Ελλάδα PΜΙ: Eξαγορά της Fertin Pharma – Στα 685 εκατ....

PΜΙ: Eξαγορά της Fertin Pharma – Στα 685 εκατ. ευρώ το τίμημα

-

Την εξαγορά της Fertin Pharma A/S, κορυφαίας εταιρείας στην ανάπτυξη και την παραγωγή καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων ευεξίας, ανακοίνωσε η Philip Morris International (PMI), κάνοντας ακόμη ένα σημαντικό βήμα για ένα μέλλον χωρίς καπνό.

Στόχος της PMI είναι το 2025 το 50% των καθαρών εσόδων της να προέρχονται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα, και 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ εσόδων από προϊόντα πέρα από τη νικοτίνη.

Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα, η Παπαστράτος ανακοίνωσε πρόσφατα τη στρατηγική της για Βιώσιμη Ανάπτυξη και στόχο το 1,5 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές μέχρι το 2025.

Το τίμημα της εξαγοράς της Fertin Pharma ανέρχεται σε 685 εκατ. ευρώ (5,1 δισ. κορώνες Δανίας), ενώ το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Ποια είναι η Fertin Pharma

Με έδρα στην πόλη Vejle της Δανίας, η ιδιωτική εταιρεία Fertin Pharma αποτελεί κορυφαίο οργανισμό που ειδικεύεται στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων προς μάσηση, pouches (σακουλάκια που τοποθετούνται στο στόμα), δισκίων που υγροποιούνται στην στοματική κοιλότητα, και άλλων συστημάτων για από του στόματος λήψη, μέσω των οποίων χορηγούνται δραστικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης.

Με περισσότερους από 850 υπαλλήλους – ανάμεσά τους και 80 επιστήμονες- και δραστηριότητες στη Δανία, τον Καναδά και την Ινδία, η Fertin Pharma είχε το 2020 καθαρά έσοδα ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Η Fertin Pharma και οι εργαζόμενοί της θα μεταφέρουν σημαντική επιστημονική εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη καινοτόμων εναλλακτικών του τσιγάρου στη PMI, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του διεθνούς ομίλου.

Το 2020 η Fertin Pharma παρήγαγε σχεδόν τρία δισεκατομμύρια προϊόντα θεραπείας υποκατάστασης της νικοτίνης (Nicotine Replacement Therapy), υποστηρίζοντας περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια άτομα, προκειμένου να μειώσουν ή να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα.

Η εταιρεία ανήκε έως το 2017 στο δανέζικο group Bagger-Sørensen, που έχει παρουσία στο επιχειρείν από το 1915 όταν ίδρυσε τον όμιλο Dandy, εστιάζοντας στην παραγωγή καραμέλας και τσίχλας.

Το 1978, ο όμιλος Bagger-Sørensen εξαγόρασε την εταιρεία Fertin γνωστή για τις τσίχλες V6. Το 2001 ιδρύθηκε η Fertin Pharma ως ανεξάρτητη θυγατρική εντός του ομίλου και η επιχείρηση προϊόντων τσίχλας Dandy, όπως και το σήμα V6, πουλήθηκαν στην πολυεθνική Cadbury Schweppes (σήμερα Mondelez).

Έναν χρόνο πριν, το 2000, η Fertin είχε λανσάρει την πρώτη τσίχλα νικοτίνης.

Η EQT, μια παγκόσμια επενδυτική επιχείρηση με 67 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, απέκτησε μερίδιο 70% στην Fertin Pharma το 2017, με το group Bagger-Sørensen να παραμένει μέτοχος κατά 30%.

Γιατί προχωρά η PMI στην εν λόγω εξαγορά;

Η εξαγορά της Fertin Pharma είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για ένα μέλλον χωρίς καπνό, κύρια αποστολή της Philip Morris International. Με αυτήν, η PMI επιταχύνει την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου και ενισχύει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των εναλλακτικών προϊόντων της.

Το ευρύ χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών της Fertin Pharma, το εξελισσόμενο επιχειρηματικό μείγμα της και η τεχνογνωσία παγκόσμιας κλάσης που διαθέτει θα εμπλουτίσουν την καινοτόμα ανάπτυξη της PMI, επιταχύνοντας και διευρύνοντας την ανάπτυξη στοματικών προϊόντων, ενώ θα υποστηρίξουν, παράλληλα, την επίτευξη του στόχου της για το 2025, σύμφωνα με τον οποίο το 50% των καθαρών εσόδων της θα προέρχονται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα, και 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ εσόδων από προϊόντα πέρα από τη νικοτίνη.

Αυτή είναι μια φυσική εξέλιξη για την Philip Morris International που αναμένεται να επιταχύνει την πορεία της  προς ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Η εξαγορά της Fertin Pharma και η δυνατότητα επέκτασης σε προϊόντα διαφορετικά από εκείνα του καπνού και της νικοτίνης συνάδει με αυτό το όραμα.

Τι σημαίνει αυτή η εξαγορά για την Παπαστράτος;

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που δημόσια ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων λειτουργίας της. Συγκεκριμένα, συνδέεται με τον 1ο Πυλώνα – Καινοτομία Προϊόντων, σύμφωνα με τον οποίο η Παπαστράτος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος  των καινοτόμων προϊόντων νικοτίνης είναι καθοριστικής σημασίας στη μάχη κατά του τσιγάρου, δεσμεύεται ότι:

·        Μέχρι το 2025, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο, είτε διακόπτοντάς το, είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα.

·        Μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων της Παπαστράτος θα προέρχεται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τσίπρας: Αυτό είναι το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στην δημοσιότητα δόθηκε το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Για το έτος χρήσης 2019, δήλωσε εισοδήματα...

Σοκάρει η Μαρία Ιωαννίδου: «Χάνουμε ένα μεγάλο ηθοποιό, αλλά είναι ψυχικά άρρωστος ο Πέτρος Φιλιππίδης»

Χειμαρρώδης ήταν η Μαρία Ιωαννίδου μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι #not» με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του...

Τρόμος για τον Τζόρτζεβιτς: Ληστές μπήκαν στο σπίτι του ενώ αυτός βρισκόταν μέσα

Εφιαλτική βραδιά έζησαν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και η σύζυγός του, που λίγο έλειψε να έλθουν αντιμέτωποι με τους διαρρήκτες...

Επικίνδυνος ιός στα κινητά – Ποιες εφαρμογές πρέπει να διαγράψετε

Δυστυχώς στις μέρες μας το malware βρίσκει πολλούς τρόπους να εισέλθει στη συσκευή μας, με έναν από αυτούς να είναι και...

Είναι γεγονός το πρώτο υδατοδρόμιο στις Κυκλάδες

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι έλεγχοι για την Άδεια Ίδρυσης του Υδατοδρομίου Ίου και ήδη ξεκίνησε, με υπογραφή του αρμόδιου Υφυπουργού...

«Οσο λιγότερο φαινόμουν, τόσο το καλύτερο»

Μια δολοφονία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για ένα ζήτημα που η - συντηρητική...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς