Ελλάδα Πώς θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τα χαμένα ενοίκια...

Πώς θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τα χαμένα ενοίκια – Βήματα και διαδικασία

-

Εντός του Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχουν καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων τα ποσά των επιστροφών της μισής απώλειάς τους από την περικοπή του 40% των μισθωμάτων για τον μήνα Νοέμβριο. Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης μετά την αλλαγή του μέτρου, δηλαδή της πληρωμής μέρους της απώλειας που υφίστανται οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντί του συμψηφισμού που ισχύει μέχρι και τον μήνα Οκτώβριο.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες διαδικασίες και θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές να κάνουν τις αιτήσεις τους και στη συνέχεια να γίνει ο σχετικός έλεγχος για να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες με τα ποσά που τους αναλογούν.

 

Τα βήματα και η διαδικασία

Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή δηλώσεων CVI στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, μέσα σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ παράλληλα θα πρέπει μέσω της ίδιας εφαρμογής να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα. Ενδεχομένως ο τραπεζικός λογαριασμός να είναι ο ίδιος με αυτόν στον οποίο οι ενοικιαστές καταθέτουν τα ενοίκια και αναγράφεται στα μισθωτήρια. Στη συνέχεια θα γίνει ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων Covid.

Η δήλωση θα υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα Taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/ akinita/misthotiria – akiniton. Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συμπληρώνει, κατά περίπτωση, τα εξής:

α) Χρήση μισθίου (κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους ή κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, ή κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, ή επαγγελματική στέγη, ή κύρια κατοικία ναυτικού)

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση

δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση

Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη Δήλωση Covid χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Στη συνέχεια οι ενοικιαστές θα πρέπει να αποδεχθούν τη δήλωση των ιδιοκτητών.

Πώς θα λειτουργεί

Για παράδειγμα, σε ένα επαγγελματικό μηνιαίο μίσθωμα Νοεμβρίου των 1.000 ευρώ, ο ενοικιαστής υποχρεούται να καταβάλει για τον μήνα Νοέμβριο 2020 το ποσό των 600 ευρώ. Αυτά θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν κανονικά την επόμενη χρονιά. Από τα υπόλοιπα 400 ευρώ που αφορούν τη μείωση το Δημόσιο θα επιστρέψει τα 200 ευρώ με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Το ποσό των 200 ευρώ που θα πιστωθεί σε κάθε ιδιοκτήτη θα παραμείνει αφορολόγητο. Τα υπόλοιπα 200 ευρώ χάνονται οριστικά για τους ιδιοκτήτες βάσει του νόμου και χωρίς αποζημίωση. Ωστόσο εάν οι ενοικιαστές δεν καταβάλουν τα προβλεπόμενα ενοίκια, ο ιδιοκτήτης που δεν θα τα έχει εισπράξει δικαιούται να μη φορολογηθεί γι’ αυτά μόνο αν παρουσιάσει στη ΔΟΥ δικαστική απόφαση ή έστω καταθέσει αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο για αυτά, μέχρι την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

 

Οι προαιρετικές μειώσεις

Οπου συμφωνήθηκαν προαιρετικές μειώσεις, αυτές παραμένουν έγκυρες για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Για τον Νοέμβριο και ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο η μείωση καθίσταται αυτόματα υποχρεωτική και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερη, προσαυξάνεται το ποσοστό της ώστε να φτάσει το υποχρεωτικό -40%. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ότι η διαδικασία αυτή δεν αφορά τα μισθώματα των προηγούμενων μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου, για τα οποία θα παραμείνει σε ισχύ η παλαιά ρύθμιση και διαδικασία επιστροφής μέσω συμψηφισμού τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Γεωργιάδης: Στόχος μας είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά

Κλιμακωτά και με διαφορά 3 με 4 μέρες μεταξύ τους θα ανοίξουν τα καταστήματα, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης...

Μέσι : Ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα τρομερό ρεκόρ του Πελέ

Ένα στοιχειωμένο ρεκόρ, το οποίο παραμένει ακατάρριπτο επί δεκαετίες και το οποίο κατέχει ο θρυλικός Πελέ, αναμένεται να καταρρίψει...

Τέλη κυκλοφορίας : Έρχεται παράταση για την πληρωμή τους

Σε παράταση στην πληρωμή για τα τέλη κυκλοφορίας 2021 οδεύει το υπουργείο Οικονομικών. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του...

Επέτειος Γρηγορόπουλου : Στο πόδι η ΕΛ.ΑΣ για τις 6 Δεκέμβρη – 4.000 αστυνομικοί και τα drones

Μέτρα ανάλογα με αυτά κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει σχεδιάσει η Ελληνική Αστυνομία για την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου,...

Παναθηναϊκός : Ψάχνει λύσεις ενόψει Λαμίας ο Μπόλονι

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια περίεργη κατάσταση, ειδικά μετά την νέα απώλεια βαθμών κόντρα στον Βόλο και ψάχνεται για...

Απαγωγή 10χρονης: «Έλα να σου δείξω το σπίτι μου» – Πώς πήγε να την αρπάξει ο 63χρονος

Σοκ προκαλούν τα όσα δηλώνουν οι δημοτικοί αστυνομικοί που απέτρεψαν την τελευταία στιγμή, προσπάθεια αρπαγής 10χρονου κοριτσιού από 63χρονο συνταξιούχο στο...

Πρέπει να διαβάσετε

Μέσι : Ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα τρομερό ρεκόρ του Πελέ

Ένα στοιχειωμένο ρεκόρ, το οποίο παραμένει ακατάρριπτο επί δεκαετίες...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς