Κόσμος Ουκρανία: Αγώνας δρόμου για ενίσχυση της αεράμυνας

Ουκρανία: Αγώνας δρόμου για ενίσχυση της αεράμυνας

-

Η Ρωσία χάνει έως και 2.000 άνδρες για κάθε 100 μέτρα που κερδίζει σε επιθέσεις ανθρώπινου κύματος στην Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Οι υπολογισμοί αυτοί ανακοινώθηκαν έπειτα από μια ημέρα κατά την οποία οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν να εξοπλίσουν την Ουκρανία κατά της ρωσικής επίθεσης, ιδίως της εναέριας απειλής, εν μέσω αναφορών ότι το Κρεμλίνο συγκεντρώνει μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά και επιθετικά ελικόπτερα στα δυτικά σύνορά του. Την ίδια ώρα οι ρωσικοί πύραυλοι έπεφταν βροχή στην Ουκρανία, πλήττοντας μεταξύ άλλων και το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της.

Ακολουθώντας ένα μοτίβο βαρέων βομβαρδισμών ύστερα από ουκρανικά πολεμικά ή διπλωματικά κέρδη, η Ρωσία εκτόξευσε 36 πυραύλους τις πρώτες πρωινές ώρες, ανέφερε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Αξιωματούχοι της συμμαχίας του ΝΑΤΟ είχαν συναντηθεί την προηγούμενη ημέρα για να σχεδιάσουν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. Οι πύραυλοι προκάλεσαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και προσγειώθηκαν σε όλη την Ουκρανία.

Με ακρίβεια λέιζερ

Ο Λόιντ Οστιν, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι «εστιασμένο με ακρίβεια λέιζερ» στην παροχή εξοπλισμού που θα αποδειχθεί αποφασιστικός στο πεδίο της μάχης, δίνοντας στο Κίεβο τη δυνατότητα να απωθήσει τη Ρωσία τους επόμενους τρεις μήνες.

«Μας είδατε να προχωρούμε στην παροχή Bradleys, Marders (οχήματα μάχης πεζικού), αρμάτων μάχης Leopard και μιας σειράς από άλλα πράγματα… που νομίζω ότι θα κάνουν μια αρκετά σημαντική διαφορά», δήλωσε σε συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να διοχετεύει μεγάλο αριθμό πρόσθετων στρατιωτών στη μάχη. Οι περισσότεροι είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι και, εξαιτίας αυτού, τους βλέπουμε να έχουν πολλές απώλειες». Και αυτό εξηγεί και τους υπολογισμούς των υπηρεσιών του ΝΑΤΟ για τον τεράστιο αριθμό ρώσων στρατιωτών, 2.000, που χάνονται προκειμένου να καταληφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις 100 μέτρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κάνουν αγώνα δρόμου για να προμηθεύσουν την Ουκρανία με προηγμένα συστήματα αεράμυνας πριν από μια τεράστια, όπως υπολογίζεται, ρωσική αεροπορική επίθεση που αναμένεται την άνοιξη. Εχει καταγραφεί ότι υπάρχει «πολλή δράση στα σύνορα, πολλές προετοιμασίες» ρωσικών βομβαρδιστικών, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη να παραδοθεί εξοπλισμός στην Ουκρανία και να ανανεωθούν οι προμήθειες πυρομαχικών, οι οποίες εξαντλούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Πύραυλοι Πάτριοτ

«Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις είναι αρκετά αραιωμένες, κουρελιασμένες και πολύ αποθαρρυμένες, οπότε η καλύτερη ένδειξη είναι ότι θα προσπαθήσουν να στραφούν σε αερομαχίες», παρατήρησε αμερικανός αξιωματούχος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ολλανδία προσπαθούν να επιταχύνουν την παράδοση συστοιχιών πυραύλων Πάτριοτ στην Ουκρανία, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία προμηθεύουν πυραύλους SAMP/T ή Mamba. Εχουν επίσης υποσχεθεί NASAMS, προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφανείας – αέρος, που μπορούν να αναγνωρίζουν, να εμπλέκουν και να καταστρέφουν αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε τη συμμαχία για «αγώνα δρόμου στον εφοδιασμό» προκειμένου να μεταφερθούν πυρομαχικά και πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες. Τα οπλοστάσια έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα πυρομαχικών, όπως βλήματα πυροβολικού, τα οποία εκτοξεύονται με ρυθμό 5.000 την ημέρα από την Ουκρανία, και ο χρόνος αναμονής για παραγγελίες πυρομαχικών έχει αυξηθεί από 12 σε 28 μήνες, καθώς οι αμυντικές βιομηχανίες πασχίζουν να ανταποκριθούν στις απαιτούμενες προμήθειες.

40.000 στρατιώτες

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η συμμαχία «ενισχύει την αποτροπή και την άμυνά μας» θέτοντας 40.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας. Ο αριθμός των μονάδων μάχης θα διπλασιαστεί από τέσσερις σε οκτώ, ανέφερε, με σημαντικά εναέρια και θαλάσσια μέσα.

Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Πούτιν έχει εμφανιστεί απρόθυμος να χρησιμοποιήσει αεροσκάφη και ελικόπτερα, προτιμώντας να χρησιμοποιεί πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους για να πιέσει το ρωσικό εναέριο πλεονέκτημα, κρατώντας τα ακριβά αεροσκάφη του σε εφεδρεία. Ενα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35 κοστίζει περίπου 35 εκατομμύρια λίρες. Μέχρις ενός σημείου, η τακτική αυτή φάνηκε να αποδίδει.

Οι ρωσικοί πύραυλοι και τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας διαπερνούσαν την ουκρανική αεράμυνα. Στις 10 Οκτωβρίου, η Ουκρανία κατέρριψε 43 από τους 83 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία, δηλαδή το 52%. Η ενσωμάτωση των δυτικών συστημάτων αεράμυνας, όπως τα γερμανικά Iris-T, τα αμερικανικά NASAMS και τα σλοβακικά S-300, στον ουκρανικό στρατό έχει βελτιώσει τα ποσοστά. Η Ουκρανία κατέρριψε 61 από τους 71 πυραύλους σε μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή το 86%. Εν τω μεταξύ, η Αμερική και η Γερμανία εξοπλίζουν το Κίεβο με συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ, ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα στον κόσμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

JPMorgan – Goldman Sachs – Fidelity: Οι μεγάλοι κερδισμένοι από την τραπεζική κρίση – Πόσα έβγαλαν μέσα δυο εβδομάδες

Η θύελλα που έχει ξεσπάσει στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση των δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, SVB...

Nord Stream: Αποζημίωση για την καταστροφή των αγωγών ενδέχεται να ζητήσει η Ρωσία

Αποζημίωση για την καταστροφή των αγωγών Nord Stream από εκρήξεις που σημειώθηκαν κατόπιν επιχείρησης δολιοφθοράς ενδέχεται να ζητήσει η...

ΕXtended Reality: Πλέον μπορείτε να «ταξιδέψετε» στο 415 π.Χ. και να συνομιλήσετε με αρχαίους Έλληνες

Ποιο είναι το πιο μακρινό ταξίδι που μπορείτε να φανταστείτε; Στην Αμερική ή μήπως στην Αυστραλία; Μην βιαστείτε να...

Κακοποίηση ανηλίκων: Νέα καταγγελία από 15χρονη – Σε έξαρση το φαινόμενο ή πλέον ανοίγουν στόματα; – Τι λένε οι ειδικοί

Σοκ έχουν προκαλέσει οι υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων που έχουν δει τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας. Το κύκλωμα μαστροπείας...

Πανελλαδικές 2022: Αύριο Δευτέρα στις 12 τα μεσάνυχτα η λήξη προθεσμίας υποβολής Μηχανογραφικού

Μέχρι αύριο, Δευτέρα 18 Ιουλίου ως τις 12 τα μεσάνυχτα, έχουν διορία οι υποψήφιοι να υποβάλουν τα Μηχανογραφικά Δελτία (Μ.Δ.)...

Αυστρία: Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ενδεχόμενο μπλακ άουτ

«Το ερώτημα δεν είναι αν έρχεται μπλακ άουτ, αλλά πότε θα έρθει», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς