Ελλάδα Στη Βουλή μέχρι τις αρχές Αυγούστου τα πρώτα οκτώ...

Στη Βουλή μέχρι τις αρχές Αυγούστου τα πρώτα οκτώ μέτρα της κυβέρνησης

-

Στο υπερνομοσχέδιο με τις «γαλάζιες» δεσμεύσεις έχει επικεντρωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο θα εντάσσονται όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις για το 2024, όπως το «καυτό» χρονοδιάγραμμα για παρεμβάσεις στο φορολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων και θα έχει ψηφιστεί πριν από τις αρχές Αυγούστου.

Μισθοί και ακρίβεια

Θα περιλαμβάνει μέτρα που σχετίζονται με το μισθολογικό, το Δημόσιο, την αύξηση των μισθών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στις επόμενες πρωτοβουλίες είναι και η ανακούφιση από την ακρίβεια στα τρόφιμα και η κάλυψη κάποιων πολύ επίκαιρων εκτάκτων κοινωνικών αναγκών, ενώ αναμένεται και η παράταση του market pass.

Ο Μητσοτάκης

Μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, χθες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τον κύκλο των επισκέψεων από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνοντας έτσι τη βαρύτητα της 4ετίας στο μέτωπο της οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης “μοίρασε” χθες στους υπουργούς του, του “μπλε φακέλους” της νέας 4ετίας. Καταγράφονται όλα τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού.

Εντάσσονται επίσης οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, όπως είναι τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας.

Ψήφιση

Χθες, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Κωστή Χατζηδάκη, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου στο οποίο θα αποτυπώνονται πια νομοθετικά οι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία πριν από τις εκλογές για το 2024. Όπως τόνισε πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών.

«Ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τη δουλειά! Και είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και πρόσθεσε, «διότι πατάμε στα γερά θεμέλια που μπήκαν την περασμένη τετραετία και δεύτερον έχουμε ένα πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ

Στα πρώτα νομοσχέδια θα περιλαμβάνεται, επίσης, η επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, από το Υπερταμείο, όπως επίσης θα προβλέπεται από διάταξη να μπορούν να κοστολογούνται τα προγράμματα των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα (είτε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής).

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο έχει κάτω από την ομπρέλα του όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς η διαχείριση του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης κλπ, μετακόμισαν. Δηλαδή, έχει την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων και επενδύσεων ύψους 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία. Από την πορεία των επενδύσεων και φυσικά των κρατικών εσόδων θα εξαρτηθούν πολλές από τις γαλάζιες δεσμεύσεις.

Φοροδιαφυγή

Η νέα κυβερνητική στρατηγική εστιάζει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην αύξηση των εισοδημάτων, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και σε επιπρόσθετα μέτρα στήριξης σε ευάλωτους κλπ.

Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι οι αλλαγές στα φορολογικά κίνητρα, ενώ δεν αποκλείεται στο τραπέζι του νέου υπουργού, μέχρι τη ΔΕΘ, να βρεθούν και οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης με στόχο την αύξηση της περιμέτρου των δικαιούχων.

Τα μέτρα

Στα νέα μέτρα εντός του 2024 αναμένεται να περιλαμβάνονται:

-H αύξηση αφορολόγητου ορίου, όπου για τις οικογένειες με παιδιά θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το μέτρο αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από το επόμενο έτος οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

-Τα 800 εκατ. ευρώ θα φτάσει η ετήσια δαπάνη για την ενίσχυση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων η οποία αφορούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο από την 1/1/2024.

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% του 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους για φυσικές καταστροφές. (φωτιά, πλημμύρες, σεισμοί κ.λπ.).

-Ενεργοποίηση του Youth Pass για τους νέους που ενηλικιώνονται στα 150 ευρώ, με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

-Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

-Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

-Σε βάθος 4ετίας, βρίσκονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και για τέλος Επιτηδεύματος οι δεσμεύσεις προβλέπουν τη σταδιακή κατάργηση έως το 2027.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Περιμένοντας τα κοντέινερ – Οι άστεγοι του «Ντάνιελ» τρεις μήνες μετά

Το βράδυ της μεγάλης πλημμύρας στη Θεσσαλία ο Αγαθοκλής, κάτοικος του χωριού Ιτέα της Καρδίτσας, βρισκόταν στο σπίτι του,...

Εντός Δεκεμβρίου η επέκταση του φράχτη μήκους 35 χλμ. στον Εβρο

Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει να υψώνεται σταδιακά ο νέος φράχτης, μήκους 35 χλμ. στον Εβρο. Την ίδια ώρα...

«Πάμε στην Πόλη για να κερδίσουμε την Εφές»

Eφτασε η ώρα που ο Εργκίν Αταμάν θα τεθεί αντιμέτωπος με το δημιούργημά του. Τη δύο φορές την τελευταία...

Πιστωτικές με χρέη €1 τρισ.

Πάνω από το ρεκόρ του 1 τρισ. δολ. εκτινάχθηκε το χρέος που έχουν συσσωρεύσει οι Αμερικανοί σε πιστωτικές κάρτες....

Σεπόλια: Απαγόρευσαν στην 12χρονη να βλέπει την μητέρα της στη φυλακή

Σήμα κινδύνου για την 12χρονη, που έπεσε θύμα βιασμού και μαστροπείας στα Σεπόλια, εκπέμπουν η θεία της αλλά και...

Κοροναϊός : Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία – Κλείνουν σχολεία, ανοίγουν νοσοκομεία εκστρατείας

Η Βρετανία επαναλειτουργεί τα νοσοκομεία εκστρατείας που είχε δημιουργήσει στην αρχή της πανδημίας του κοροναϊού και ανακοίνωσε το κλείσιμο...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς