Οικονομία Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι κυρώσεις έχουν επιβληθεί από τη...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι κυρώσεις έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία και πώς έχει απαντήσει η Μόσχα

-

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η ΕΕ έχει δεσμευτεί να βάλει τέλος στην εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις είναι ουσιαστικά ποινές που επιβάλλονται από μια χώρα σε μια άλλη, σε περίπτωση που ενεργεί επιθετικά ή να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν την οικονομία μιας χώρας ή τα οικονομικά μεμονωμένων πολιτών, όπως κορυφαίων πολιτικών.

Είναι από τις πιο σκληρές ενέργειες που μπορούν να κάνουν τα έθνη, χωρίς να πάνε σε πόλεμο.

Το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παραδέχτηκε ότι η απόφαση δεν ήταν «χωρίς κόστος» αλλά είπε ότι ελήφθη «σε στενή συνεννόηση» με τους συμμάχους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022.

Η ΕΕ εισάγει επί του παρόντος το ένα τέταρτο του πετρελαίου της και το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, επομένως δεν έχει ανακοινώσει πλήρη απαγόρευση.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι θα στραφεί σε εναλλακτικές προμήθειες και θα επεκτείνει την καθαρή ενέργεια πιο γρήγορα, ελπίζοντας να κάνει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τη ρωσική ενέργεια «πολύ πριν από το 2030».

Η Γερμανία έχει ήδη βάλει σε αναμονή την άδεια για το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις της Δύσης

Οικονομικά μέτρα

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, περιορίζοντας την ικανότητά της να έχει πρόσβαση σε 630 δισεκατομμύρια δολάρια (470 δις £) από τα αποθέματά της.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης απαγορεύσει σε άτομα και επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών και το ταμείο περιουσίας της.

Ορισμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν επίσης από το διεθνές σύστημα Swift, το οποίο επιτρέπει την ομαλή διασυνοριακή μεταφορά χρημάτων. Η απαγόρευση θα καθυστερήσει τις πληρωμές που λαμβάνει η Ρωσία για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Άλλες κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνουν:

  • μεγάλες ρωσικές τράπεζες αποκλείστηκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, εμποδίζοντάς τις να έχουν πρόσβαση σε στερλίνα και πληρωμές
  • όλες οι ρωσικές τράπεζες θα παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία
  • το ρωσικό κράτος και οι μεγάλες εταιρείες δεν θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση ή να δανειστούν χρήματα στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου
  • θα τεθεί ένα όριο στις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι σε τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου

Η ΕΕ είπε επίσης ότι θα στοχεύσει το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και βασικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών εταιρειών.

Μεμονωμένες περιπτώσεις

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένης μιας «hit list» ισχυρών, πλούσιων επιχειρηματιών και γυναικών κοντά στο Κρεμλίνο, γνωστοί και ως ολιγάρχες.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ που κρατούνται στις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά θα δεσμευτούν. Οι ΗΠΑ τους έχουν επίσης επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία οκτώ ακόμη ολιγαρχών και αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του μεγιστάνα των επιχειρήσεων Alisher Usmanov.

Η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν ξεκινήσει μια υπερατλαντική ομάδα εργασίας για τον εντοπισμό και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ατόμων και εταιρειών που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζει την πώληση «golden visa», που επέτρεψαν σε πλούσιους Ρώσους να αποκτήσουν δικαιώματα διαμονής στη Βρετανία και οι βουλευτές πρόκειται να συζητήσουν το νομοσχέδιο για το οικονομικό έγκλημα, το οποίο στοχεύει στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου των συμμάχων του Πούτιν.

Εμπόριο με τη Ρωσία και ταξίδια

Περιορισμοί για προϊόντα που μπορούν να σταλούν στη Ρωσία έχουν ανακοινωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλους.

Αυτά περιλαμβάνουν αγαθά διπλής χρήσης – αντικείμενα που θα μπορούσαν να έχουν τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση, όπως χημικά ή λέιζερ.

Η ΕΕ θέλει να καταστήσει αδύνατη τη Ρωσία να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της. Απαγορεύει επίσης την πώληση αεροσκαφών και εξοπλισμού σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Οι ΗΠΑ ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τον Καναδά, απαγορεύοντας ρωσικές πτήσεις από τον εναέριο χώρο της. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης απαγορεύσει τα ιδιωτικά τζετ από τρίτες χώρες που έχουν ναυλωθεί από Ρώσους.

Η Λευκορωσία, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι βοήθησε στη ρωσική εισβολή, αντιμετωπίζει επίσης κυρώσεις από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εταιρείες στον «πόλεμο» των κυρώσεων

Μια μεγάλη γκάμα γνωστών εταιρειών, όπως τα McDonalds, η Coca Cola, τα Starbucks έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στη Ρωσία.

Οι Apple, Netflix, Zara, Mothercare, H&M και Jaguar Land Rover είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.

Τρεις από τις τέσσερις μεγάλες λογιστικές ομάδες – KPMG, EY και PricewaterhouseCoopers (PwC) – δήλωσαν ότι δεν θα έχουν πλέον εταιρείες στη Ρωσία και η κορυφαία δικηγορική εταιρεία Freshfields λέει ότι δεν θα συνεργάζεται πλέον με πελάτες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

Η αντίδραση της Μόσχας

Η Ρωσία υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση του ρουβλίου, το οποίο υποχώρησε 30% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή κυρώσεων.

Μπλόκαρε επίσης τις πληρωμές τόκων σε ξένους επενδυτές που κατέχουν κρατικά ομόλογα και απαγόρευσε στις ρωσικές εταιρείες να πληρώνουν τους μετόχους του εξωτερικού.

Η Ρωσία έχει σταματήσει τους ξένους επενδυτές που κατέχουν ρωσικές μετοχές και ομόλογα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων να πουλήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Η ΕΕ ανησυχεί ότι πολλοί πλούσιοι Ρώσοι μετατρέπουν τώρα τις αποταμιεύσεις τους σε ρούβλια σε κρυπτονομίσματα – όπως το Bitcoin – για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Πολλά από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτογράφησης στον κόσμο αρνούνται να επιβάλουν γενική απαγόρευση σε Ρώσους πελάτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει απειλήσει με δικές του κυρώσεις κατά της Δύσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μείωση ή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να εισέλθουν στον ρωσικό εναέριο χώρο ή να προσγειωθούν σε ρωσικά αεροδρόμια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μάντζος: Κατάφωρη προσβολή οι ναζιστικοί χαιρετισμοί στο εφετείο

Με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος,...

«Πάρτε σοβαρά τις απειλές Πούτιν για τα πυρηνικά»

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ...

Πολυτεχνειούπολη: Πώς συνέβη το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς

Από τους πιο σκληρούς κακοποιούς χαρακτηρίζεται από στελέχη της Ασφάλειας Αττικής ο 30χρονος Αλβανός που φέρεται να είχε ηγετικό...

ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ: Προκλητική η ανοχή της Αστυνομίας στους νεοναζί στο εφετείο

«Η λέξη ανοχή είναι μικρή για να περιγράψει τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στους νεοναζί, σήμερα στο Εφετείο», τόνισε...

Τι αποφασίστηκε στο Μαξίμου για το νέο δακτύλιο – Ποια οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας

Δραστική μείωση των εξαιρέσεων στις άδειες δακτυλίου που χορηγεί η αστυνομία -κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για μείωση...

Νεκρός στα αζήτητα του «Ελπίς» ο 41χρονος μηχανολόγος που αναζητούσε η Αγγελική Νικολούλη

Ο Διονύσης Καλογερόπουλος 41 χρόνων, εντοπίστηκε από την έρευνα της εκπομπής «Φως στο Τούνελ», νεκρός στα ψυγεία του νοσοκομείου «Ελπίς»...

Πρέπει να διαβάσετε

«Πάρτε σοβαρά τις απειλές Πούτιν για τα πυρηνικά»

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι πρέπει...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς