Κόσμος Qatargate: Η καχυποψία μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ζημιώνει τις...

Qatargate: Η καχυποψία μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ζημιώνει τις εκλογικές τους πιθανότητες

-

Το παιχνίδι «ποιος είναι ο επόμενος ψεύτης» παίζουν οι Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι αποκαλύψεις για το Qatargate και τους εμπλεκομένους του δεν έχουν τέλος.

Τα μέλη της δεύτερης ισχυρότερης πολιτικής ομάδας του στρέφονται το ένα εναντίον του άλλου, καθώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν μέχρι ποιου σημείου πρέπει να υπερασπιστούν τους συναδέλφους τους, που βρίσκονται στο στόχαστρο.

Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, διατυπώνουν παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία της ομάδας χειρίστηκε τις πολύμηνες ανησυχίες για την πρώην αντιπρόεδρο, Εύα Καϊλή, η οποία σήμερα παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης.

Για τα μάτια του κόσμου

Δημόσια οι Σοσιαλιστές, γράφει το Politico, εμφανίζονται πρωτοφανώς συσπειρωμένοι από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο μεγατόνων.

Γι’ αυτό και η επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, φρόντισε να δρομολογήσει άμεσα μια εσωτερική έρευνα, διατηρώντας τη θέση της, αλλά και τις ισορροπίες στην ευρωομάδα.

Ωστόσο, οι εκλογές του 2024 βρίσκονται μπροστά τους και όλοι ανησυχούν ότι το Qatargate θα τους στερήσει πολύτιμες ψήφους τη μεγάλη μέρα.

«Νιώθω προδομένος από αυτούς τους ανθρώπους που ήταν συνάδελφοι μας στην πολιτική μας ομάδα», αναφέρει ο Μοχάμεντ Χαμίμ από την Ολλανδία. «Όσο με αφορά είμαστε όλοι πολιτικά θύματα και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε την αλήθεια στο φως».

Προδοσία και φόβος

Οι ευρωβουλευτές του S&D παλεύουν όχι μόνο με το αίσθημα της προσωπικής προδοσίας, αλλά και με τον φόβο ότι οι δεσμοί με τη διαφθορά θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις κατά τα άλλα ελπιδοφόρες εκλογικές προοπτικές.

Ακριβώς πριν ξεσπάσει το διαβόητο σκάνδαλο, η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία διένυε μια πολύ καλή περίοδο, με εκλογική ενίσχυση των δυνάμεών της σε διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η επικράτηση του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία και της Σάνα Μάριν στη Φινλανδία.

«Δεν είχαμε καμιά απολύτως επίγνωση του τι συνέβαινε», δήλωσε η Γκαρσία Πέρες, υποσχόμενη ότι η εσωτερική έρευνα της ομάδας θα βρει τι πήγε στραβά.

«Πρέπει να αφήσουμε τους υπεύθυνους (για την έρευνα) να εργαστούν χωρίς εμπόδια», επισήμανε η ίδια.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η αλήθεια είναι ότι το σοκ, ο θυμός και η προδοσία αντηχούσαν στην 145μελή ευρωκοινοβουλευτική ομάδα στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όταν η βελγική αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει ανώτερα στελέχη του S&D, με πρώτους από όλους τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και την Ελληνίδα Εύα Καϊλή, ένα ανερχόμενο αστέρι, η οποία μόλις είχε συμπληρώσει έναν χρόνο ως μία από τις 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όταν το S&D συγκεντρώθηκε για μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, λίγες ημέρες μετά τις πρώτες συλλήψεις, η πρόεδρος του από τη στεναχώρια και την ένταση ξέσπασε σε δάκρυα, σύμφωνα με τρία άτομα που ήταν παρόντα.

«Δεν είμαστε πολιτικές μηχανές, αλλά είμαστε και άνθρωποι», σημειώνει η Γερμανίδα Γκάμπριελ Μπίσοφ. «Το να προσαρμοστούμε σε μια τέτοια κρίση και να την αντιμετωπίσουμε δεν είναι εύκολο», συνεχίζει η ίδια. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμπιστευτήκαμε αυτούς τους ανθρώπους», καταλήγει.

Σήμερα οι Σοσιαλιστές ζητούν όποιος είχε σχέση με τους κατηγορουμένους για το σκάνδαλο να αποχωρήσει από οποιαδήποτε εργασία, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζει καμιά κατηγορία.

Γι’ αυτό άλλωστε και η ιεραρχία του S&D φρόντισε να θέσει γρήγορα σε διαθεσιμότητα την Καϊλή τον Δεκέμβριο, ενώ ανάλογη αυστηρότητα επέδειξε και σε δύο άλλους ευρωβουλευτές που αργότερα ενέκυψαν ως πρόσωπα ενδιαφέροντος στη σχετική έρευνα.

Αμφισβήτηση εκ των έσω

Σήμερα όμως πολλοί ευρωβουλευτές του S&D αναρωτιούνται πώς ήταν δυνατόν αυτή η ομάδα ανθρώπων να ασκεί τέτοια επιρροή στους Σοσιαλιστές, πως η Καϊλή βρέθηκε τόσο γρήγορα στην αντιπροεδρία και πως η διεφθαρμένη αυτή συμπεριφορά δεν εντοπίστηκε νωρίτερα και έμεινε απαρατήρητη για χρόνια.

Και δεν είναι μόνο η Καϊλή και ο Παντσέρι που συνδέθηκαν με το σκάνδαλo. Πέρα από τον σύντροφο της πρώτης και πρώην βοηθό του δεύτερου, Φραντσέσκο Τζόρτζι, οι ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο, έχουν επίσης αποκλειστεί από την ευρωομάδα τους, ενώ και η Μαρία Αρένα βρίσκεται υπό αυστηρό έλεγχο.

Η Αλεσάντρα Μορέτι, μια ακόμη ευρωβουλευτής του S&D, ερευνάται επίσης για παράνομο χρηματισμό.

Το Qatargate ασκεί μεγάλη πίεση στην Γκαρσία Πέρες, την ηγέτιδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, που θεωρείται στις Βρυξέλλες ως η προέκταση της εξουσίας του στενού της συμμάχου, του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.

Η Καϊλή εξάλλου δεν θα είχε πάρει ποτέ το χρίσμα για να γίνει αντιπρόεδρος το 2022 αν δεν είχε την υποστήριξη της ίδιας και των Ισπανών Σοσιαλιστών.

Διχασμένοι στην αντεπίθεση

Σε μια προσπάθεια να περάσουν στην αντεπίθεση, οι Σοσιαλιστές δημοσίευσαν το προαναφερθέν σχέδιο ηθικής 15 σημείων, ξεπερνώντας το μυστικό σχέδιο 14 σημείων της κεντροδεξιού προέδρου του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Αυτό απαιτεί από όλους τους ευρωβουλευτές του S&D και τους βοηθούς τους να αποκαλύπτουν τις συνεδριάσεις τους στο Διαδίκτυο, ενώ πιέζει και για την προστασία των πληροφοριοδοτών στο Κοινοβούλιο.

Όπου είναι νομικά εφικτό, η ομάδα δεσμεύεται να κρατήσει τα δικά της μέλη σε αυτά τα πρότυπα, για παράδειγμα, απαγορεύοντας στους ευρωβουλευτές τα πληρωμένα ταξίδια στο εξωτερικό, ακόμη και αν το υπόλοιπο Σώμα δεν προχωρήσει τόσο μακριά.

Τα αποτελέσματα αυτά κερδήθηκαν με κόπο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ομάδας. Με μέλη από 26 χώρες της ΕΕ, η ομάδα έπρεπε να ξεπεράσει τις πολιτισμικές και γεωγραφικές διαιρέσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της διαφθοράς, αποκαλύπτοντας τις διαχωριστικές γραμμές Βορρά-Νότου.

«Το να κάνουμε εσωτερική έρευνα δεν υποστηρίχθηκε στην αρχή από όλους, αλλά το συζητήσαμε», δήλωσε ένας ευρωβουλευτής, περιγράφοντας τις καθημερινές συνεδριάσεις που εκτείνονταν μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Εκλογικές ανησυχίες

Η ιδέα της πρόσληψης εξωτερικών παραγόντων για τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας ήταν επίσης αμφιλεγόμενη, πρόσθεσε. Ωστόσο, στο τέλος η ομάδα ανακοίνωσε στα μέσα Ιανουαρίου ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Κόρμπετ και η Σιλβίνα Μπακιγκαλούπο, καθηγήτρια Νομικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Διαφάνειας Ισπανίας, θα ηγηθούν μιας έρευνας που υποστηρίζεται από την ομάδα και η οποία έχει πλέον ξεκινήσει.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι απέτρεψαν την αμφισβήτηση της ηγεσίας της Γκαρσία Πέρες και μέχρι στιγμής οι επιθέσεις από τον κύριο αντίπαλο των Σοσιαλιστών, το ΕΛΚ, είναι περιορισμένες.

Αλλά οι ευρωβουλευτές του S&D λένε ότι εξακολουθεί να πλανάται στον αέρα η αμφισβήτηση, με κάποιους εξ αυτών να ανησυχούν ότι η κάθαρση δεν έχει προχωρήσει αρκετά βαθιά.

Ο διχασμός τους ήταν εμφανής και στις γκρίνιες που εκφράστηκαν σχετικά με μια επιστολή για τη μεταχείριση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και της κόρης της, η οποία συγκέντρωσε μόνο 10 υπογραφές.

Τα παραπάνω καθοδόν προς τις εκλογές του επόμενου χρόνου μεγαλώνουν την καχυποψία ανάμεσα τους και ενδέχεται να πλήξουν σημαντικά την απόδοση τους την ώρα της κάλπης, καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Το σενάριο της τρίτης κάλπης και το νέο διακύβευμα των εκλογών

Τα στελέχη εντός του Μαξίμου το λένε καθαρά: το διακύβευμα της κάλπης μετατοπίζεται πιο εμφατικά στον εκσυγχρονισμό του κράτους,...

Φιλικό με Λιθουανία και ευκαιρία για δοκιμές από Πογέτ

Η Εθνική Ελλάδος μετά τη νίκη επί του Γιβραλτάρ με 3-0 στο Φάρο, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, εκεί όπου...

Ακίνητα: Τα παλιά γραφεία που γίνονται Airbnb και οι 3 ταχύτητες [γραφήματα]

«Χαοτικές» είναι οι διαφορές στην εγχώρια αγορά γραφειακών χώρων, με τη μεσοπρόθεσμη τάση στα ενοίκια να εμφανίζει χαρακτηριστικά σταθερότητας. Από...

Αμερικανικό drone: Το ψέμα των ΗΠΑ για την κατάρριψη στη Μαύρη Θάλασσα – Ο κίνδυνος παγκόσμιας σύγκρουσης

Στα πρωτοσέλιδα των ημερών κυριάρχησε η νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση και δικαίως, γράφει σε άρθρο του στο Daily Reckoning...

Πώς θα λειτουργήσουν Πέμπτη και Παρασκευή σχολεία, καταστήματα, δικαστήρια

Και την Πέμπτη σχολεία, υπηρεσίες και καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς οι συνέπειες που άφησε πίσω της η...

Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς