Η κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει ανησυχία, όπως επισημαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Παρά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, οι δείκτες ευημερίας του ελληνικού λαού παραμένουν απογοητευτικοί, ιδιαίτερα για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
Ο Στίγκλιτς αναφέρεται στην υποταγή της χώρας στην τρόικα το 2015, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της δημοκρατίας και την επιβολή σκληρών όρων. Η διάρκεια των πολιτικών αυτών φαίνεται ότι χειροτέρεψε την κατάσταση, καθώς οι δείκτες ποιότητας ζωής, όπως η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Η Ελλάδα έχει φθάσει σε σημείο που οι οικονομικοί δείκτες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Αν και το ΑΕΠ φαίνεται να έχει βελτιωθεί, η ζωή των ανθρώπων, η μετανάστευση και οι δημόσιες υπηρεσίες υποδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι δυσχερής. Ο Στίγκλιτς αναγνωρίζει ότι χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για αυτή την ανάκαμψη, αλλά τονίζει ότι για τους απλούς Έλληνες, η πραγματικότητα παραμένει σφικτή.
Στην έρευνά του γύρω από τις παγκόσμιες προκλήσεις, αναφέρει πως οι κίνδυνοι, όπως ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, επηρεάζουν πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Όπως εξηγεί, οι εκλογές στις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα που επηρεάζει τις αγορές, είναι παράγοντες που χρήζουν προσοχής, ειδικότερα αν εκλεγεί ο Τραμπ, δεδομένων των υποσχέσεών του περί φοροαπαλλαγών στους δισεκατομμυριούχους.
Οι ιδιαίτερες σχέσεις του Τραμπ με απολυταρχικά καθεστώτα προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε ασταθείς εξελίξεις στην περιοχή. Αντίθετα, η Χάρις, όπως σχολιάζει ο Στίγκλιτς, φαίνεται να υποστηρίζει μια πιο πολυδιάστατη στρατηγική που θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερες προοπτικές για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ανεξάρτητα από τις παγκόσμιες προκλήσεις, ο Στίγκλιτς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως παράδειγμα για τη δημοκρατία, αλλά η παρούσα κατάσταση και οι πολιτικές που εφαρμόζονται αποδεικνύουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να γίνει πρότυπο. Οι Έλληνες έχουν βιώσει περισσότερα από μια χαμένη δεκαετία, καθώς οι ελπίδες τους για καλύτερες ημέρες εξακολουθούν να μένουν ανεκπλήρωτες.
Πηγή: tanea.gr