Οικονομία Ο κοροναϊός απειλεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ευρώπης

Ο κοροναϊός απειλεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ευρώπης

-

Η πανδημία του κοροναϊού έχει πλήξει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ευρώπης, μεγαλώνοντας την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί μια συνταξιοδοτική κρίση.

Η ανησυχητική αύξηση της ανεργίας θα έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα φορολογικά έσοδα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση κρατικών συντάξεων και να μειωθούν οι εισφορές σε συστήματα αποταμίευσης συνταξιοδότησης που λειτουργούν από εργοδότες και ιδιώτες.

Ταυτόχρονα, οι περικοπές στα επιτόκια και τα νέα προγράμματα αγοράς ομολόγων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση έχουν μειώσει το εισόδημα που λαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία από τις επενδύσεις τους σταθερού εισοδήματος.

Ο Guillaume Prache, διευθύνων σύμβουλος της Better Finance, που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους αποταμιευτές, δήλωσε στους Financial Times ότι οι οικονομικές αντιξοότητες και τα επείγοντα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας αντιπροσώπευαν «το τέλειο μείγμα» για να καταστρέψουν τη μακροπρόθεσμη αξία των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων.

«Θυσιάζουν» τις αποταμιεύσεις

«Οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να θυσιάσουν την προστασία των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων στο βωμό της τεχνητής μείωσης του κόστους δανεισμού για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. μέσω των αρνητικών επιτοκίων και των μαζικών αγορών δημοσίου χρέους», εξηγεί.

Ακόμη και πριν από τον Covid-19 οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για όσους αποταμίευαν με στόχο ένα συμπληρωματικό εισόδημα κατά τη συνταξιοδότησή τους, επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο. Η Better Finance μελέτησε τα δεδομένα 18 ευρωπαϊκών χωρών την τελευταία 20ετία και διαπιστώνει υπεραπόδοση ενός αμοιβαίου ομολογιακού/μετοχικού αμοιβαίου κεφαλαίου σε σύγκριση με την πλειονότητα των συνταξιοδοτικών επενδυτικών προϊόντων.

Το συμπέρασμα της Better Finance βγαίνει στο φως μια περίοδο όπου αυξάνονται οι ανησυχίες μήπως η αύξηση της ανεργίας ωθήσει εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας να βάλουν χέρι στις συνταξιοδοτικές τους αποταμιεύσεις.

Ο αντίκτυπος στην συνταξιοδότηση

«Η εξόφληση συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων σημαίνει τώρα ότι τα χρήματα δεν θα είναι διαθέσιμα για μελλοντική ζωή και θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες κατά τη συνταξιοδότηση», δήλωσε ο Alistair Byrne, επικεφαλής της στρατηγικής συνταξιοδότησης για την Ευρώπη στο State Street Global Advisors.

«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επίγνωση για το χάσμα εισφορών στις αποταμιεύσεις τους και για τον αντίκτυπο που θα έχουν στη συνταξιοδότησή τους».

Η Ολλανδία και η Δανία έχουν τα καλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα του κόσμου σύμφωνα με τη νέα ετήσια έρευνα της συμβουλευτικής Mercer, η οποία έβαλε στο μικροσκόπιο 37 συνολικά χώρες, ενώ οι δυο χώρες είναι οι μοναδικές που βαθμολογούνται με «Α».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων στη Λισαβόνα

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα Covid-19 που καταγράφονται στην περιοχή της Λισαβόνας είναι της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα...

Κοροναϊός: Στους 14 οι νεκροί – 248 τα νέα κρούσματα

Στα 248 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κοροναϊού στο 24ωρο μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής σύμφωνα με...

Στην Τήνο για Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός

Στην Τήνο βρέθηκε για το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να απολαύσει λίγες στιγμές χαλάρωσης πριν την αναχώρησή...

Ο ρυθμός που ο πλανήτης παγιδεύει τη θερμότητα διπλασιάζεται συνεχώς

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν NASA και ΝΟΑΑ για τον πλανήτη. Τα αποτελέσματα κοινής έρευνας τους, που δημοσιεύτηκαν στο...

Πολιτικός πυρετός στην Αθήνα για τις διερευνητικές επαφές με Τουρκία

Μικρό καλάθι κρατούν στο κυβερνών κόμμα για τις διερευνητικές επαφές, ενώ παρά τους αστερίσκους που θέτει η αντιπολίτευση, τουλάχιστον...

Νέο πάρτι το Twitter με το λουκέτο σε καταστήματα λιανικής μετά τις 12

Αναστατωμένοι είναι οι χρήστες του Twitter με την απόφαση να κλείνουν τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες...

Πρέπει να διαβάσετε

Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων στη Λισαβόνα

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα Covid-19 που καταγράφονται...

Κοροναϊός: Στους 14 οι νεκροί – 248 τα νέα κρούσματα

Στα 248 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κοροναϊού στο...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς