Ελλάδα Σκληρά παζάρια Θεσμών – Αθήνας για την επιδότηση πρώτης...

Σκληρά παζάρια Θεσμών – Αθήνας για την επιδότηση πρώτης κατοικίας και το Πρόγραμμα «Γέφυρα»

-

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των Θεσμών για το νέο πτωχευτικό και το πρόγραμμα γέφυρα, που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, φαίνεται να μειώνεται το χάσμα των δύο πλευρών, δίνοντας νέο ραντεβού προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες και το νομοσχέδιο να πάει στη Βουλή τον Αύγουστο. Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλαν στον τραπέζι κάποια κριτήρια και εξέφρασαν κάποιες ενστάσεις, με την Αθήνα να τα  εξετάζει.

Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» περιλαμβάνει κρατική επιδότηση για όλα τα δάνεια με υποθήκη της κύριας κατοικίας, ακόμα δηλαδή και για τα μη εξυπηρετούμενα, χωρίς αποκλεισμούς. Η πλευρά των Θεσμών  πιέζει για μικρότερη επιδότηση, κυρίως  στα  «πορτοκαλί»  και στα «κόκκινα» δάνεια. Επίσης, οι θεσμοί ζητούν να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μην επιδοτούνται όσοι δεν έχουν αδυναμία.

Το ζήτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι  τι θα γίνει με όσους επλήγησαν από τον κοροναϊό, καθώς θα περιορίσει την περίμετρο προστασίας αυτής της ομάδας δανειοληπτών. Αναφορικά με την κήρυξη πτώχευσης ιδιωτών και εταιρειών φαίνεται να υπήρξε  η συμφωνία πως όσοι  θα τεθούν στο νέο καθεστώς πτώχευσης θα έχουν απαλλαγή χρεών τρία χρόνια μετά την πτώχευση και πως θα πληρώνουν βάσει  των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της  εν λόγω τριετίας.

Ποιοι θα πάρουν τα σπίτια

Σχετικά με νέο «Πτωχευτικό» οι διαπραγματεύσεις θα δείξουν αν θα είναι τελικά κρατικός ο φορέας που θα πάρει υπό τον έλεγχό του τα σπίτια των πτωχευμένων νοικοκυριών, καθώς οι θεσμοί διατυπώνουν ενστάσεις στη δημιουργία ενός νέου κρατικού οργανισμού, με τον ενδεχόμενο να επαναλάβει τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως έγινε δηλαδή με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Σημειώνεται πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί στο τέλος του έτους, ενώ θα προηγηθεί το πρόγραμμα-γέφυρα  που θα περιλαμβάνει επιδότηση από το κράτος για ορισμένο χρονικό διάστημα  μέρους των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο που θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών με τη τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του και θα δίνεται η  δυνατότητα παροχής δευτερης ευκαιριας για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες  και  πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών για αυτούς.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης – Θα ενημερώσει την Oλομέλεια της Bουλής για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητάει να ενημερώσει το Σώμα...

Εμβόλιο – Πατέρας απείλησε ότι θα πάει με καραμπίνα στο σχολείο

Ένα ακόμη απίστευτο περιστατικό με γονέα αρνητή του κοροναϊού. Σύμφωνα με το peloponissos.gr, ο περιφερειακός διευθυντής της Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας,...

Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας – Το ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Σαφή και ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία περιείχαν οι κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν από το Ελιζέ, σε...

Δάκρυσε o Ακης Τσελέντης μιλώντας για τον σεισμό στην Κρήτη

Δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του, μιλώντας για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν μετά τον σεισμό οι κάτοικοι...

Κοροναϊός : Στις 11.180 τα κρούσματα στην Τουρκία σε μία μέρα

Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στην Τουρκία από τη νόσο Covid-19 ανήλθε σε 202 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με...

Και η Γαλλία συνιστά τώρα μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας

Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε την Πέμπτη στους πολίτες να αποφεύγουν τις απλές υφασμάτινες μάσκες για τον κοροναϊό και να...

Πρέπει να διαβάσετε

Εμβόλιο – Πατέρας απείλησε ότι θα πάει με καραμπίνα στο σχολείο

Ένα ακόμη απίστευτο περιστατικό με γονέα αρνητή του κοροναϊού. Σύμφωνα...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς