Με την εφαρμογή του συστήματος IRIS, οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν νέες υποχρεώσεις που αφορούν τις άμεσες πληρωμές. Από την άνοιξη του 2025, όλες οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να συνδέουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το IRIS προκειμένου να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες. Στη συνέχεια, αναμένεται ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2025 το IRIS θα ενσωματωθεί πλήρως με τις ταμειακές μηχανές που είναι ήδη συνδεδεμένες με τα POS.
Η προώθηση των άμεσων πληρωμών μέσω του IRIS έχει ανακηρυχθεί προτεραιότητα από το οικονομικό επιτελείο, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης. Με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν 3,3 εκατ. ΙΒΑΝ συνδεδεμένα με το IRIS, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη διεύρυνση του συστήματος ώστε να καλύψει όλες τις επιχειρήσεις μέχρι την άνοιξη του 2025.
Η διαδικασία αποδοχής των πληρωμών μέσω IRIS θα γίνεται εύκολα και γρήγορα ξανά με τη χρήση QR Code, το οποίο θα έχει τα στοιχεία του επαγγελματικού λογαριασμού της επιχείρησης. Οι πελάτες, σκανάροντας τον κωδικό με το κινητό τους, θα ολοκληρώνουν τις συναλλαγές τους σε λίγα δευτερόλεπτα. Επιπλέον, η άμεση πληρωμή δεν θα επιβαρύνει οικονομικώς τους καταναλωτές, καθώς το κόστος μεταφοράς των χρημάτων δεν θα υπερβαίνει τα 500 ευρώ ημερησίως, ενώ για τις επιχειρήσεις οι προμήθειες θα είναι μικρότερες σε σύγκριση με αυτές των POS.
Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, όλες οι επιχειρήσεις σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινές. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν συνδέσει τις ταμειακές τους μηχανές με τα POS θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα, που μπορεί να φτάσουν έως και 20.000 ευρώ, ανάλογα με το λογιστικό σύστημα που τηρούν. Σε περίπτωση που τα πρόστιμα δεν εισπραχθούν εντός πενταετίας ή σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές θα είναι ακόμα πιο αυστηρές.
Μέχρι στιγμής, πολλές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση του IRIS, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωμένες να το πράξουν. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που έχουν συνδεθεί με τα POS ξεπερνούν τις 407.000, με περίπου 20.000 από αυτές να μην έχουν συμμορφωθεί μέχρι τώρα και να ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.
Πηγή: tanea.gr