Ελλάδα Προνόμια εμβολιασμένων: Σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα - Ποιες αποφάσεις...

Προνόμια εμβολιασμένων: Σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα – Ποιες αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν

-

Μετά τα γκάζια στην επιχείρηση «Ελευθερία»,  η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να πατήσει γκάζι και στα προνόμια για τους εμβολιασμένους από αυτή την εβδομάδα κιόλας.

Ειδικότερα τα προνόμια για τους εμβολιασμένους θα συζητηθούν εκτενώς στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συζητηθούν αφενός τα προνόμια που βρίσκονται στο προσχέδιο της κυβέρνησης, αφετέρου τεχνικά θέματα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και εντός της ημέρας.

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σε πρώτη φάση θα είναι στοχευμένα, χωρίς να τίθεται θέμα συνταγματικότητας, ενώ βασικό μήνυμα θα είναι πως ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση προκειμένου να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Συγκεκριμένα τα μέτρα σε πρώτη φάση θα αφορούν τις επιχειρήσεις αλλά και συγκεκριμένους χώρους διασκέδασης.

Προνόμια στους εμβολιασμένους: Οι επιλογές που εξετάζονται – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Το σκεπτικό είναι ουσιαστικά οι εμβολιασμένοι να έχουν «ελεύθερη είσοδο» και στα μαγαζιά που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους απλά και μόνο με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο όμως θα ελέγχεται από τον καταστηματάρχη μέσω του barcode του, το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να έχουν στο κινητό τους.

Μάλιστα ο έλεγχος στους εμβολιασμένους θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής η οποία θα ελέγχει τη γνησιότητα του κωδικού (QR) του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού και την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επίσης πρόθεση είναι τα μαγαζιά που θα επιλέγουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους να έχουν 100% πληρότητα και να μην υπάρχουν αποστάσεις, μάσκες και όριο στα τραπέζια.

Αντιθέτως αυτά τα υγειονομικά μέτρα δεν θα πάψουν να υπάρχουν για όσους δεν εμβολιαστούν, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν και αρνητικό self test κατά την είσοδό τους.

Στο προσχέδιο της κυβέρνησης πάντως δεν είναι μόνο η εστίαση, καθώς αναμένεται να συζητηθεί και η «ελεύθερη είσοδος«» των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, χωρίς μάσκες, σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλιακούς χώρους, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις, εστιατόρια, μπαρ κλπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι αποφάσεις για τα γήπεδα και τις αθλητικές εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως ήδη ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι θα εκδίδει εισιτήρια μόνο για όσους είναι εμβολιασμένοι.

Μάλιστα στόχος είναι τα προνόμια να εφαρμοστούν εντός του καλοκαιριού και συγκεκριμένα από τον επόμενο μήνα, ώστε από φθινόπωρο να συνεχιστεί η εφαρμογή τους και σε περισσότερους εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα προνόμια για τους εμβολιασμένους έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση μάσκας στα γυμναστήρια, ενώ από σήμερα δεν απαιτείται να κάνουν self test για την είσοδο τους στο χώρο εργασίας.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη, ενώ όπως «λένε» τα μαθηματικά τους μοντέλα σε περίπτωση που έρθει ένα τέταρτο κύμα στη χώρα μας στα τέλη Αυγούστου, τότε η συντριπτική του πλειοψηφία των κρουσμάτων θα είναι ανεμβολίαστοι.

Ταχύτερο και επιθετικότερο το στέλεχος «Δέλτα» – Τι λένε οι ειδικοί

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για την μετάλλαξη Δέλτα. Ο γιατρός, ερευνητής κ. Γιώργος Παυλάκης μίλησε για την επικινδυνότητα του νέου στελέχους στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Καλύτερα να τρομάξουμε παρά να την πάθουμε σαν αγράμματοι», ήταν το πρώτο σχόλιο του γιατρού ερευνητή ενδεικτικό της σοβαρότητας της νέας μετάλλαξης του κοροναϊού. Όπως ανέφερε πρόκειται για έναν νέο ιό με διαφορετικές ιδιότητες και ως προς τα συμπτώματα αλλά κυρίως ως προς τη μεταδοτικότητα.

«Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά», σημείωσε και στάθηκε στο παράδειγμα της Αγγλίας στην οποία έχει επικρατήσει το νέο στέλεχος.

«Ο ιός Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη νόσηση. Υπάρχει και το Δέλτα + που αποφεύγει περισσότερα αντισώματα των εμβολίων», υπογράμμισε.

«Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν κάποιοι που και με το νέο ιό θα έχουν ελαφρή νόσηση, κι άλλοι που θα διασωληνωθούν. Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετοί θάνατοι εμβολιασμένων που πέθαναν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το πρόβλημα με τον κοροναϊό είναι ότι βγαίνουν νέα στελέχη. Και στην γρίπη το έχουμε δει. Κάνουμε κάθε χρόνο νέο εμβόλιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κοροναϊό», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα τα πάνε καλά με τη μετάλλαξη Δέλτα όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Είναι πρόωρο το σήμα που δόθηκε να πετάξουμε τη μάσκα. Ο κόσμος παίρνει το σήμα ότι τελειώσαμε. Δεν τελείωσαμε. Με το Δέλτα μπορεί να βρεθούμε σε νέο επιδημικό κύμα. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να επιβραδυνθεί ο ιός με τα μέτρα προστασίας. Είναι και τα δύο το ίδιο σημαντικά», σημείωσε.

«Το Δέλτα είναι στην Ελλάδα και επεκτείνεται. Τις επόμενες ημέρες όσοι λένε να περιμένουμε και να δούμε  θα εκπλαγούν.», τόνισε.

«Υπάρχει 10% πιθανότητα να κινδυνέψει κάποιος που έχει εμβολιαστεί. Θα ξεφύγουμε όταν καταλάβουμε ότι πρέπει να καταπιέσουμε τον ιό σε επίπεδα “0”. Τώρα πρέπει να χτυπήσουμε τον ιό στο κεφάλι. Τον Σεπτέμβρη ίσως και το καλοκαίρι ο νέος ιός μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα μέτρα. Ένας νέος ιός τόσο επιθετικός όπως αυτός μπορεί να κάνει κύμα και το καλοκαίρι», υπογράμμισε.

Λινού για μετάλλαξη Δέλτα: «Βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία»

Στην ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Antenna, λέγοντας ότι αυτό που βιώνουμε μοιάζει με νέα πανδημία. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο.

Η κυρία Λινού, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.

Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μοσνοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Η κυρία Λινού, χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος ερωτηθείσα σχετικά και μεταξύ άλλων, η κυρία Λινού είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης σε ΕΒΕΑ – Εχει γίνει «παρεξήγηση» με τις συγχωνεύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Συνάντηση με τη Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών είχε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος...

CPLP Shipping Holdings – Ρεκόρ υπερκάλυψης για το ομόλογο

Ρεκόρ υπερκάλυψης ομολογιακού δανείου στην Ελλάδα σημείωσε η έκδοση  του ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ, της CPLP Shipping Holdings,...

Βρετανία – Σενάριο για 100.000 κρούσματα τη μέρα

Οι αριθμοί μολύνσεων της Covid-19 στη Βρετανία μπορεί να αυξηθούν σε 100.000 την ημέρα, αλλά η κυβέρνηση δεν θα...

Σαρηγιάννης – «Θα έχουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα τον Νοέμβριο»

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε ζωντανά στο MEGA και έδωσε την δική του εκτίμηση σχετικά...

Ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του κοροναϊού στην Αττική – Κάθε ηλικίας οι διασωληνωμένοι

Στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού βρίσκεται η Αττική, με την πορεία του ιού να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική και...

Μητσοτάκης σε Deutsche Telecom και ΟΤΕ για το 5G : Προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός

«Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης έχει περιεχόμενο ουσιαστικό, αλλά πιστεύω ότι έχει και μία πολύ μεγάλη συμβολική σημασία,...

Πρέπει να διαβάσετε

CPLP Shipping Holdings – Ρεκόρ υπερκάλυψης για το ομόλογο

Ρεκόρ υπερκάλυψης ομολογιακού δανείου στην Ελλάδα σημείωσε η έκδοση ...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς