Ένα σημαντικό ζήτημα που επανέρχεται κάθε χρόνο είναι οι φορολογικές δηλώσεις. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει συνεχώς υπόψη της την ανάγκη για την έγκαιρη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συχνά δίνονται παρατάσεις στην προθεσμία, ανάλογα με την κίνηση υποβολής των δηλώσεων. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να αλλάζει.
Από το 2025 και πέρα, οι διαδικασίες θα είναι αυστηρά προκαθορισμένες, με σκοπό την ενθάρρυνση των φορολογουμένων να υποβάλλουν εγκαίρως τις δηλώσεις τους. Επιπλέον, θα υπάρχει η κατάργηση των παρατάσεων, κάτι που ικανοποιεί και το αίτημα των λογιστών να έχουν την ευχέρεια να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Η διαδικασία θα περιλαμβάνει σαφείς προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων, με εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους. Οι ποινές θα επιβάλλονται στους υπευθύνους δημόσιων φορέων σε περίπτωση καθυστερήσεων στην αποστολή των απαραίτητων δεδομένων στην ΑΑΔΕ. Αντίστοιχες κυρώσεις θα ισχύουν και για την ΑΑΔΕ εάν δεν συμμορφωθεί εντός του προκαθορισμένου χρόνου. Οι κυρώσεις θα είναι απευθείας προσωπικές, επηρεάζοντας τα αρμόδια στελέχη και όχι τους οργανισμούς.
Συγκεκριμένα, η νέα διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου είναι υποχρεωτική για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Υπάρχουν σχετικές εκπτώσεις για αυτούς που θα καταβάλουν το φόρο εισοδήματος τους μέχρι τις 31 Ιουλίου της κάθε χρονιάς:
α) 4% για υποβολές από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
β) 3% για υποβολές από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
γ) 2% για υποβολές από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.
Επιπλέον, η πληρωμή του φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα θα καταστεί μόνιμη σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου.
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα του παρελθόντος αφορούσε την καθυστέρηση αποστολής στοιχείων από δημόσιες υπηρεσίες προς την ΑΑΔΕ. Για την αποφυγή αυτών των καθυστερήσεων, θεσπίζονται ποινές για διοικητές οργανισμών και άλλους υπευθύνους που δεν στέλνουν τα απαραίτητα δεδομένα εγκαίρως.
Για τον σκοπό αυτό, η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων, στο οποίο θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή των οργανισμών που οφείλουν να αποστείλουν δεδομένα. Τα στοιχεία που θα αποστέλλονται περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις και φόρους που έχουν παρακρατηθεί. Σε περίπτωση καθυστερημένης ή εσφαλμένης αποστολής, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ για κάθε υπεύθυνο, το οποίο θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Σε περίπτωση καθυστερήσεων από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα καταλογιστεί στον Διοικητή της.
Πηγή: tanea.gr