Με την προετοιμασία για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου να κορυφώνεται, το κλίμα παραμένει τεταμένο με τη φράση «κόκκινες γραμμές» να κυριαρχεί. Οι δηλώσεις από την Άγκυρα, όπως αυτή του Ερντογάν για «ολιστική προσέγγιση στο Αιγαίο» και η αναφορά του Φιντάν σε «σύνολο προβλημάτων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως το μειονοτικό και η αποστρατιωτικοποίηση, δεν δείχνουν να ενισχύουν την προοπτική παραγωγικών συζητήσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Στις προετοιμασίες για τη συνάντηση, η Αθήνα διατηρεί χαμηλές προσδοκίες, με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει ότι βρισκόμαστε ακόμα σε «προκριματικό στάδιο» και ότι οι βασικές αρχές της συζήτησης παραμένουν προς διερεύνηση. Αν και οι δύο ΥΠΕΞ έλαβαν εντολή να βρουν κοινό έδαφος, ξεκαθαρίζεται ότι είναι αδιανόητο να περιμένει κανείς συγκεκριμένα νούμερα ναυτικών μιλίων ή χάρτες στη συνάντηση αυτή.
Η πιθανότητα της συνάντησης να αποδειχθεί ιστορική είναι περιορισμένη, καθώς εάν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης, θα πρόκειται περισσότερο για ένα αναγκαίο πρώτο βήμα και όχι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σε περίπτωση αποτυχίας, είναι πιθανό να δούμε μία σειρά διεκδικήσεων από την Τουρκία, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στη διακοπή του διαλόγου και στη συνέχιση των χαμηλής ατζέντας συζητήσεων.
Η επίδραση της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν ξεπερνά το άμεσο πλαίσιο, καθώς θα καθορίσει και το περιεχόμενο της ατζέντας για τη συνάντηση κορυφής του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, ενορχηστρώνοντας τον οδικό χάρτη για τον Πολιτικό Διάλογο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Συνοπτικά, το κλίμα που επικρατεί στην προετοιμασία της συνάντησης και οι διαρκείς τουρκικές προκλήσεις, όπως οι τελευταίες αντί-ΝAVTEX που αφορούν σε ελληνικές έρευνες στο Αιγαίο, προμηνύουν προκλήσεις. Η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, ενώ η επερχόμενη συνάντηση αναδεικνύει τη σημασία του να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για το μέλλον του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Πηγή: tanea.gr