Οικονομία Σταϊκούρας: Δεν θα αντιμετωπίσουμε ταμειακό πρόβλημα

Σταϊκούρας: Δεν θα αντιμετωπίσουμε ταμειακό πρόβλημα

-

Τους βουλευτές μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημέρωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσίευση το μήνα Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εαρινής δέσμης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, της έκτης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, καθώς και της παρουσίασης της πρότασης για τη θέσπιση του μέσου ανάκαμψης Next Generation EU, ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Μιχάλης Αργυρού.

Πανελλαδικές : Τι συμβαίνει στο «στρατηγείο» των εξετάσεων

Άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ανέφερε στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις ότι οι Ειδικές ανά Χώρα Συστάσεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του φετινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου διαρθρώνονται γύρω από δύο στόχους: αφενός την άμβλυνση των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και αφετέρου την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Τόνισε, επίσης, ότι το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε η Επιτροπή αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, επισημαίνοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων, για χώρες όπως η Ελλάδα η οποία μπορεί να λάβει έως 32 δισεκ. ευρώ, θα ενισχύσει τις ήδη σημαντικές εθνικές προσπάθειες ως προς την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Φιλοαναπτυξιακό εργαλείο

Ο υπουργός Οικονομικών κατά την τοποθέτησή του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση ενός ισχυρού εργαλείου οικονομικής ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ (Next Generation EU) είναι:

δίκαιη, διότι εισάγει την έννοια της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους,

ορθολογική, διότι κινείται περισσότερο στη λογική των επιδοτήσεων έναντι των δανείων,

φιλοαναπτυξιακή, διότι δίνει προτεραιότητα σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη ανάπτυξη, οι οποίοι αποτελούν μέρος του ελληνικού εθνικού σχεδίου,

ευέλικτη, διότι παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια επιλέγει.

Δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η Ελλάδα δρομολογεί την κατάρτιση ενός τεκμηριωμένου και καλά δομημένου εθνικού σχεδίου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη δέσμευση στο μέγιστο βαθμό των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις προτάσεις και απόψεις τους.

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση του Εurogroup για συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα, ακόμα και εάν η Ε.Ε. αργήσει να καταλήξει σε αποφάσεις για το τελικό σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τη συμμετοχή βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Ποιοι και γιατί «ελληνοποίησαν» τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ελενα Ράπτη: Ο νέος «έρωτας» που αποκάλυψε η ίδια

Έναν νέο «έρωτα» έχει στη ζωή της η Έλενα Ράπτη και τον αποκάλυψε στο Instagram. Δεν πρόκειται φυσικά για κάποιον...

Euro 2020: Η UEFA δεν έχει σκοπό να αλλάξει την έδρα ημιτελικών και τελικού

H UEFA δεν έχει καμία πρόθεση να μεταφέρει τα ημιτελικά και τον τελικό του Euro 2020 από το Γουέμπλεϊ,...

Φορολογικές δηλώσεις: Με αργούς ρυθμούς η υποβολή τους – Τα προβλήματα

Συνωστισμό στην εκπνοή της προθεσμίας προμηνύει ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εφόσον λογιστές και φορολογούμενοι δεν πατήσουν δραστικά...

ΗΠΑ: Τρεις νεκροί μετά από πυροβολισμούς στο Ντένβερ – Ανάμεσά τους και ο δράστης

Νέα ένοπλη επίθεση σημειώθηκε στις ΗΠΑ, σε προάστιο του Ντένβερ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός,...

Κοροναϊός : Εκτός ελέγχου η Αττική με 1.159 νέα κρούσματα

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η Αττική, η οποία παρά την τρίτη εβδομάδα καθολικού lockdown που διανύει, καταγράφει «έκρηξη...

Άυλη συνταγογράφηση: Έχουν εκδοθεί πάνω από 106.000 παραπεμπτικά

Από τα μέσα Αυγούστου που τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή των άυλων παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων και έχει προστεθεί...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς