Ο ψηφιακός φάκελος για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων έχει στόχο να αποκαλύψει τον αριθμό των κλειστών κατοικιών στη χώρα, οι οποίες θα μπορούσαν να διατεθούν στην αγορά για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Η ΑΑΔΕ συνεργάζεται με το Κτηματολόγιο για τη δημιουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα ενεργοποιηθεί το 2025. Αυτό το Μητρώο θα περιλαμβάνει εκτενή στοιχεία για τα ακίνητα, όπως είδος, επιφάνεια, τοποθεσία και πληροφορίες σχετικά με τη μισθωτική τους κατάσταση.
Ειδικότερα, η δημόσια διοίκηση δεν διαθέτει πλήρη εικόνα των κενών ακινήτων. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες από την ΕΛΣΤΑΤ, κατά την απογραφή του 2021, υπάρχουν 793.884 κενά ακίνητα, εκ των οποίων τα 255.300 είναι στην Αττική. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, υπογράμμισε τη σημασία του Μητρώου, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα είναι ακριβώς τα κλειστά ακίνητα», αλλά η κατάσταση θα αλλάξει το 2025.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, τόνισε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να βελτιώσει τις βάσεις δεδομένων που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων, επισημαίνοντας την ανάγκη συγκέντρωσης των πληροφοριών που είναι διασπαρμένες σε διάφορες υπηρεσίες.
Το νέο ψηφιακό Μητρώο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στοιχεία από το ηλεκτρονικό «Περιουσιολόγιο» που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις Ε9, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Οι κάτοχοι ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την περιουσιακή τους κατάσταση και να διορθώσουν τυχόν αποκλίσεις. Οι ενοικιαστές επίσης θα μπορούν να δουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν και να αναφέρουν τυχόν αποκλίσεις ή μη δηλωμένα ακίνητα.
Η ΑΑΔΕ θα μπορεί να διασταυρώνει τις πληροφορίες σχετικά με τα ενοικιαζόμενα ακίνητα και τα εισοδήματα από τα ενοίκια τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους ενοικιαστές, αυξάνοντας τη διαφάνεια στην αγορά ακινήτων. Το Μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα με κάθε δήλωση που θα υποβάλει ο ιδιοκτήτης, καθώς και σε περίπτωση λύσης μίσθωσης.
Επιπλέον, θα διασυνδεθεί με τις φορολογικές δηλώσεις και το Εθνικό Κτηματολόγιο για να εντοπιστούν και να διορθωθούν τυχόν συγκρούσεις ή διαφορές στα δηλούμενα στοιχεία ακινήτων. Πηγή: tanea.gr