Αττική

Αύξηση κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα της πρωτεύουσας. Η Αττική η οποία αυτή τη...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς