Ελλάδα Πώς θα χρηματοδοτούνται πλέον τα Πανεπιστήμια - Τα 9...

Πώς θα χρηματοδοτούνται πλέον τα Πανεπιστήμια – Τα 9 κριτήρια

-

Κριτήρια προς «αξιολόγηση», για τη νέα μέθοδο χρηματοδότησης των ΑΕΙ, παρουσίασε προχθές στη Σύνοδο Πρυτάνεων των πανεπιστημίων ο πρόεδρος της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης – ΕΘΑΑΕ (πρώην Αρχής για την αξιολόγηση των ανώτατων ιδρυμάτων) Περικλής Μήτκας. Πρόκειται για ένα σύστημα βαθμολόγησης που επαναφέρει το θέμα των ενεργών φοιτητών και φέρνει στο κέντρο της συζήτησης για τη γεωγραφική επέκταση των ΑΕΙ, κάτι που στο παρελθόν είχε δεχτεί σφοδρή κριτική για τα κριτήρια. Κι αυτό γιατί ένα από τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα είναι η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων τους.

Ετσι, τα πανεπιστήμια θα παίρνουν χρήματα για τους ενεργούς φοιτητές τους (όσους δεν έχουν παρατείνει τις σπουδές τους πέραν του ν+2, όπου ν ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, π.χ. 4, 5 ή 6 χρόνια) ανά πρόγραμμα σπουδών. Οσα από αυτά έχουν τους λιγότερους αιώνιους φοιτητές θα επωφελούνται περισσότερο, καθώς σε άλλα ο αριθμός φοιτητών που παραμένουν εγγεγραμμένοι για καιρό χωρίς να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα είναι πρόσθετο βάρος.

Μπαίνει όμως και δείκτης εξομάλυνσης που θα ρυθμίζει θέματα αύξησης των φοιτητών από μετεγγραφές ή άλλα ποσοτικά θέματα.

Αλλα κριτήρια χρηματοδότησης θα είναι οι επιστημονικές δημοσιεύσεις (χωρίς να προσδιορίζεται όμως σε ποια έντυπα και με ποια μεθοδολογία, γεγονός που εγείρει πρόσθετα ερωτήματα), η διάρκεια εξαμήνων και προπτυχιακής φοίτησης, ο αριθμός του προσωπικού, η εργαστηριακή εκπαίδευση κάθε τμήματος, το έκτακτο προσωπικό που προσφέρει υπηρεσίες όπως καθαριότητα και φύλαξη.

 

Δημοσιεύσεις

Για τις ερευνητικές δημοσιεύσεις ειδικά αναφέρεται στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν ότι «στο σύνολο των αντικειμενικών κριτηρίων, προτείνουμε να προσμετρήσουμε την ερευνητική δραστηριότητα του ιδρύματος, όπως αποτυπώνεται από την καταγραφή στο SCOPUS των δημοσιεύσεων για κάθε ίδρυμα κατά την προηγούμενη πενταετία (στην πρώτη εφαρμογή για τα έτη 2015 έως και 2019).

Τα δεδομένα εξάγονται από το SCOPUS για όλα ΑΕΙ την ίδια μέρα από την ΕΘΑΑΕ. Ο τελικός δείκτης είναι το ποσοστό των δημοσιεύσεων ανά ΑΕΙ ως προς το σύνολο των δημοσιεύσεων για όλα τα ΑΕΙ της χώρας». H SCOPUS όμως, όπως αναφέρουν πρυτάνεις, είναι μια βάση που δεν καλύπτει όλες τις επιστήμες αλλά κυρίως τις θετικές.

Στα παραπάνω να προστεθεί σε ένα ποσοστό 10% ο νέος δείκτης εργαστηριακότητας, κάτι που σημαίνει ότι οι σπουδές με εργαστηριακές ασκήσεις (όπως π.χ. οι ιατρικές) θα παίρνουν και επίσημα μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις ανθρωπιστικές. Εδώ είναι προφανές ότι τα εργαστήρια έχουν μεγαλύτερο κόστος για τα ιδρύματα, ωστόσο υπάρχει η λεπτή ισορροπία της στήριξης των ανθρωπιστικών σπουδών που δέχονται οικονομική πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η νέα μέθοδος χρηματοδότησης των ΑΕΙ, με αλγόριθμο που θα προκύπτει από συνολικά 9 κριτήρια, θα εφαρμοστεί από το 2021. Θα αφορά για μία μόνο χρονιά το 100% της χρηματοδότησής τους, καθώς από το 2022 το σκηνικό αλλάζει πάλι και θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος που ορίζει το 80% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με τα παραπάνω κριτήρια και το 20% βάσει αξιολόγησης. Και η αξιολόγηση θα έχει τρία νέα, δικά της κριτήρια: ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ερευνητική δραστηριότητα και διεθνοποίηση.

Φέτος τα ΑΕΙ έλαβαν το ποσό των 145.778.186 ευρώ για τις λειτουργικές τους δαπάνες, τη σίτιση των φοιτητών και τη μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού με την παλαιότερη μέθοδο που χρησιμοποιούσε το ελληνικό κράτος: δηλαδή, όπως έκρινε ο κάθε υπουργός Παιδείας με βάση τα «δικά του» κριτήρια…

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

Την ικανοποίηση της ελληνική κυβέρνησης για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, εξέφρασε ο...

Ολυμπιακός: Φτιάχνει γυμναστήριο στα πρότυπα του NBA στο ΣΕΦ

«Κάτι νέο ετοιμάζεται στο ΣΕΦ» αναφέρει η ΚΑΕ Ολυμπιακός στον επίσημο λογιαριασμό της στο Twitter. Και αυτό το νέο...

Ισραήλ: Επανέρχεται η μάσκα στους κλειστούς δημόσιους χώρους

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους, έπειτα από μια αύξηση του...

Με ένα κλικ θα εκδίδεται στο εξής και το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας

Απλουστεύεται και διευκολύνεται η διαδικασία έκδοσης του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας, με πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης.  Συγκεκριμένα,...

Παγώνη: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες – Τι είπε για την τρίτη δόση εμβολίου

Σε περίπου ένα με ενάμιση μηνά θα δοθούν οι οδηγίες για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όσους είχαν...

Google : Νέο χαστούκι από ΗΠΑ με αγωγή για χειραγώγηση του ανταγωνισμού

Οι γενικοί εισαγγελείς 38 Πολιτειών των ΗΠΑ και αμερικανικών εδαφών υπέβαλαν σήμερα αγωγή εναντίον της Google για παραβίαση της...

Πρέπει να διαβάσετε

Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

Την ικανοποίηση της ελληνική κυβέρνησης για το κείμενο συμπερασμάτων...

Ολυμπιακός: Φτιάχνει γυμναστήριο στα πρότυπα του NBA στο ΣΕΦ

«Κάτι νέο ετοιμάζεται στο ΣΕΦ» αναφέρει η ΚΑΕ Ολυμπιακός...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς