Ελλάδα Πανελλαδικές : Βουτιά των βάσεων στις ιατρικές σχολές

Πανελλαδικές : Βουτιά των βάσεων στις ιατρικές σχολές

-

Πτώση βάσεων στις Ιατρικές Σχολές της χώρας, που μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, φαίνεται ότι θα έχουμε φέτος, κατά την τελική βαθμολογική αξιολόγηση μιας χρονιάς που κυριολεκτικά «πάγωσε» στη μέση της, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Για πρώτη φορά μάλιστα αναμένουμε φέτος τμήμα Ιατρικής Σχολής της χώρας να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια.

Ετσι, με την πρόβλεψη μιας γενικής καθοδικής πορείας των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ, μπαίνουμε στην εβδομάδα ανακοίνωσης των τελικών στοιχείων από το υπουργείο Παιδείας, τα οποία αναμένονται από την Τετάρτη 26 Αυγούστου έως την Παρασκευή 28 του μήνα.

Παράλληλα όμως πονοκέφαλο έχει προκαλέσει αυτές τις ημέρες στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία φέρεται ότι δικαιώνει τους γονείς των μαθητών που διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα φέτος το καλοκαίρι και έλαβαν συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Φαίνεται ωστόσο ότι ο υπολογισμός του ποσοστού αυτού ήταν λάθος, καθώς επελέγη η μέθοδος του γενικού μέσου όρου σε όλες τις σχολές, ενώ σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση θα ήταν πιο δίκαιο να προσδιορίζεται ανά περίπτωση.

Κατά τα άλλα και όπως προαναφέρθηκε, φέτος αναμένεται μεγάλη πτώση στις βάσεις των Ιατρικών Σχολών όπως γενικότερα στις Σχολές Υγείας του 3ου επιστημονικού πεδίου, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσαν πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικούν τις σχολές αυτές είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Αντίθετα, μικρή πτώση βάσεων αναμένεται στις Νομικές Σχολές.

Τα παραπάνω είναι συνέπεια του νέου τρόπου υπολογισμού των μορίων, που θα επιφέρει μάλιστα εντυπωσιακό αριθμό ισοψηφίων στις βαθμολογίες, του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και της μείωσης του αριθμού των διαγωνιζομένων στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και στις Σπουδές Υγείας.

 

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο αναμένεται:

  • Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, σταθερότητα και οριακές πτώσεις σε Νομικές και Ψυχολογίες. Εντυπωσιακή θα είναι η πτώση σε όλες τις υπόλοιπες σχολές η οποία θα υπερβεί τα 1.000 μόρια στα περιφερειακά τμήματα του συγκεκριμένου πεδίου.
  • Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, καθώς ο αριθμός των εισακτέων είναι μεγαλύτερος από εκείνον των υποψηφίων. Κάτω από τη βάση θα είναι όμως όλα τα τμήματα των Μαθηματικών εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
  • Στο 3ο πεδίο των Ιατρικών Επιστημών επίσης εντυπωσιακή και ιστορική θα είναι η πτώση στις Ιατρικές Σχολές, η οποία αναμένεται ότι θα φτάσει τα 800 μόρια. Η πτώση οφείλεται στη δυσκολία της Βιολογίας και στη μείωση του αριθμού των διαγωνισθέντων με το νέο σύστημα καθώς πολλοί απόφοιτοι επέλεξαν το παλαιό σύστημα.
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής, φαίνονται ανοδικές τάσεις 200-300 μορίων στα τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων λόγω μετακίνησης πολλών υποψηφίων προς αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Oruc Reis : Επέστρεψε στην Αττάλεια υπό τον φόβο των κυρώσεων

Μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα παράνομων ερευνών, επέστρεψε τα ξημερώματα της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου, στο λιμάνι της Αττάλειας, στις...

Δερμιτζάκης : Επικίνδυνη ενδεχόμενη διασπορά κοροναϊού στις μικρές κοινωνίες

Για την πορεία του κορonaϊού στη χώρα μας μίλησε το πρωί της Δευτέρας (30/11) ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης...

Διπλωματική κρίση μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου – Εκατέρωθεν απελάσεις πρεσβευτών

Διπλωματική κρίση ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για ιστορικά γεγονότα του αφορούν το 1918. Η...

Κοροναϊός : Ελεγχοι για την τήρηση των μέτρων – 1.749 παραβάσεις το Σάββατο

Πρόστιμα συνολικού ύψους 521.550 ευρώ και 15νθήμερο «λουκέτο» σε δύο επιχειρήσεις επιβλήθηκαν εξαιτίας 1.773 περιπτώσεων παράβασης των περιοριστικών μέτρων...

ΠΟΕΔΗΝ : Τρεις ιερωμένοι και 53 ακόμη ασθενείς νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό

«Ελάτε να δείτε την ταλαιπωρία των ασθενών» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, απαντώντας σε μηνύματα που δέχεται...

Μητσοτάκης: Πεδίο κομματικών πειραματισμών το Πολυτεχνείο εν μέσω πανδημίας

Αδιανόητο χαρακτήρισε το γεγονός τα κόμματα να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης για το Πολυτεχνείο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τα...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς