Ελλάδα Στις αγορές για δάνεια 8 δισ. ευρώ έως 12...

Στις αγορές για δάνεια 8 δισ. ευρώ έως 12 δισ. ευρώ το 2021

-

Δανειακές ανάγκες ύψους 22-24 δισ. ευρώ θα καλύψει το ελληνικό δημόσιο κατά τη διάρκεια του 2021 με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να μπαίνει στη μάχη του νέους έτους διαθέτοντας παρακαταθήκη ρευστότητας, δηλαδή περί τα 31 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν ο Ιανουάριος είναι ένας πιθανός μήνας για να αντλήσει η Ελλάδα επιπλέον ρευστότητα και οι αναλυτές «ποντάρουν» κατ’ αρχάς στην έκδοση ομολόγου δεκαετούς διάρκειας, χωρίς να αποκλείονται επίσης για τη συνέχεια οι σκέψεις για πιο μακροπρόθεσμους τίτλους διάρκειας 20 ή 30 ετών, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ως αποτέλεσμα των πρόσθετων δαπανών λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης το Δημόσιο έχει ξοδέψει από τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 36 δισ. ευρώ που διέθετε τον Σεπτέμβριο περίπου 5 δισ. ευρώ.

Τα δύο σενάρια δανεισμού από τις αγορές, λοιπόν, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, προβλέπουν την άντληση 8 δισ. ευρώ στην πρώτη εκδοχή, ενώ στη δεύτερη ανεβάζουν τον πήχη των νέων εκδόσεων στα 12 δισ. ευρώ, όσα περίπου αντλήθηκαν και το 2020. Το ύψος διαφοροποιείται ανάλογα με το ποσό που θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο να μειώσει το ύψος του βραχυχρόνιου δημόσιου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων.

Δημοσιεύοντας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τις ετήσιες κατευθυντήριες γραμμές τονίζει πως οι εκδόσεις ομολόγων θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τη μείωση του κόστους που συνεπάγεται από τον προϋπολογισμό, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στην αγορά των ομολόγων. Σχετικά με την πρώτη παράμετρο το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, δηλαδή η δαπάνη για τόκους ως ποσοστό των συνολικών δαπανών, έχει περιοριστεί από το 10,9% του 2012 στο 6,5% φέτος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το χρέος ως αναλογία του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 200% από το 2021 και στο 140% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της νέας δεκαετίας, ενώ θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 80% το 2060.

Ειδικότερα, τα δύο σενάρια για τον δανεισμό του 2021 είναι τα εξής:

 

ΣΕΝΑΡΙΟ 1. Οι ανάγκες της χώρας προβλέπεται να φτάσουν στα 22 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός του Δημοσίου μέσω της έκδοσης ομολόγων θα είναι 8 δισ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειωθούν για την κάλυψη δαπανών κατά 8,7 δισ. ευρώ και η προεξόφληση εντόκων γραμματίων προβλέπεται στα 1,8 δισ. ευρώ. Θα εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα (SURE, το RRF, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.λπ.) και 1,3 δισ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs. Οι ιδιωτικοποιήσεις προγραμματίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρέος ως απόλυτο ποσό προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 3,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2021.

 

ΣΕΝΑΡΙΟ 2. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας προβλέπεται να φτάσουν στα 24 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός του Δημοσίου μέσω της έκδοσης ομολόγων θα είναι στα 12 δισ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου θα μειωθούν κατά 6,2 δισ. ευρώ και η προεξόφληση εντόκων γραμματίων θα κοστίσει κατά 2 δισ. περισσότερα και θα φτάσει τα 3,8 δισ. ευρώ. Οι εισροές από τις κοινοτικές πηγές θα είναι κατά 500 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες και αυξάνονται στα 3 δισ. ευρώ. Οι ιδιωτικοποιήσεις προγραμματίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρέος ως απόλυτο ποσό προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ.

Για τα ποσά των δανεικών αναγκών υπολογίζει για το 2021 αποπληρωμή χρεολυσίων 5,4 δισ. ευρώ, αποπληρωμή τόκων 5,2 δισ. ευρώ, χρηματοδότηση ελλείμματος 8,1 δισ. ευρώ και κάλυψη άλλων αναγκών ρευστότητας 1,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τσίπρας: Παρατητηρής στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προσκλήθηκε και θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Κόμματος Ευρωπαίων...

Διακοπή στο 10′ για να χειροκροτηθεί ο Έρικσεν

Μια πραγματικά ανατριχιαστική στιγμή συνέβη στο παιχνίδι της Δανίας με το Βέλγιο για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του...

Βρετανία: Συναγερμός με την αύξηση των κρουσμάτων

Τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση στη Βρετανία. Σύμφωνα με τα...

Θεμιστοκλέους: Μία επιπλοκή σε 200.000 εμβολιασμούς με Johnson & Johnson

Για την πορεία των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα μίλησε στο «LIVE NEWS» ο...

Πρίγκιπας Φίλιππος: Τρισάγιο στη μνήμη του στην Κέρκυρα

Τρισάγιο στη μνήμη του Πρίγκιπα Φιλίππου πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα του, την Κέρκυρα. Στην τελετή, που έγινε παράλληλα με την κηδεία...

Πρεζεράκου : Αναδύθηκαν και σε μένα περιστατικά ανθρώπων με ερωτική πρόθεση

Ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες προς το πρόσωπο της Σοφίας Μπεκατώρου αλλά και όλων των γυναικών που...

Πρέπει να διαβάσετε

Τσίπρας: Παρατητηρής στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προσκλήθηκε και...

Διακοπή στο 10′ για να χειροκροτηθεί ο Έρικσεν

Μια πραγματικά ανατριχιαστική στιγμή συνέβη στο παιχνίδι της Δανίας...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς