Κόσμος Ρωσία: Πράκτορας της KGB ο Πατριάρχης Κύριλλος;

Ρωσία: Πράκτορας της KGB ο Πατριάρχης Κύριλλος;

-

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στοχεύει -μεταξύ άλλων- τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων στον αρχηγό της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, στο τελευταίο κύμα οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει επίσης σταδιακή απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου» αναφέρεται σε έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πατριάρχης Κύριλλος έχει υποστηρίξει δημόσια τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, προκαλώντας έτσι εκνευρισμό σε τμήματα των ορθόδοξων εκκλησιών. Έχει, επίσης, καλέσει τους Ρώσους να στηρίξουν την κυβέρνησή τους στον αγώνα της να «απωθήσει εχθρούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς».

Από πολλές απόψεις, η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε ιερό πόλεμο για τη Ρωσία, έχει σχολιάσει το Foreign Policy, εξηγώντας ότι οι γεωπολιτικές του φιλοδοξίες της Ρωσίας είναι στενά συνυφασμένες με την πίστη.

«Όπως και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Πούτιν έχει πλέξει τον εθνικισμό, την πίστη, τις συντηρητικές αξίες και την αποκατάσταση του Russky mir («Ρωσικός κόσμος»). Και έχει επιστρατεύσει τον Κύριλλο ως αβανταδόρο του, ο οποίος συμμερίζεται τις ομοφοβικές του απόψεις» αναφέρει.

Το «σκοτεινό» παρελθόν του Πατριάρχη Κύριλλου

Όπως είχε γράψει πρόσφατα το Spectator, μέχρι πρότινος ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ήταν περισσότερο γνωστός για το γεγονός ότι ήταν κάτοχος ενός ρολογιού-φάντασμα. Είχε τη μαγική ιδιότητα να εξαφανίζεται από το οπτικό πεδίο και να είναι ορατό στους θεατές μόνο ως αντανάκλαση…

«Δεν με πιστεύετε;» έγραψε Damian Thompson στο «Spectator». Και συνέχισε: «Ψάξτε στο Google ‘Κύριλος’ και ‘ρολόι’ και θα βρείτε μια φωτογραφία του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας να συναντά τον ρώσο υπουργό Δικαιοσύνης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2009, τη χρονιά που ο Κύριλλος διαδέχθηκε τον αείμνηστο Πατριάρχη Αλέξιο Β΄, ως πνευματικός ηγέτης 110 εκατομμυρίων ρώσων ορθόδοξων χριστιανών».

Όπως ανέφερε στην ιστορία που δημοσίευσε για τον Πατριάρχη Μόσχας, «στο κεφάλι του ο Κύριλλος φοράει ένα λευκό κουκούλιο, το λεγόμενο «κράνος της σωτηρίας», με πλευρικά πτερύγια. Αλλά το ράσο του είναι σκέτο μαύρο και ο καρπός του είναι γυμνός. Μόνο το γυαλισμένο τραπέζι αποκαλύπτει την αχτίδα του ρολογιού-φάντασμα, ένα ελβετικό Breguet, αξίας 20.000 λιρών».

Με τέτοια τιμή, θα πίστευε κανείς ότι οι ρώσοι ορθόδοξοι θα μπορούσαν να διαθέσουν ένα Photoshopper καλύτερης κατηγορίας, σχολίαζε ειρωνικά.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωνε, ο «ταπεινωμένος» Πατριάρχης έπαθε κρίση: «Θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί σε αυτή την περίπτωση υπήρξε ωμή παραβίαση του εσωτερικού μας κώδικα δεοντολογίας (κατά της ψηφιακής χειραγώγησης)» δήλωσε ο εκπρόσωπός του και προσέθεσε ότι «οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά».

Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτή η υπόσχεση τηρήθηκε, υποστηρίζει. Δεν τα βάζεις με τον Κύριλλο, έναν φανατικό υποστηρικτή της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 75 χρόνια ως Vladimir Mikhailovich Gundyayev. Πιθανότατα, το πατρώνυμό του είναι αυτό που εξηγεί γιατί για δεκαετίες ήταν γνωστός ως «Mikhailov» από τους ανωτέρους του.

Η KGB

«Τους ανωτέρους του στην KGB δηλαδή – όχι στην Ορθόδοξη Εκκλησία», διευκρινίζει το δημοσίευμα. Ως νεαρός ιερέας και επίσκοπος, ο Κύριλλος πέρασε χρόνια διεισδύοντας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα αποδεικτικά στοιχεία παρατίθενται σε ένα έγγραφο με τίτλο «The Mikhailov Files: Ο Πατριάρχης Κύριλλος και η KGB», που δημοσιεύθηκε από τον ιστορικό και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Felix Corley, το 2018. Οι πηγές του είναι έγγραφα από τα αρχεία της KGB στη Μόσχα, τα οποία, όπως γράφει, «είδαν αρκετοί ερευνητές, μετά το σύντομο άνοιγμα των αρχείων στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Αυγούστου 1991, αλλά η πρόσβαση έκλεισε και πάλι μετά τη διαμαρτυρία της ρωσικής ορθόδοξης ηγεσίας για την έκταση των αποκαλύψεων».

Ο πανικός ήταν κατανοητός. Ο τότε Πατριάρχης Αλέξιος ήταν και ο ίδιος πράκτορας της KGB. Κανένας θρησκευτικός ηγέτης δεν επιτρεπόταν να βγει από τη χώρα, εκτός αν ήταν διπλός κατάσκοπος, και αυτό περιελάμβανε καθολικούς, μουσουλμάνους και βουδιστές από την ΕΣΣΔ. Οπότε είναι αυτονόητο ότι ο πατέρας Κύριλλος θα ήταν ένας από αυτούς. Το ενδιαφέρον είναι, όμως, η σκοτεινή φύση των καθηκόντων που του ανατέθηκαν.

Το Νοέμβριο του 1978, η KGB συνέταξε ένα «Μελλοντικό Σχέδιο» συνεργασίας με την αντίστοιχη τσεχική για την «εμβάθυνση της διαφωνίας στους κορυφαίους αντιδραστικούς εκκλησιαστικούς κύκλους», την παρενόχληση των προτεσταντικών «αιρέσεων», τη σύσφιξη της επιρροής της στο ΠΣΕ και την ενίσχυση της θέσης ενός ανώνυμου πράκτορα στο Βατικανό.

Η KGB αναφέρει ότι θέλει αυτός ο πράκτορας, με την κωδική ονομασία «Καθηγητής», να «ενισχύσει τους δεσμούς με την επαρχία του Lviv», όπου κατοικούν οι περισσότεροι από τους καθολικούς της Ουκρανίας με το ελληνικό τυπικό. Τέσσερις πράκτορες της KGB αναλαμβάνουν αυτό το έργο, ο πρώτος εκ των οποίων είναι ο Mikhailov – δηλαδή ο Κύριλλος, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας στο ΠΣΕ στη Γενεύη.

Ο Corley προσθέτει: «Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης πως η KGB γνώριζε ότι ο Κύριλλος αλληλογραφούσε με τον καθολικό καθηγητή Eduard Huber, πρύτανη του Ποντιφικού Ανατολικού Ινστιτούτου, με έδρα τη Ρώμη, έστω και αν η KGB έκανε πίσω από την προσπάθεια να στρατολογήσει τον Huber ως πράκτορα».

Ο ξεχασμένος πλέον Huber ήταν ένας ιησουίτης ιερέας με σοβιετική εκπαίδευση – το Ινστιτούτο του ασχολούταν με τις ανατολικές καθολικές εκκλησίες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η ουκρανική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρύτανη, οι Ουκρανοί Καθολικοί του Ελληνικού Τυπικού, μισητοί από τη Μόσχα, αποτελούσαν εμπόδιο στην Ostpolitik του Βατικανού. Δεν είναι περίεργο που η KGB ήθελε να μιλήσει με τον Μιχαήλοφ.

Η Ostpolitik (η εξομάλυνση των σχέσεων του Βατικανού με τις χώρες πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, μια προσέγγιση που απέρριψε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’) αναβίωσε από τον Πάπα Φραγκίσκο. Το ίδιο και η θεολογία της απελευθέρωσης, ένα άσχημο υβρίδιο καθολικισμού και μαρξισμού που αναπτύχθηκε στη Λατινική Αμερική – πολύ έξω από τη σφαίρα επιρροής του Κύριλλου, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Δεν είναι έτσι, σύμφωνα με τον Ion Mihai Pacepa, τον ρουμάνο στρατηγό και έμπιστο του προέδρου Τσαουσέσκου, ο οποίος ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αποστάτης από το σοβιετικό μπλοκ.

Σύμφωνα με τον Pacepa, «το κύριο καθήκον του Kirill (Κύριλλου)/Mikhailov ήταν να εμπλέξει το ΠΣΕ στη διάδοση της νέας θεολογίας της απελευθέρωσης σε όλη τη Λατινική Αμερική». Ο Pacepa επανέλαβε επίσης έναν ισχυρισμό του «Moscow News», ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος «άξιζε» 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006, εν μέρει χάρη στην κατάχρηση του παράξενου προνομίου της Εκκλησίας του, να εισάγει αφορολόγητα τσιγάρα στη Ρωσία.

Η σύνδεση των σημείων μεταξύ αυτών των ισχυρισμών δεν είναι εύκολη, αλλά δεν απαιτεί από εμάς να πιστέψουμε ότι ο Κύριλλος, όπως και ο φίλος του Πούτιν, ήταν ποτέ ευσεβής κομμουνιστής. Ήταν πάντα εθνικιστής, που πιστεύει ότι ο ρωσικός ορθόδοξος χριστιανισμός είναι ανώτερος από κάθε άλλη ποικιλία – μπορούσε να δει την ηθικοπλαστική επίδραση της απελευθερωτικής θεολογίας στην Καθολική Εκκλησία και ήταν ευτυχής να βοηθήσει τα πράγματα.

Πολύ πιο σημαντικό, πιστεύει ότι η Ουκρανία, όπου οι Ρώσοι προσηλυτίστηκαν για πρώτη φορά στον χριστιανισμό, δεν πρέπει ποτέ να ξεφύγει από τα χέρια του Πατριαρχείου ή του Κρεμλίνου. Το 2019, έκανε το ακραίο βήμα να διακόψει την κοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και πνευματικό ηγέτη όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, επειδή ο Βαρθολομαίος είχε παραχωρήσει ανεξαρτησία στο κύριο σώμα των ουκρανών ορθοδόξων.

Ο Κύριλλος περιφρονεί επίσης τους Ουκρανούς Καθολικούς του Ελληνικού Τυπικού, οι οποίοι «τα έσπασαν» με την Ορθοδοξία στο τέλος του 16ου αιώνα. Γιατί, λοιπόν, έχει ασπαστεί τη γκλάσνοστ προς τον Πάπα της Ρώμης, στον οποίο αυτοί οι ουκρανοί «Ουνίτες» – όρος που μισούν – οφείλουν υποταγή;

Η απάντηση βρίσκεται σε μια συμφωνία που υπέγραψαν ο Φραγκίσκος και ο Κύριλλος στο αεροδρόμιο της Αβάνας, το 2016. Στη διακήρυξη, οι δύο ηγέτες λένε πολλά αξιόλογα πράγματα – αλλά το απόσπασμα με… «όλα τα λεφτά», ο λόγος που ο Πατριάρχης πέταξε στην Κούβα, ήταν η δήλωση ότι ο ουνιτισμός δεν είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.

Τώρα οι Ουκρανοί Καθολικοί του Ελληνικού Τυπικού αντιμετωπίζουν καταπίεση ή θάνατο από τους ρώσους εισβολείς, μαζί με τους ουκρανούς ορθόδοξους χριστιανούς που αφορίζει ο Κύριλλος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ορισμένες ουκρανικές ορθόδοξες εκκλησίες εξακολουθούν να ανήκουν στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Και αυτό το μήνα, σε μία από αυτές τις μικρές χειρονομίες που μπορεί να κοστίσουν τη ζωή των χριστιανών, έκαναν κάτι πολύ γενναίο: Τη στιγμή της λειτουργίας, όπου προσεύχονται για τον πνευματικό τους ηγέτη, άφησαν απ’ έξω το όνομα του Κύριλλου…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

H νέα επιχείρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο – «Φωτογράφισε» την επόμενη ομάδα του;

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να έμεινε ελεύθερος από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν μερικές μέρες και να ψάχνει τον επόμενο...

Σταϊκούρας: Βεβαιώθηκαν 367,07 εκατ. ευρώ φόροι στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών

«Βεβαιώθηκε χθες, από τη Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών, ποσό ύψους 367.067.027,54 ευρώ για την έκτακτη εισφορά ύψους 90% με βάση...

Λαβρόφ: Οι σχέσεις με την Δύση δεν θα γίνουν ποτέ όπως ήταν

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Δύση είχε μια πραγματική ευκαιρία να αποφύγει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε...

Μητέρα τρόφιμου για Κιβωτό: «Χτυπούσαν την κόρη μου και έκρυβαν τα τραύματα με πλαστελίνη!»

Σοκαριστικά είναι όσα καταγγέλλει η μητέρα κοριτσιού, η διέμενε στην Κιβωτό του Κόσμου, τόσο για τον γιο της όσο...

Έρχονται σχεδόν 4.000 προσλήψεις – Ποιες ειδικότητες αφορούν

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν 3.898 προσλήψεις στο Δημόσιο. Ανάμεσα σε άλλα, οι προσλήψεις θα αφορούν υπουργεία, δήμους...

Ρωσικό εμβόλιο για κοροναϊό : Χωρίς παρενέργειες το 85% των εθελοντών

Ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V δεν προκαλεί παρενέργειες στο 85% των εμβολιασθέντων, δήλωσε σήμερα...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς