Κόσμος Ουκρανία: Μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία...

Ουκρανία: Μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία – Τι θα χρειαστεί;

-

Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 23 ημέρες πριν, πολλοί θεώρησαν ότι η Ρωσία θα πετύχει μία γρήγορη νίκη, καθώς είναι δεδομένο ότι υπερέχει σε στρατιωτική δύναμη. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει συμβεί.

Αυτή η εξέλιξη έχει εγείρει το ερώτημα αν μπορεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, κι αν ναι, τι θα χρειαστεί για να το πετύχει. Υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ απάντησαν στο πώς μπορεί να γίνει αυτό σε δηλώσεις τους στο NPR.

Αν και η Ρωσία έχει καταλάβει τη νότια πόλη Χερσώνα, ο στρατός και οι πολίτες της Ουκρανίας εμπόδισαν τον ρωσικό στρατό να πάρει τον έλεγχο άλλων μεγάλων πόλεων. Η Ρωσία έχει επίσης υποστεί σημαντικές απώλειες, με συντηρητικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 7.000 θανάτους στρατιωτών, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι λόγοι της ρωσικής στασιμότητας

Ο λόγος για την έλλειψη επιτυχίας της Ρωσίας στα πεδία των μαχών ξεκίνησε πριν από την έναρξη της εισβολής και μπορεί να αποδοθεί σε συστημικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, της κακής προετοιμασίας και κακών εκτιμήσεων, δήλωσε ο Στίβεν Χόρελ, συνεργάτης του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA).

Ο Χόρελ, πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ, πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είδε την επίθεση στην Ουκρανία να εκτυλίσσεται με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό, τι περίμενε.

«Νομίζω ότι ο Πούτιν πίστευε αληθινά τα πράγματα που είπε σχετικά με το καλωσόρισμα του ουκρανικού λαού», είπε ο Χόρελ στο NPR. «Απλώς δεν κατάλαβαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις του 2022 είναι πολύ διαφορετικές από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις του 2014 όταν προσάρτησαν την Κριμαία και ξεκίνησαν τις περιπέτειές τους στην ανατολική Ουκρανία».

Αυτές οι προηγούμενες επιθέσεις από τη Ρωσία παρείχαν στους Ουκρανούς εκπαίδευση στο πεδίο της μάχης και τους επέτρεψαν να εντοπίσουν και να προσαρμοστούν γρήγορα στις ελλείψεις, τόνισε ο Χόρελ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία επίσης είναι αντιμέτωπη με υλικοτεχνικά προβλήματα αυτή τη φορά.

Η Ρωσία μπορεί «σίγουρα να αποτύχει»

Έχοντας υπόψη του αυτούς τους παράγοντες ο Χόρελ υποστήριξε ότι η Ρωσία μπορεί «σίγουρα να αποτύχει» είτε εξαιτίας της αποτυχίας να φτάσει τους στρατηγικούς στόχους της είτε μετά από μια στρατιωτική ήττα ή και τα δύο.

Η Ρωσία θέλει να ελέγξει την Ουκρανία και να είναι ένα κράτος που δεν θα σχετίζεται με τη Δύση, αλλά ο Χόρελ υποστήριξε ότι ο ουκρανικός λαός είχε δείξει ότι η εισβολή από μόνη της δεν θα εξαφάνιζε τα δυτικά ιδανικά του. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν θα δεχόταν έναν πρόεδρο που θα είχε επιλεχθεί από τη Ρωσία.

«Αυτό έχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα να συμβεί τώρα», είπε ο Χόρελ. «Και για την Ουκρανία θα ορίζαμε ως νίκη την πλήρη εκδίωξη των Ρώσων εισβολέων, όχι μόνο αυτή την πρόσφατη εισβολή, αλλά να επιστρέψουν τα σύνορα στο 2014 πριν προσαρτηθεί παράνομα η Κριμαία».

Ο πόλεμος μπορεί να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα

Από τη δική του μεριά ο Μπεν Χότζες, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής είπε ότι με βάση την εμπειρία του και τις αναφορές για ρωσικές ελλείψεις πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού, ο πόλεμος μπορεί να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Η πρόκληση της χρονικής διάρκειας (σ.σ. του πολέμου) για τη Ρωσία δεν είναι μόνο στρατιωτική», έγραψε ο Χότζες στην ανάλυσή του την Τρίτη. «Οι επιπτώσεις των κυρώσεων αυξάνονται —η Ρωσία μπορεί σύντομα να αθετήσει την πληρωμή 150 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους σε ξένο νόμισμα— και η ρωσική εσωτερική δυσαρέσκεια αυξάνεται επίσης».

Ο Χότζες είπε ότι οι ΗΠΑ και άλλες Δυτικές δυνάμεις έπρεπε να κινηθούν «επειγόντως» για να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη κατά της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία την Τρίτη, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της βοήθειας μόνο την περασμένη εβδομάδα σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για «αντιαεροπορικά, αντιαρματικά και αντιτεθωρακισμένα συστήματα, καθώς και φορητά όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας επί τόπου αυτή τη στιγμή στον αγώνα για την υπεράσπιση της χώρας τους».

Για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Αλλά αυτό στο οποίο εξακολουθούν να αντιτίθενται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι η θέσπιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Αυτό είναι κάτι που η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει ως επιλογή.

«Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι στο τραπέζι. Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γίνει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», είπε ο Γιοβάνοβιτς στο NPR. «Νομίζω ότι έχουμε πολλούς έξυπνους ανθρώπους στο Πεντάγωνο που μπορούν να βρουν τρόπους να το κάνουν αυτό με τρόπο που είναι λιγότερο επικίνδυνος».

Συμπερασματικά, όμως, η Γιοβάνοβιτς είπε ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο.

«Η Ρωσία μπορεί να επικρατήσει στρατιωτικά, αλλά θα υπάρξει αντίσταση και θα είναι άσχημα για οποιονδήποτε Ρώσο επιχειρήσει να επιβάλει τη θέλησή του στην Ουκρανία», είπε η Γιοβάνοβιτς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

«Πάντα να κοιτάζετε ψηλά»

«Πάντα να κοιτάτε ψηλά», την έλεγε συχνά αυτή τη φράση, ένα συμπύκνωμα σοφίας και μυστηρίου, όσο μακριά μπορεί να...

ΑΑΔΕ: Πιτσαρία με αδήλωτο τζίρο 635.000 ευρώ

Συνεχίζονται σε δύο επίπεδα οι σαρωτικοί έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).  Πλέον των καθημερινών, επιτόπιων επισκέψεων σε...

Πατέρας βρήκε το γιο του κρεμασμένο

Τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην συνοικία Αμπελάκια στα Τρίκαλα, με αυτοκτονία νεαρού άνδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του trikaladay,...

Ενεργειακή κρίση: «Γεννά» νέα κινήματα αντίστασης

Η Josina, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, πήρε μια απόφαση, δεν πρόκειται να πληρώσει το λογαριασμό της ενέργειας. Είναι μία από...

Η «Ευρώπη-Φρούριο», οι πρόσφυγες, η Λευκορωσία, η Πολωνία και οι πολιτικοί υπολογισμοί

Η εποχή που η Άνγκελα Μέρκελ μπορούσε να υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περίπου υποχρέωση να υποδεχτεί πρόσφυγες...

NBA : Οι Γουόριορς άλωσαν το Λος Άντζελες – Νίκησαν τους Λέικερς με 115-113

Εντυπωσιακοί οι Γουόριορς, επέστρεψαν από το -19 στο Λος Άντζελες κόντρα στους Λέικερς και πήραν τη νίκη με 115-113,...

Πρέπει να διαβάσετε

«Πάντα να κοιτάζετε ψηλά»

«Πάντα να κοιτάτε ψηλά», την έλεγε συχνά αυτή τη...

ΑΑΔΕ: Πιτσαρία με αδήλωτο τζίρο 635.000 ευρώ

Συνεχίζονται σε δύο επίπεδα οι σαρωτικοί έλεγχοι της Ανεξάρτητης...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς