Ελλάδα Παρέμβαση – βόμβα από την Αυτοδιαχείριση κατά της Orfium

Παρέμβαση – βόμβα από την Αυτοδιαχείριση κατά της Orfium

-

Σημαντικές νομικές ενέργειες καταγράφονται στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, με την Αυτοδιαχείριση και αυτή τη φορά, να αναλαμβάνει δράση, στο πλαίσιο της προάσπισης των -αυτονόητων σε όλη την Ευρώπη- αρχών διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο της συλλογικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αυτοδιαχείριση κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της πράξης νομιμότητας της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, με την οποία η εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων Orfium που λειτουργεί ήδη ως κερδοσκοπική Α.Ε., εκκινεί τη δραστηριότητά της στην ελληνική επικράτεια ως νέα Ανεξάρτητη Οντότητας Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, στον εν λόγω κλάδο μπορούν να λειτουργούν, είτε Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) που είναι αυτοδιαχειριζόμενοι, μη κερδοσκοπικοί φορείς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων -όπως σε όλη την Ευρώπη στη συντριπτική πλειοψηφία τους- είτε Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης (ΑΟΔ) πνευματικών δικαιωμάτων που λειτουργούν σε κερδοσκοπική βάση.

Το σκεπτικό της αίτησης

Στην αίτηση ακύρωσης επισημαίνεται ότι το υπάρχον εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΑΟΔ είναι ιδιαίτερα προβληματικό και αντίθετο προς τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου, καθώς έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς πλήρους ανυπαρξίας ελέγχου της συμμόρφωσής τους. Αυτή δε η επιλογή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/26 που διέπει τη λειτουργία των φορέων συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Τονίζεται, μάλιστα, ότι, ενώ οι ΟΣΔ, όπως είναι η Αυτοδιαχείριση, ορθά υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους τήρησης διαφάνειας από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν ισχύει το ίδιο και για τις ΑΟΔ, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η ORFIUM.

Η στρέβλωση αυτή, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την προστασία των συμφερόντων των Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και για την προάσπιση του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού στον τομέα της διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Χωρίς έλεγχο!

Επιπλέον, ενώ οι ΟΣΔ αδειοδοτούνται κατόπιν αυστηρού ελέγχου των εγγυήσεων για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους, αυτό δεν ισχύει για τις ΑΟΔ, παρά μόνον όταν αυτές οι οντότητες αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά.

Αυτή η αναντιστοιχία αντίκειται εξίσου στην Ευρωπαϊκή Οδηγία, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την επιλογή της ελληνικής Πολιτείας να προβεί νομοθετικά σε αυτήν τη διακριτική μεταχείριση.

Η Αυτοδιαχείριση, εκπροσωπούμενη από τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρο κ. Πάνο Λαζαράτο, ζητά από το ΣτΕ να μεταφέρει την υπόθεση με προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ενεργειακή κρίση: «Γεννά» νέα κινήματα αντίστασης

Η Josina, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, πήρε μια απόφαση, δεν πρόκειται να πληρώσει το λογαριασμό της ενέργειας. Είναι μία από...

Κίνα: 80.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί Χαϊνάν μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κοροναϊού

Περισσότεροι από 80.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί Χαϊνάν στη νότια Κίνα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της Covid που...

Τι καιρό θα κάνει τον Δεκαπενταύγουστο

Ο καιρός χειροτέρεψε ήδη από σήμερα Κυριακή, όπως μας είχε προειδοποιήσει η ΕΜΥ, ενώ καλοκαιρινά μπουρίνια έπληξαν περιοχές στα...

Μάντζος για Ρωμανό: Κύριε Μητσοτάκη, θα παραμείνει στη θέση του;

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στον απόηχο των αποκαλύψεων και των χειρισμών της υπόθεσης με τις υποκλοπές. Μετά τη δήλωση...

Αρπαγή 10χρονης: Φρίκη από τις νέες καταγγελίες για την 33χρονη

Νέες καταγγελίες αναφορικά με την 33χρονη γυναίκα, η οποία έχει προφυλακιστεί για την απαγωγή της 10χρονης στη Θεσσαλονίκη, έρχονται...

Εκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για το «Olympus»

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με την υπόθεση του πλοίου “Olympus” που θα πραγματοποιούσε...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς