Κόσμος Ωμή παραδοχή μισθοφόρων της Wagner ότι δολοφόνησαν παιδιά

Ωμή παραδοχή μισθοφόρων της Wagner ότι δολοφόνησαν παιδιά

-

Σε μία ωμή παραδοχή για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία προχώρησαν δύο μαχητές της διαβόητης ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Group, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι σκότωσαν παιδιά και έφηβους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Politico υποστηρίζουν τις θηριωδίες που διέπραξαν και πως σκότωσαν περισσότερα από 20 παιδιά και εφήβους φέτος τον Φεβρουάριο στο Σολεντάρ που βρίσκεται στο Ντονιέτσκ και στο Μπαχμούτ.

Οι ισχυρισμοί έγιναν σε βιντεοσυνεντεύξεις στο Gulagu.net, μία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει ως στόχο την ανάδειξη της διαφθοράς και τα βασανιστήρια στη Ρωσία.

Στα βίντεο των συνεντεύξεων που διαρκούν πάνω από μία ώρα και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι πρώην Ρώσοι κατάδικοι Αζαμάτ Ουλντάροφ και Αλεξέι Σαβίτσεφ -οι οποίοι αμφότεροι σύμφωνα με το Gulagu.net έλαβαν αμνηστία μέσω προεδρικών διαταγμάτων πέρυσι- περιγράφουν τις ενέργειές τους στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής και αναφέρουν λεπτομερώς πώς σκότωσαν πολίτες, χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να ανατινάξουν ένα καταφύγιο με 50 τραυματίες ή σκότωσαν συναδέλφους τους που αρνήθηκαν να εκτελέσουν κάποια εντολή.

Το CNN, το οποίο αναμετέδωσε το περιεχόμενο των συνεντεύξεων, δεν κατάφερε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς ή την ταυτότητα των ανδρών που εμφανίζονται στα βίντεο, όπως ούτε το Politico ή κάποιο άλλο ανεξάρτητο μέσο.

Ωστόσο όπως αναφέρει το CNN έχει λάβει ρωσικά ποινικά έγγραφα που δείχνουν ότι οι δύο συγκεκριμένοι κατάδικοι αφέθηκαν ελεύθεροι με προεδρική χάρη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022, αντίστοιχα.

«Έλαβα εντολές να σκοτώσω παιδιά»

Ο Ουλντάροφ που στο βίντεο εμφανίζεται να πίνει αλκοόλ περιγράφει με λεπτομέρειες πως σκότωσε ένα κοριτσάκι ηλικίας πέντε ή έξι ετών. «Δεν θέλω αυτόν τον πόλεμο. Βλέπετε το τσιγάρο στο χέρι μου, με αυτό το χέρι έλαβα εντολές να σκοτώσω παιδιά», είπε αρχικά στην κάμερα.

«Λάβαμε εντολή να σκοτώσουμε οτιδήποτε ήταν στο δρόμο μας και να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται να αμυνθούμε στην περιοχή. Πήγαμε και σκοτώσαμε τα πάντα. Υπήρχαν γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι και παιδιά. Υπήρχε ένα μικρό κορίτσι που ούρλιαζε, πέντε ή έξι ετών, δεν ξέρω πόσο, το πυροβόλησα στο κεφάλι», είπε περιγράφοντας τις φρικαλεότητες που διέπραξε.

«Ήταν απόφαση των διοικητών. Δεν μου επετράπη να αφήσω κανέναν ζωντανό, επειδή η εντολή μου ήταν να σκοτώσω τους πάντες με κάθε τρόπο», είπε ακόμα.

Σύμφωνα με το Gulagu.net, οι μαρτυρίες δόθηκαν στον ιδρυτή της οργάνωσης και Ρώσο αντιφρονούντα στον Πούτιν, Βλαντίμιρ Οσέτσκιν κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας. Όπως ανέφερε ο Ουλντάροφ και ο Σαβίτσεφ ήταν στη Ρωσία όταν μίλησαν.

«Λάβαμε εντολές να εκτελέσουμε όποιον άνδρα ήταν 15 ετών ή μεγαλύτερος».

Ο Οσέτσκιν που ζει αυτοεξόριστος στη Γαλλία, δημοσίευσε έγγραφα και φωτογραφίες που όπως ανέφερε αποδεικνύουν ότι και οι δύο άνδρες που εμφανίζονται στο βίντεο ξόδεψαν έξι μήνες πολεμώντας στην Ουκρανία και επέστρεψαν στη Ρωσία με μετάλλια και χρήματα.

Σύμφωνα με τον Ουλντάροφ στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, Σολεντάρ και Μπαχμούτ, όπου έχουν λάβει χώρα κάποιες από τις πιο σκληρές μάχες, στους μισθοφόρους της Wagner, δόθηκε εντολή να «κάνουν σκόνη τους πάντες».

«Υπάρχει ένας ανώτερος που είναι πάνω από τους πάντες. Είναι ο Πριγκόζιν, που μας είπε να μην αφήσουμε κανέναν και να εξαλείψουμε τους πάντες», προσέθεσε.

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης ο Σαβίτσεφ περιέγραψε πως «έλαβαν εντολές να εκτελέσουν όποιον άνδρα ήταν 15 ετών ή μεγαλύτερος». Επίσης μίλησε για τις εντολές που έλαβε να «σκουπίσει» ένα σπίτι. «Δεν είχε σημασία αν μέσα υπήρχε πολίτης ή όχι. Το σπίτι έπρεπε να καθαριστεί. Δεν τους ένοιαζε ποιος ήταν μέσα», είπε ακόμα.

«Είτε ήταν καλύβα είτε σπίτι, η σημασία ήταν να βεβαιωθούμε ότι δεν είχε μείνει ούτε ένα άτομο εντός», είπε ακόμα και προσέθεσε: «Μπορείς να με κατηγορήσεις γι’ αυτό. Δεν θα φέρω αντίρρηση. Είναι δικαίωμά σου, αλλά ήθελα να ζήσω», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Σαβίτσεφ οι μαχητές που δεν ακολούθησαν τις εντολές, σκοτώνονταν.

Τι απαντάει ο επικεφαλής της Wagner

Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επιβεβαίωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι είχε παρακολουθήσει μέρη του βίντεο και απείλησε με αντίποινα εναντίον των δύο πρώην μαχητών.

«Όσο για το τι βιντεοσκοπήθηκε, κατάφερα να δω κάποια σημεία του βίντεο και μπορώ να πω το εξής: εάν τουλάχιστον μία από αυτές τις κατηγορίες εναντίον μου επιβεβαιωθεί, είμαι έτοιμος να λογοδοτήσω σύμφωνα με οποιονδήποτε νόμο».

Ωστόσο ο Πριγκόζιν προσέθεσε, «εάν δεν επιβεβαιωθεί καμία, θα στείλω μία λίστα 30-40 ανθρώπων που μου βγάζουν γλώσσα όπως ο Οσέτσκιν, τους οποίους ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας είναι υποχρεωμένος να μου παραδώσει για μία «δίκαιη δίκη» ώστε να μιλήσουν».

«Δεν θα είναι «πολίτες» για εμάς και ειδικά όχι παιδιά, τους οποίους δεν έχουμε ποτέ αγγίξει και δεν θα αγγίξουμε. Αυτό είναι ένα ξεδιάντροπο ψέμα. Αυτοί οι άνθρωποι που διασπείρουν ψέματα, είναι αντίπαλοί μας και θα τους αντιμετωπίσουμε με έναν ειδικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο Πριγκόζιν με μήνυμα του και πάλι στο Telegram είχε αναφέρει πως: «Σχετικά με την εκτέλεση παιδιών, φυσικά κανείς δεν πυροβολεί πολίτες και παιδιά, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ήρθαμε για να τους σώσουμε από ένα αυταρχικό καθεστώς».

Το «Project K.» και οι στρατολόγηση καταδίκων

H Wagner Group είναι μία ρωσική παραστρατιωτική μισθοφορική οργάνωση που πολεμάει στην Ουκρανία και της οποίας ηγείται ο Ρώσος ολιγάρχης, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Έχει στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες μαχητές από τις φυλακές της Ρωσίας προσφέροντας ελευθερία και λεφτά με αντάλλαγμα έξι μήνες υπηρεσίας στην Ουκρανία.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 40.000-50.000 άτομα έχουν στρατολογηθεί από τις φυλακές της Ρωσίας στο πλαίσιο του περιβόητου «Project K.».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μιχάλης Κατσουρής: Συνελήφθησαν εννέα χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια

Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτη χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στις...

Λίμνη Κάρλα: Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης λέει το ΥΠΕΝ

Από τις πρώτες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλημμυρισμένα νερά στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel», δεν...

Θήβα: Τραγωδία με πτώση αεροσκάφους – Νεκρός ο πιλότος

Αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου (23/9) κοντά στο αεροδρόμιο της Αερολέσχης Θήβας, με έναν νεκρό. Συγκεκριμένα ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος συνετρίβη περίπου...

Βαρουφάκης για Κασσελάκη: Θα ήταν ιδανικός ηγέτης της ΝΔ – Το τελευταίο στάδιο της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» στο MEGA για το θέμα των ημερών που δεν είναι...

Γυμναστήρια: Πρόταση για άνοιγμα με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το ενδεχόμενο να απολαμβάνουν κάποια «προνόμια» μόνο οι εμβολιασμένοι, με πιστοποιητικό που θα το αποδεικνύει, εξετάζουν οι Αρχές, όπως ανακοινώθηκε...

Ολυμπιακός : Αυτή είναι η τρίτη φανέλα του

Ο Ολυμπιακός, μετά την παρουσίαση της πρώτης του εμφάνισης για τη νέα σεζόν, την οποία φόρεσε μάλιστα στην πρεμιέρα...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς