Ελλάδα Πιθανά τα τοπικά lockdown στα νησιά κατά τους ειδικούς...

Πιθανά τα τοπικά lockdown στα νησιά κατά τους ειδικούς – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

-

Δεν λέει να σταματήσει η εμφάνιση νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, καθώς χτες ανακοινώθηκε πως 12 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο μετά από σύσκεψη στον θάλαμο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως στην Ξάνθη υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με την πανδημία με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται ακόμη στην καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο από αύριο η προσοχή θα πέσει και στα νησιά με το «άνοιγμα» των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Παρ΄όλο που όσοι θα έρθουν στη χώρα μας θα ακολουθήσουν μία σειρά από οδηγίες στις οποίες ούτε ψέματα θα μπορούν να πουν εύκολα, ούτε θα γνωρίζουν αν θα περάσουν από τεστ φθάνοντας στη χώρα μας, οι ειδικοί θεωρούν πως ενδεχομένως να υπάρξει έξαρση του ιού.

Κι ενώ όπως αναφέρουν υπάρχει πλάνο για την στιγμή που θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων σε κάποιο νησί, το οποίο μάλιστα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να απομονώσει και να απομακρύνει τα ύποπτα κρούσματα, δεν είναι απίθανο να τεθεί ακόμη και τοπικό lockdown.

Βέβαια σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα τοπικό lockdown δεν θα έρθει από την μία μέρα στην άλλη, αλλά πιθανώς στην περίπτωση που παρουσιαστούν και σε κάποιο νησί εικόνες… Εχίνου.

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως ούτε η Ελλάδα θα γλιτώσει από αυτό.

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι με την ημερομηνία όπου το δεύτερο κύμα θα κάνει την εμφάνισή του.

Μερικοί θεωρούν πως ο Σεπτέμβριος είναι ο επικρατέστερος μήνας, άλλοι πιστεύουν πως η έξαρση του κοροναϊού στη χώρα μας θα έρθει αργότερα, δηλαδή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που το περιμένουν μέσα στο… καλοκαίρι.

Πώς θα έρθουν οι τουρίστες στη χώρα μας

Την διαδικασία που θα ακολουθήσουν όσοι θελήσουν να επισκεφτούν τη χώρα μας περιέγραψε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής όποιος έρχεται θα πρέπει να συμπληρώσει μία φόρμα online 48 ώρες πριν.

«Συμπληρώνει την φόρμα, παίρνει ένα email με ένα κωδικό ωστόσο δεν γνωρίζει αν θα τεσταριστεί ή όχι» ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως είναι καλύτερο να μην γνωρίζουν ποιοι θα τεσταριστούν από τον ΕΟΔΥ μόλις φτάσουν στη χώρα μας.

Μαγιορκίνης: Τι θα γίνει αν εντοπιστεί σειρά κρουσμάτων στα νησιά

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ώστε όταν εντοπίζονται κρούσματα στα νησιά, να απομονώνονται.

Το πλάνο είναι: Ιχνηλάτηση, απομόνωση, τεστ

Αν ωστόσο συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού, τότε θα δίνονται οδηγίες και θα γίνεται επιτήρηση των μέτρων.

Ο καθηγητής τόνισε πως το τοπικό lockdown είναι σχετικά απίθανο γιατί θα είναι εύκολο να περιοριστεί ο ιός με τα παραπάνω μέτρα.

«Δεν αποκλείεται όμως αν δούμε κατάσταση σαν τον Εχίνο, να προχωρήσουμε σε τοπικό lockdown», ανέφεραν ο καθηγητής.

Σχετικά με το δεύτερο κύμα, ο καθηγητής τόνισε πως δεν περιμένει αυτό να είναι Σεπτέμβριο, αλλά θα εξαρτηθεί πολύ από το πόσο θα τηρήσουμε τα πρωτόκολλα μέχρι να έρθει το εμβόλιο.

«Θα έχουμε χαλάρωση και μαζί με την χαλάρωση θα έρθει και η συγκυρία και θα έχουμε το δεύτερο κύμα», ανέφερε δίνοντας συμβουλές για όσους κάνουν διακοπές.

Συμβουλές:

  • Να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους
  • Να αποφύγουμε να επισκεφτούμε όλοι μαζί σε μία παραλία

Σύψας: Τι σημαίνει το τοπικό lockdown

Ούτε με την σειρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown σε νησί.

Ο καθηγητής τόνισε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί.

«Μπορεί να κλείσουμε νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις» είπε συγκεκριμένα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη.

Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί – Το κακό και το καλό σενάριο

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής μίλησε και για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, πράγμα το οποίο μπορεί να σημαίνει πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην αποκτήσουμε ποτέ ανοσία.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται περί σεναρίου μετάλλαξης του κοροναϊού, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί προς το καλό και το κακό.

«Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος.

Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί» τόνισε και πρόσθεσε πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη.

«Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού.

Πότε θα έχουμε εμβόλιο στο… φαρμακείο της γειτονιάς μας

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μη ύπαρξης εμβολίου από αυτό το καλοκαίρι κι έπειτα, ο Λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο.

«Για να έχουμε εμβόλιο γίνονται κλινικές μελέτες. Μια κλινική μελέτη μπορεί να είναι επιτυχημένη αλλά μπορεί και να αποτύχει. Συνήθως οι κλινικές μελέτες αποτυγχάνουν. Μπορεί οι κλινικές μελέτες να μην δώσουν καλά αποτελέσματα ή να βρεθούμε με ένα εμβόλιο με πολλές παρενέργειες. Τίποτα δεν είναι βέβαιο», είπε επισημαίνοντας πως κατά την εκτίμηση του εφόσον οι κλινικές μελέτες δώσουν θετικά αποτελέσματα με ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο, το να το έχουμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας και να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από έναν χρόνο από τώρα.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Νεκρός σε τροχαίο 85χρονος μοτοσικλετιστής

Ένας 85χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην επαρχιακή οδό διασταύρωσης αεροδρομίου –...

Ποινικολόγος για Γλυκά Νερά: Ο πιλότος μπορεί να μειώσει πολύ την ποινή του

Η εξιχνίαση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά με θύμα την 20χρονη Καρολάιν, σόκαρε το πανελλήνιο, καθώς ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο 32χρονος...

Νέος σε ηλικία ο δράστης που επιτέθηκε στην καθαρίστρια

Σοκ προκαλεί η νέα μαρτυρία που βλέπει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το βιασμό της 50χρονης γυναίκας στα...

«Ο Μάικλ Τζόρνταν δεν μπορούσε να με μαρκάρει»

Ο παλαίμαχος σταρ του ΝΒΑ, Γκάρι Πέιτον, βρέθηκε φιλοξενούμενος σε γνωστό podcast και αναφέρθηκε στην κόντρα του με τον...

Αυστραλιανό Όπεν : Επική νίκη-πρόκριση του Τσιτσιπά στον 3ο γύρο

Ύστερα από τρομερή μάχη 4 ωρών και 32 λεπτών, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν ο νικητής στο ματς με τον...

Βουλή : Live η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021

Το βράδυ της Τρίτης, με την ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021. Στο...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς