Ελλάδα Ψηφιακή εκλογή συμβουλίων στο Δημόσιο

Ψηφιακή εκλογή συμβουλίων στο Δημόσιο

-

Τη δυνατότητα στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ να πραγματοποιούν τις εκλογές των αιρετών εκπροσώπων τους και με ηλεκτρονική ψηφοφορία δίνει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με ειδική διάταξη. Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Επικρατείας, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες για όσους φορείς επιλέξουν τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή των συμβουλίων τους. Με τη ρύθμιση δίνεται, επιπλέον, παράταση στη θητεία των ήδη εκλεγμένων συμβουλίων μέχρι και τις 30 Ιουνίου, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.

Αλλωστε, σύμφωνα με την αναμενόμενη τροπολογία, η επερχόμενη λήξη της θητείας των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων – χωρίς παράταση – θα προκαλέσει πρόβλημα ως προς τη λειτουργία των συμβουλίων και κατ’ επέκταση στη συνέχεια της διοίκησης σε θέματα υπηρεσιακής κατάστασης, τα οποία εξετάζονται από αυτά.

 

O προγραμματισμός

Ετσι, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών σημείωναν στα «ΝΕΑ» πως μέσω της ΚΥΑ όσοι φορείς του Δημοσίου θέλουν να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία θα μπορούν να το πράξουν άμεσα και πριν από τη λήξη της παράτασης. Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό, η εκλογική διαδικασία με ηλεκτρονική ψηφοφορία θα υλοποιείται μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ».

Οπως υπογραμμίζουν άνθρωποι του υπουργείου Εσωτερικών, το εν λόγω σύστημα βασίζεται σε διεθνή αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας. Βάσει της ΚΥΑ, για κάθε κατάστημα ψηφοφορίας θα ορίζεται τριμελής εφορευτική επιτροπή, ένα μέλος της οποίας θα ορίζεται διαχειριστής της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ο διαχειριστής αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής δεν θα μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους για όλη τη διάρκεια της ημέρας διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Μάλιστα, η επιτροπή την ημέρα της ψηφοφορίας θα εγκαθίσταται σε χώρο που θα καθορίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας και η οποία θα έχει εκδοθεί έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Τα δε μέλη της επιτροπής θα πρέπει να έχουν δώσει το «παρών» στον συγκεκριμένο χώρο τουλάχιστον μία ώρα πριν από την έναρξη της ψηφιακής εκλογικής διαδικασίας.

Διευκρινίζεται πως όσοι φορείς επιλέξουν τον ηλεκτρονικό τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και όχι τις διά ζώσης εκλογές θα πρέπει να γνωρίζουν πως η εκλογική διαδικασία διαρκεί μία ημέρα, από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Είναι χαρακτηριστικό πως για κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο λειτουργεί χωριστή ηλεκτρονική κάλπη, μία για τους μόνιμους υπαλλήλους και μία για τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

 

Η ενημέρωση

Πάντως, μία τουλάχιστον εβδομάδα πριν από τη διενέργεια των εκλογών, η εφορευτική επιτροπή θα καλείται να αποστείλει, μέσω της «Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ», σε όλους τους εγγεγραμμένους εκλογείς ένα εξατομικευμένο ηλεκτρονικό μήνυμα, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη διαδικασία των εκλογών. Δύο ημέρες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία εκλογών, ένα δεύτερο εξατομικευμένο μήνυμα θα αποστέλλεται και πάλι στους ψηφοφόρους, το οποίο θα περιλαμβάνει την ακριβή διαδικτυακή διεύθυνση (URL), μέσω της οποίας οι εκλογείς θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σημειώνεται πως την καθορισμένη ημέρα διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ο ψηφοφόρος, αφού καταχωρίσει την ψήφο του στο ηλεκτρονικό σύστημα, θα λάβει μέσω εξατομικευμένου ηλεκτρονικού μηνύματος μια ψηφιακή Απόδειξη Καταχώρισης Ψήφου, η οποία και θα αποτελεί κρυπτογραφικό τεκμήριο της συμμετοχής του στη διαδικασία.

Τέλος, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα παραδίδονται από την εφορευτική επιτροπή την ίδια ημέρα στην οικεία Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού του εκάστοτε φορέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ολυμπιακοί Αγώνες – Με το Μαυροβούνιο για μια θέση στους «4» η Εθνική Πόλο

Το Μαυροβούνιο θα είναι ο αντίπαλος της Ελλάδας στον προημιτελικό του Ολυμπιακού τουρνουά πόλο ο οποίος είναι προγραμματισμένος για...

Χανιά – Θρίλερ με νεκρό στην Αγία Ρουμέλη

Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στην Αγία Ρούμελη στα Χανιά. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για ξένο τουρίστα, ο οποίος εντοπίστηκε...

Ολυμπιακοί Αγώνες – Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας

Με 15.200 βαθμούς, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε την τρίτη θέση στον τελικό των Κρίκων. Ο Λευτέρης Πετρούνιας,...

Καύσωνας – Λήψη μέτρων στα Χανιά – Κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς

Στην λήψη μέτρων για την αποφυγή των συνεπειών από τον καύσωνα προχωρούν οι Αρχές στα Χανιά. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν...

ΕΕ : Κλείνουν εκ νέου τα σύνορα για τον φόβο των μεταλλάξεων

Ο φόβος για το κόστος – πολιτικό και οικονομικό – που θα έχει η παράταση της πανδημίας, η αγωνία...

Οικογενειακή τραγωδία στο Κορωπί : «Σκότωσα τον γιό μου ελάτε να με συλλάβετε» – Πώς έγινε το φονικό

Οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί στην οδό Γ. Αναγνώστου 40 στο Κορωπί, όταν ένας 76χρονος πατέρας σκότωσε τον 48χρονο...

Πρέπει να διαβάσετε

Χανιά – Θρίλερ με νεκρό στην Αγία Ρουμέλη

Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στην Αγία Ρούμελη στα Χανιά. Με...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς