Οικονομία Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν...

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν την κρίση της Covid-19

-

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντέξουν την κρίση του κορονοϊού καθώς τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» τους είναι αρκετά μεγάλα, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, το οποίο τονίζει ότι είναι κρίσιμης σημασίας να συνεχισθούν τα μέτρα στήριξης έως ότου εδραιωθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι, με τις κατάλληλες πολιτικές, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν την ανάκαμψη με χορηγήσεις δανείων.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα αντέξουν τη βαθιά ύφεση του 2020, την οποία αναμένεται να ακολουθήσει μερική ανάκαμψη το 2021, με το βασικό σενάριο προβλέψεων του Ταμείου για το 2021.

Στο σενάριο αυτό, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων προβλέπεται να μειωθεί από το 14,7% στο 13,1% στο τέλος του 2021, εφόσον διατηρηθεί η στήριξη της πολιτικής, ενώ καμία τράπεζα δεν θα έχει δείκτη κάτω από το 4,5% που είναι η ελάχιστη εποπτική κεφαλαιακή απαίτηση, ακόμη και αν δεν συνεχισθούν οι πολιτικές στήριξης.

Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών όσον αφορά την πορεία των τραπεζών λόγω των διαφορών στις πορείες των οικονομιών τους, στα αρχικά κεφαλαιακά μαξιλάρια τους και στο επίπεδο της στήριξης.

Διαπιστώνει επίσης ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος αντίκτυπος στα κεφάλαια των τραπεζών σε χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία και για τις τράπεζες με υψηλότερα αρχικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και μεγάλη έκθεση σε τομείς που έχουν επηρεασθεί πολύ από την πανδημία.

Οι πολιτικές στήριξης είναι πολύ σημαντικές για να μειωθεί η έκταση της διάβρωσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και να μειωθεί η πιθανότητα ότι οι τράπεζες θα περιορίσουν τις χορηγήσεις δανείων για να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους.

Πολιτικές στήριξης

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι πολιτικές στήριξης περιλαμβάνουν – εκτός από την ελάφρυνση των εποπτικών υποχρεώσεων – ευρύ φάσμα μέτρων στήριξης των δανειοληπτών, όπως τις αναστολές πληρωμών δόσεων δανείων (μορατόρια), κρατικές εγγυήσεις για δάνεια και την αναστολή των πτωχευτικών διαδικασιών.

Περιλαμβάνουν, επίσης, επιχορηγήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδότηση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Το Ταμείο τονίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ομαλή μετάβαση, συνεχίζοντας κάποια άμεση στήριξη για τις εταιρείες που έχουν πληγεί προσωρινά από την πανδημία και τις επιχειρήσεις που είναι σημαντικές για τη λειτουργία της οικονομίας, διευκολύνοντας παράλληλα την έξοδο των μη βιώσιμων εταιρειών.

Ο ρόλος της «κακής τράπεζας»

Βασικό στοιχεία στη φαρέτρα των τραπεζών πρέπει να παραμείνει η προσφορά εξειδικευμένων ρυθμίσεων των δανείων δανειοληπτών που έχουν πληγεί αλλά είναι βιώσιμοι.

«Καθώς η ανάκαμψη εδραιώνεται, η καλύτερη στόχευση σε βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν έχουν ρευστότητα και στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά θα κάνει τα μορατόρια πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά».

Το Ταμείο θεωρεί προτιμότερη την κρατική εγγύηση δανείων από υποχρεωτικά γενικά μορατόρια.

Αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, το Ταμείο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «κακής τράπεζας» (εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού, όπως τις ονομάζει) σε ορισμένες χώρες και για ορισμένες κατηγορίες δανείων, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απαλλαγή των τραπεζών από NPLs.

Υποστηρίζει, επίσης, την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για κόκκινα δάνεια που θα διευκόλυναν την πώληση NPLs, ιδιαίτερα από μικρότερες τράπεζες.

«Αυτό, όμως, θα πρέπει να προχωρήσει με προσοχή και να υπόκειται σε κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς οι πωλήσεις NPLs σε περιόδους πίεσης είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε ζημιές που θα πρέπει να αναλάβουν είτε οι μέτοχοι των τραπεζών ή οι κυβερνήσεις, αν η στήριξη από το Δημόσιο είναι αναγκαία για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων».

Αν οι τράπεζες, σημειώνει το Ταμείο, έχουν σημαντική διάβρωση των κεφαλαιακών διαθεσίμων τους και οι συνθήκες είναι δυσμενείς για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, οι κεφαλαιακές «ενέσεις» από το Δημόσιο μπορεί να είναι αναγκαίες.

Η σημασία της ταχύτητας ανάκαμψης

Κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτητα της ανάκαμψης. Σύμφωνα με την ανάλυση, αν η αύξηση του ΑΕΠ στο 2020-21 είναι 1,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την πρόβλεψη του βασικού σεναρίου, η διάβρωσης της κεφαλαιακής βάσης μπορεί να είναι πιο έντονη.

Μία διάβρωση των κεφαλαιακών μαξιλαριών, θα μπορούσε στο βασικό σενάριο, να μειώσει την αύξηση του δανεισμού κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος. Αν τα μέτρα στήριξης δεν είναι στο αναμενόμενο ύψος, η πιστωτική επέκταση θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Σοκ στην Ουρουγουάη: Αυτοκτόνησε και τρίτος ποδοσφαιριστής!

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ουρουγουάη η αυτοκτονία τρίτου ποδοσφαιριστή σε διάστημα έξι μηνών. Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της...

Προς άρση του μίνι lockdown στη Μύκονο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι επιχειρηματίες της Μυκόνου τις εξελίξεις, οι οποίοι αναμένουν με μεγάλη αγωνία τις τελικές αποφάσεις...

Συγκλονιστικός Φουρνιέ, ισοπέδωσε τους Αμερικανούς

Η Αμερική μπορεί να ξεκίνησε πιο δυνατά στο παιχνίδι και να ήταν μπροστά στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αλλά...

Πύρινα μέτωπα σε Χαλκίδα και Αργολίδα – Εντολή εκκένωσης και μήνυμα του 112

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για πολλαπλά πύρινα μέτωπα, με τις φωτιές στη Σαλαμίνα, Χαλκίδα και Αργολίδα να μαίνονται. Σε...

Πώς κατάφερε το Ισραήλ να εμβολιάσει έναν στους τρεις κατοίκους του – Τι μπορούμε να διδαχθούμε

Hταν ένα από τα συνηθισμένα βαρετά απογεύματα του lockdown. Ο Νόαμ, ένας 47χρονος κάτοικος του Τελ Αβίβ, παρακολουθούσε μια...

ΑΕΚ: Προτεραιότητα να «δέσει» τον Ολιβέιρα, όχι να κρατήσει τον Αραούχο

Η ΑΕΚ έκανε τη δουλειά απέναντι στον ΟΦΗ και πλέον ο στόχος της δεύτερης θέσης και των προκριματικών του...

Πρέπει να διαβάσετε

Σοκ στην Ουρουγουάη: Αυτοκτόνησε και τρίτος ποδοσφαιριστής!

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ουρουγουάη η αυτοκτονία τρίτου ποδοσφαιριστή...

Προς άρση του μίνι lockdown στη Μύκονο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι επιχειρηματίες της Μυκόνου...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς