Ελλάδα Πρωτοποριακή ακτινοθεραπεία 30 λεπτών

Πρωτοποριακή ακτινοθεραπεία 30 λεπτών

-

Μια δόση ακτινοθεραπείας που χορηγείται μέσα από το σώμα για μόνο 30 λεπτά είναι τόσο αποτελεσματική εναντίον του καρκίνου του μαστού όσο εβδομάδες θεραπείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας έρευνας που δημοσίευσαν χθες οι «Τάιμς» του Λονδίνου. Γιατροί στο University College του Λονδίνου ανέπτυξαν μια τεχνική βάσει της οποίας η θεραπεία γίνεται αμέσως μετά την αφαίρεση του όγκου, ενώ η ασθενής βρίσκεται ακόμα υπό την επήρεια αναισθησίας. Ενα μικρό εργαλείο σαν σφαιρίδιο τοποθετείται μέσα στο στήθος, στην κοιλότητα όπου βρισκόταν ο όγκος. Μόλις χορηγηθεί η δόση της ακτινοθεραπείας, απομακρύνεται και κλείνεται χειρουργικά η τομή. Ετσι οι γυναίκες αποφεύγουν περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο που απαιτούνται στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων στην παραδοσιακή ακτινοθεραπεία. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους ούτε σε πιθανότητες επιβίωσης ούτε σε πιθανότητες υποτροπής.

Ευρύτερη χρήση. Στη θεραπεία που ονομάζεται Στοχευμένη Διαλειτουργική Ακτινοθεραπεία (Targeted Intraoperative Radiotherapy) δόθηκε έγκριση από το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας το 2018 για κέντρα που ήδη διέθεταν τον εξοπλισμό και το ειδικευμένο προσωπικό. Ο Τζαγιάντ Βαΐντια, επικεφαλής της έρευνας, θεωρεί ότι τα νέα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε ευρύτερη χρήση της μεθόδου αυτής: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι επιτέλους μια θετική ιστορία. Υπάρχει λιγότερος πόνος, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Με την τεχνική αυτή (η οποία εν συντομία αποκαλείται Targit Iort), οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα την εγχείρηση και την ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό μειώνει σημαντικά τον χρόνο που περνούν στο νοσοκομείο και τους επιτρέπει να αναρρώσουν πιο γρήγορα, δηλαδή να επιστρέψουν στη ζωή τους ταχύτερα».

Περισσότερες από 55.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Οσες χρειάζονται ακτινοθεραπεία πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο 15-30 φορές για αρκετές συνεδρίες.

Ερευνα. Τα νέα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα που έγινε σε 2.298 γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών οι οποίες είχαν καρκίνο του στήθους με όγκους άνω των 3,5 εκατοστών. Οι γυναίκες αυτές βρίσκονταν σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – στη μία υποβλήθηκαν σε παραδοσιακή ακτινοθεραπεία και στην άλλη στη νέα μέθοδο, από το 2000 έως το 2012.

Προηγούμενες μέθοδοι είχαν δείξει ότι η νέα τεχνική προσφέρει λιγότερες παρενέργειες από την ακτινοθεραπεία. Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι σημαντικά μικρότερος αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα πέθανε από άλλα αίτια εκτός του καρκίνου, αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί. Μια ασθενής στις 5 που υποβλήθηκε στην Target Iort χρειάστηκε άλλου είδους μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία.

H Mία Ρόζενμπλατ, από την οργάνωση Breast Cancer Now, θεωρεί πως τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για «να κατανοήσουμε καλύτερα την πιο σωστή επιλογή ασθενών για αυτή τη θεραπεία».

Η Λίζα Μπερν, πρώην ασθενής καρκίνου του μαστού, περιγράφει τη συνήθη ακτινοθεραπεία ως «την τελευταία σταγόνα» αφότου είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και εγχείρηση. Η 50χρονη δημοσιογράφος είχε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία επί τρεις εβδομάδες το 2013. Παρότι ήταν λιγότερο κουραστική από τη χημειοθεραπεία, θυμάται ότι οι καθημερινές επισκέψεις στο νοσοκομείο ήταν «εξουθενωτικές». Εάν είχε τη δυνατότητα, λέει σήμερα, να επιλέξει τη νέα μέθοδο, θα το έκανε.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα να γίνει το μοντέρνο κράτος που μας αξίζει»

Χαιρετισμό σε δείπνο, που οργάνωσαν προς τιμή του εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών οργανώσεων απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσινγκτον ο...

«Παρών» στον τελικό του Champions League ο Αλάμπα

Ευχάριστα είναι τα νέα στο «στρατόπεδο» της Ρεάλ Μαδρίτης, αναφορικά με τον τραυματισμό του Νταβίντ Αλάμπα. Ο Αυστριακός κεντρικός...

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

 Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν και επίσημα το πρωί της Τετάρτης αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική στιγμή που...

Πύργος: Eκκληση από την αδερφή του Θύμιου – «Βρείτε τον, να τιμωρηθούν όσοι του έκαναν bullying»

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους αρμόδιους να βρεθεί ο αδελφός μου και να τιμωρηθούν αυτοί που έπαιξαν μαζί του»,...

Στην Κόνιασπορ ο Χασάν – Συμφωνία με τους Τούρκους

Παίκτης της Κόνιασπορ θα πρέπει να θεωρείται ήδη ο Αχμέντ Χασάν. Μετά το έντονο ενδιαφέρον που προέκυψε τις τελευταίες...

Τουρκικό ΥΠΕΞ σε ΕΕ: Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας

Υπέρ του διάλογου τάσσεται εκ νέου η Τουρκία, η οποία με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επιχειρεί να απαντήσει στην ΕΕ,...

Πρέπει να διαβάσετε

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα να γίνει το μοντέρνο κράτος που μας αξίζει»

Χαιρετισμό σε δείπνο, που οργάνωσαν προς τιμή του εκπρόσωποι...

«Παρών» στον τελικό του Champions League ο Αλάμπα

Ευχάριστα είναι τα νέα στο «στρατόπεδο» της Ρεάλ Μαδρίτης,...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς