Η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αλλάξει τη στάση της σχετικά με τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, εγκρίνοντας εξαγωγές που ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Σπίγκελ». Αυτή η απόφαση προήλθε από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας και περιλαμβάνει την προμήθεια 100 αντιαεροπορικών πυραύλων και τορπιλών για το τουρκικό ναυτικό, καθώς και την προμήθεια υλικών για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και φρεγατών. Το υπουργείο Οικονομίας, που διευθύνεται από τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ, είναι υπεύθυνο για την έγκριση αυτών των εξαγωγών.
Σύμφωνα με τον κατάλογο του υπουργείου, η εταιρεία MBDA θα προμηθεύσει την Τουρκία με πυραύλους θαλάσσης-αέρος αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Thyssenkrupp θα παρέχει 28 τορπίλες SeaHake συνολικής αξίας 156 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, το κόστος των εγκεκριμένων εξαγωγών φτάνει τα 336 εκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2023, οι γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία ανήλθαν μόλις σε 1,22 εκατομμύρια ευρώ.
Η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας έρχεται σε μια στιγμή που έχουν αυξηθεί οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στην Τουρκία. Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει επισημάνει την προτεραιότητα του θέματος αυτού, το οποίο συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ερντογάν. Παρά τις διαψεύσεις του Τούρκου προεδρου σχετικά με μαζικές επιστροφές, οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη επαναπατρίσει 200 Τούρκους και έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν άλλοι 13.500.
Στο μέτωπο των Eurofighter, ωστόσο, δεν υπάρχουν εξελίξεις. Μετά την απόφαση των ΗΠΑ το 2019 να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, ο Ερντογάν είχε στραφεί στην αγορά 40 Eurofighter Typhoon, ενός μαχητικού που κατασκευάζεται σε συνεργασία Γερμανίας, Ισπανίας και Μεγάλης Βρετανίας. Ενώ οι άλλες δύο χώρες έχουν δώσει το πράσινο φως για την πώληση, η Γερμανία δεν έχει εγκρίνει τη διαδικασία, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στον Ερντογάν.
Αυτή η μεταστροφή στη γερμανική πολιτική υποδηλώνει μια αξιοσημείωτη αλλαγή προσέγγισης, καθώς το Βερολίνο περνά από μια περίοδο αυστηρών περιορισμών στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία σε μία κατάσταση όπου τα στρατιωτικά υλικά επιστρέφουν στο προσκήνιο, παρόλο που η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει προ κριτικής για τις πολιτικές της. Πηγή: tanea.gr